Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 10:07

  Στο 10,5% οι επισφάλειες το 2010

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στα επίπεδα του 10,4% - 10,5% αναμένεται να κλείσουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επισφάλειες στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών το 2010, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα εννεαμήνου.

  Το γεγονός ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δείξει μικρή άνοδο το δ΄ τρίμηνο του 2010 θα πιστοποιεί τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, οι οποίοι μιλούσαν για επιβράδυνση στη δημιουργία νέων επισφαλειών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, για το 2011 αναμένεται διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών υπολοίπων, με τον δείκτη επισφαλειών να εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στο 11% - 12%. Περιμένοντας κορύφωση των επισφαλειών το 2011, στελέχη της αγοράς, πάντως, δεν αποκλείουν υπέρβαση και του επιπέδου αυτού, με το δεδομένο ότι η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το -3,5% φέτος και σωρευτικά το -11,5% αν υπολογιστεί στην τριετία από το 2009.

  Οι τραπεζίτες εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση δανείων στα καταναλωτικά και στα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και αναφέρουν ότι η μόνη επιλογή των τραπεζών και των τμημάτων τους διαχείρισης κινδύνων είναι η συνέχιση των αναχρηματοδοτήσεων και των ρυθμίσεων οφειλών. Οι αναχρηματοδοτήσεις, όπως αναφέρουν, θα συνεχίζονται όσο οι πελάτες «κρατιούνται ζωντανοί», με την ελπίδα ότι από το τέλος του τρέχοντος έτους θα φανεί βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών που θα επιτρέψει σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών για την εξυπηρέτηση των δανείων.

  Αυτό, όπως εξηγούν, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα συνεχίζουν τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων για όσο διάστημα ο πελάτης συνεχίζει να πληρώνει τόκους και να μην επιδεινώνει την επιχειρηματική θέση του. Στην ουσία δηλαδή, το «καμπανάκι» για την τράπεζα για την παύση της αναχρηματοδότησης και την εγγραφή της ζημίας από το δάνειο είναι η αδυναμία πληρωμής τόκων από τον πελάτη και η στάση πληρωμών του προς προμηθευτές, εργαζόμενους και Δημόσιο.  

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων αναμένεται να αυξηθούν φέτος σε ποσοστό τουλάχιστον 30% - 40% σε σχέση με το 2010.  Σημειώνεται ότι μέχρι το 2010 τα προγράμματα ρυθμίσεων χρεών που είχαν εφαρμόσει οι τράπεζες αφορούσαν περίπου 250.000 δανειολήπτες της στεγαστικής και της καταναλωτικής πίστης και περίπου 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Σε ό,τι αφορά τέλος το ρυθμό με τον οποίο κινήθηκαν οι επισφάλειες των τραπεζών στο εννεάμηνο του 2010, το ποσοστό τους «έτρεχε» με 9,7% στα στεγαστικά δάνεια, 8,5% στα επιχειρηματικά, ενώ στα καταναλωτικά είχε εκτιναχθεί στο 18,4%, γεγονός που είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονου προβληματισμού των τραπεζιτών στην τελευταία συνάντησή τους με τον διοικητή της ΤτΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων