Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Φεβ-2011 21:21

  Trichet: Ενίσχυση της εποπτείας με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα έκκληση για έναν "αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας" στη ζώνη του ευρώ με στόχο την αποτροπή και διόρθωση των οικονομικών ανισορροπιών έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet.

  "Δεδομένου του μεγέθους των συσσωρευμένων ανισορροπιών, η ανάληψη δράσης σε ορισμένα κράτη μέλη είναι θέμα επείγουσας ανάγκης", δήλωσε ο Trichet σε εκδήλωση στη Λιέγη του Βελγίου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

  Εμφανίστηκε παράλληλα επικριτικός στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει μια "συμμετρική" προσέγγιση στη διόρθωση των υπερβολικών ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα.

  Σημείωσε παράλληλα ότι το νέο εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει "μεγαλύτερο βαθμό αυτοματοποιημένων διαδικασιών" ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο πολιτικών παρεμβάσεων και θα πρέπει να εστιάζει σε περιπτώσεις "που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης".

  Εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή με χώρες που εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότερα όρια για τα κράτη της Ευρωζώνης.

  "Οι οικονομικές κυρώσεις στο μακροοικονομικό πλαίσιο εποπτείας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε προγενέστερο επίπεδο και σταδιακά" για να ενθαρρύνουν τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται, δήλωσε.

  Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται "με την πρώτη εμφάνιση μη-συμμόρφωσης" και όχι μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες.

  Τέλος τόνισε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να υπόκεινται "σε πιο αυστηρά όρια όσον αφορά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας" σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ώστε να αντανακλάται η συμμετοχή τους στη νομισματική ένωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων