Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2011 09:44

  Όταν ο χρυσός δεν φέρνει πιο κοντά... τις επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου


  Με ρυθμούς... σαλίγκαρου προχωράει η διαβούλευση για το εργοστάσιο εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που σχεδιάζει στη Χαλκιδική η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Πριν από δύο μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το project, όμως, όπως αποδεικνύεται έμπρακτα, ο διάλογος θα καθυστερήσει να δώσει τη σκυτάλη στην επένδυση για την οποία υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν αρχικά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

  Χωρίς ημερομηνία λήξης

  Λόγω των έντονων αντιδράσεων τοπικών κατοίκων και φορέων της Χαλκιδικής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αποφάσισε να μεταφέρει την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης από τη Χαλκιδική στην Αθήνα (η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη ενημερώνει τα εμπλεκόμενα μέρη με σχετική επιστολή της). Και όχι άδικα, αφού κάθε απόπειρα διαλόγου στην περιοχή της επένδυσης σημαδευόταν από θερμά επεισόδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προγραμματιστεί δύο διαδοχικές εκδηλώσεις σήμερα και τη Δευτέρα για την «απειλή» που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική λόγω της σχεδιαζόμενης επένδυσης, στην οποία εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν συνολικά (πρωτογενώς και δευτερογενώς) τουλάχιστον 6.500 εργαζόμενοι.

  Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται, σε επίπεδο αγοράς, είναι πότε θα ολοκληρωθεί η «ανοιχτή διαβούλευση», δεδομένου ότι, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε στο αρμόδιο υπουργείο να προετοιμάζουν πυρετωδώς τους περιβαλλοντικούς όρους του project.

   «Δεν υπάρχουν περιορισμοί, αποκλεισμοί ή προθεσμίες. Το ζήτημα είναι ανοικτό. Η δημόσια διαβούλευση δεν έχει ημερομηνία λήξης, παρά αυτή που θα υποδειχθεί στην πράξη από την πορεία των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν καταρχήν σε τέσσερις διημερίδες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011» αναφέρει η κυρία Καραβασίλη στην προσωπική ιστοσελίδα της.

  Mε άλλα λόγια, την εποχή του fast track και τη στιγμή που έγκριτοι επιστήμονες -όπως ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου που έχει επισημάνει στο Capital.gr ότι σε όλη την Ευρώπη η εκμετάλλευση χρυσού αποτελεί κοινή πρακτική –το υπουργείο Περιβάλλοντος κομίζει γλαύκας εις Αθήνας...

  Κατά πληροφορίες, ακόμη δεν έχει οριστεί ούτε καν ημερομηνία του επόμενου γύρου «συνομιλιών» με τους εμπλεκόμενους φορείς, όταν οι επενδύσεις –ύστερα και από την ψυχρολουσία του Αστακού αλλά και την μνημειώδη βραδύτητα ως προς την αξιοποίηση του Ελληνικού– είναι το μεγάλο ζητούμενο.

  Εκατομμύρια ουγκιές χρυσού

  Εάν η επένδυση δεν χαθεί στη... διαβούλευση, τότε, όπως αναγνωρίζει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η υλοποίηση της «μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στην τοπική και εθνική ανάπτυξη». Για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας, η αξία της επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας υπολογίζεται στα 8-12 δισ. ευρώ (βάσει των χρηματιστηριακών τιμών των μετάλλων) από τα οποία 200-300 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι θα καταλήγουν στα κρατικά ταμεία μέσω φορολογίας ή ασφαλιστικών εισφορών.

  Στα μεταλλεία (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές) που βρίσκονται στο «τέταρτο πόδι» της Χαλκιδικής, μετά το Άγιο Όρος και έχει επικρατήσει να αποκαλούνται μεταλλεία της Κασσάνδρας έχουν ανακαλυφθεί εκατομμύρια τόνοι πολύτιμων μετάλλων.

  Συγκεκριμένα στο ορυχείο της Ολυμπιάδας έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3,3 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ το ορυχείο στις Σκουριές διαθέτει χρυσό 3,91 εκατ. ουγκιών, αλλά και χαλκό συνολικής ποσότητας 800 χιλιάδων τόνων. Εξάλλου, περίπου 450 τόνοι κοιτάσματος χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων έχουν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Detect language » Hungarian
  Detect language » Hungarian
  Detect language » Hungarian

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ