Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 10:04

  Το ταξίδι στο Βερολίνο αλλάζει τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Μ. Μάνη - Γ. Αγγέλη

  Αργότερα ναι, φθηνότερα όχι! Η κα Μέρκελ ήταν σαφής και χωρίς διπλωματικές ευγένειες. Ξεκαθάρισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι λογαριάζει πολύ περισσότερο τη σταθερότητα της δικής της κυβέρνησης στο Βερολίνο παρά εκείνη του κ. Παπανδρέου στην Αθήνα. Άλλωστε τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, με μια πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση όσο και οι βουλευτές των τριών κομματικών σχηματισμών που στηρίζουν την κυβέρνηση διεμήνυσαν στην κα Μέρκελ σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο ότι δεν συμφωνούν και δεν της επιτρέπουν να δώσει το πράσινο φως σε κανένα από τα αιτήματα που κουβαλούσε μαζί του ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, την ενίσχυση των κεφαλαίων του Ταμείου διάσωσης (EFSF), την “αδειοδοτήση” του EFSF να δανείσει την Ελλάδα για να αγοράσει ή ίδια ομόλογά της από την δευτερογενή αγορά. 

  Το μοναδικό σημείο που ακούστηκε το γερμανικό “ναί’ ήταν για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και γι’ αυτό παραμένουν δύο ερωτήματα: 

  * θα αφορά ολόκληρο το δάνειο ή μόνο τις δόσεις που θα απομένουν μετά τον Μάρτιο; 

  * η οριστική έγκριση της επιμήκυνσης θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαρτίου ή θα δρομολογηθεί σε κάθε περίπτωση; 

  Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής αναφέρουν επίσης ότι αντίθετα με τις επίσημες ανακοινώσεις η ατζέντα δεν περιορίσθηκε μόνο στα θέματα του χρέους. Επεκτάθηκε και σε καυτά γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιπτώσεις των γεγονότων στην Β. Αφρική, αλλά και για το ρόλο των γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην “πίτα” των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα στη Ν.Α. Ευρώπη. Σχετικές πληροφορίες όμως για το αν και στα δύο αυτά ζητήματα υπήρξε συμφωνία ή όχι δεν υπάρχουν προς το παρόν. 

  Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού απομάκρυνε με τόσο απόλυτο τρόπο τις προσδοκίες για μία “soft” διαχείριση του κεντρικού προβλήματος του χρέους έχει αλλάξει και τις εσωτερικές πολιτικές προοπτικές της κυβέρνησης καθώς από τη στιγμή αυτή είναι ξεκάθαρο οτι ο γερμανο-γαλλικός άξονας δεν είναι διατεθειμένος: 

  * να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα σαν ιδιαίτερη υπόθεση όπως έγινε τον περασμένο Μάϊο,
  * ενώ παράλληλα θεωρεί την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Μνημονίου σαν ελάχιστη προϋπόθεση για να μπει η Ελλάδα στην “συνολική λύση εφ΄ όσον και όταν αυτή υπάρξει. 

  Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το Βερολίνο ίσως υποχρεώσει τον κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει διαφορετικά το μέλλον και τις προοπτικές της κυβέρνησής του υπό την παρούσα σύνθεση... Ερμηνείες της άποψης αυτής ανοίγουν ενδεχόμενα όχι μόνο μεγάλων ανασχηματισμών, αλλά και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο το εσωτερικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. 

  Στο μεταξύ πάντως οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα επιχειρούν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. 

  Όπως υποστηρίζουν –σε ιδιαίτερα κατηγορηματικό ύφος – ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε αυτή τη συνάντηση «μόνο» για να βρει λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά, ενόψει της προετοιμασίας που γίνεται για μία συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με το Σχέδιο Ανταγωνιστικότητας και να παρουσιάσει τη δική του οπτική. «Ανέδειξε στην κ. Μέρκελ την ανάγκη να μην εστιάσει η ΕΕ στη στενή δημοσιονομική πλευρά, αλλά να ‘δει’ το Σχέδιο με τη ματιά της παραγωγικής δραστηριότητας με έμφαση στις επενδύσεις», είναι ο βασικός ισχυρισμός. 

  Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένει ότι το θέμα της επιμήκυνσης «έχει κλειδώσει πολιτικά» και δεν συναρτάται η «τύχη» του από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής. Και χαρακτηρίζουν «ευνόητη» την επισήμανση της κ. Μέρκελ ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο, επειδή –λένε– οι ανακοινώσεις επί των κρίσιμων θεμάτων «δεν θα γίνονται τμηματικά και ανά χώρα αλλά στο σύνολό τους». Την αίσθηση της «δεδομένης επιμήκυνσης» άλλωστε επιχειρεί να περάσει και το οικονομικό επιτελείο ως συμπέρασμα από τη συζήτηση, μετά δείπνου, που είχαν στη γερμανική πρωτεύουσα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο ομόλογός του Β. Σόιμπλε. 

  Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν τις επίμονες πληροφορίες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε πράσινο φως για τις άλλες δύο, κρίσιμες, πτυχές που αφορούν την πορεία του ελληνικού χρέους: τη μείωση των επιτοκίων (που θα συνοδεύσει ή όχι την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) και την επαναγορά ομολόγων. Επ΄αυτών, περιορίζονται να δηλώνουν ότι τελούν εν αναμονή της σημερινής επιστροφής του κ. Παπανδρέου από το Ελσίνκι –επιτείνοντας, έτσι, την αίσθηση της αρνητικής εξέλιξης...

  Αντιθέτως, υπερ-προβάλλουν τη «γερμανική διαβεβαίωση» ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα στην Ελλάδα, παραπέμποντας στο επιχείρημα ότι σημαντικές πτυχές του Σχεδίου Ανταγωνιστικότητας έχουν ήδη περάσει στην ελληνική νομοθεσία (και στα επικαιροποιημένα Μνημόνια), όπως οι αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να γίνονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα αναλόγως του προσδόκιμου ζωής και της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων. Στην ερώτηση τι εννοούσε η κ. Μέρκελ λέγοντας ότι «έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», η απάντηση των κυβερνητικών κύκλων είναι ότι «πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας το Μνημόνιο». 

  Οσο για την εύλογη απορία, γιατί επέλεξε ο κ. Παπανδρέου να γίνει η συνάντηση την επομένη της –αναμενόμενης– εκλογικής ήττας της κ. Μέρκελ στις εκλογές του κρατιδίου του Αμβούργου και, άρα, σε βαρύ κλίμα για την ίδια, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «η ημερομηνία κλείστηκε από την Καγκελαρία και όχι από το Μαξίμου».

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  FT: Γερμανικό "μπλόκο" στο EFSF μέσω Bundestag

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων