Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 13:14

  Πλαστικά Θράκης: Έχουν µπει τα θεµέλια µιας νέας πλαστικής οικονοµίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Group Innovation Officer του Οµίλου Πλαστικά Θράκης, Στέλιος Κακουλίδης, εξηγεί τη δέσµευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για επενδύσεις στην κυκλική οικονοµία.

  Ο Όµιλος Πλαστικά Θράκης δεσµεύθηκε να επενδύσει στην "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Πλαστικό και την Κυκλική Οικονοµία" µε ένα εκτεταµένο σχέδιο που εκτείνεται έως το 2025 και έχει στο επίκεντρό του την αντικατάσταση 8.500 τόνων πρωτογενούς πρώτης ύλης µε ανακυκλωµένο πλαστικό. Ο Group Innovation Officer του Οµίλου, Στέλιος Κακουλίδης, περιγράφει το πλάνο της εταιρείας, αλλά και εξηγεί πώς αλλάζει ο τρόπος που χρησιµοποιούµε το πλαστικό. Εκτιµά ότι µε τη στρατηγική της Ε.Ε., την οποία θεωρεί επιτεύξιµη, έχουν µπει τα θεµέλια µιας νέας πλαστικής οικονοµίας.

  Περιγράφει τις νέες τεχνολογίες παραγωγής που οδηγούν σε προϊόντα µε λιγότερο βάρος, άρα και µε λιγότερο πλαστικό. Καταγράφει, όµως, και τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν και αφορούν όλους τους εµπλεκοµένους: τους καταναλωτές, το κράτος, τα εργοστάσια ανακύκλωσης και, βεβαίως, τις εταιρείες που παράγουν πλαστικά και οφείλουν να έχουν κάνει τις προσαρµογές που απαιτούνται.

  πιν

  - Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά τον όρο κυκλική οικονομία. Τι σημαίνει κυκλική οικονομία;

  Η "κυκλική" οικονοµία αντιπροσωπεύει µια εναλλακτική, πιο βιώσιµη µορφή οικονοµικού γίγνεσθαι σε σχέση µε την παραδοσιακή "γραµµική" οικονοµία. Η γραµµική οικονοµία ακολουθεί την εξής πορεία για τα προϊόντα: κατασκευή, χρήση και στη συνέχεια απόρριψη. Αντίθετα, σε µια κυκλική οικονοµία διατηρούµε τους πόρους (τα προϊόντα) σε χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο, καρπωνόµαστε τη µέγιστη αξία κατά τη χρήση τους και στη συνέχεια, στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, τα ανακυκλώνουµε και ανακτούµε τα υλικά κατασκευής τους.

  - Ποια είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πλαστικά στην κυκλική οικονομία;

  Από το 2015 η Ε.Ε. έθεσε τα πλαστικά στην πρώτη οµάδα των τοµέων για τους οποίους θα εφαρµοστούν δράσεις για τη µετάβασή τους στην κυκλική οικονοµία. Τα πλαστικά µπορούν να συµβάλουν σηµαντικά στην κυκλική οικονοµία, βοηθώντας στην επίτευξη ενός πιο βιώσιµου και αποτελεσµατικού από πλευράς πόρων µέλλοντος για όλους. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε προνοµιακή θέση για να οδηγήσει τη µετάβαση στα πλαστικά του µέλλοντος. Η στρατηγική της Ε.Ε. θέτει τα θεµέλια µιας νέας πλαστικής οικονοµίας, όπου ο σχεδιασµός και η παραγωγή πλαστικών και πλαστικών προϊόντων οριοθετούνται σύµφωνα µε τις ανάγκες επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης. Παράλληλα, αναπτύσσονται και προωθούνται πιο βιώσιµα υλικά.

  - Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας για τα πλαστικά;

  Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη βελτίωση του σχεδιασµού, στην ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωµένων πλαστικών, στη βελτίωση των δοµών χωριστής συλλογής των πλαστικών από τα απορρίµµατα, στη µείωση της χρησιµοποίησης πλαστικών ειδών "µιας χρήσης", στον έλεγχο και περιορισµό της απόρριψης στη θάλασσα (συµπεριλαµβανοµένων των µικροπλαστικών) και στη µελέτη της χρήσης λιπασµατοποιήσιµων (compostable) και βιοδιασπώµενων πλαστικών.

  - Είναι ρεαλιστικό το όραμα της Κομισιόν: "Ας επανεφεύρουμε τα πλαστικά! Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που τα σχεδιάζουμε, τα παράγουμε, τα χρησιμοποιούμε και τα απορρίπτουμε";

  Ναι, είναι! Το πλαστικό είναι ένα µοναδικό και καταπληκτικό υλικό, το οποίο άλλαξε και αλλάζει συνεχώς τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο σε όλους τους τοµείς. Επίσης, έχει µικρότερο αποτύπωµα CO2 και περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση µε άλλα υλικά.

  Το βασικό είναι να εφαρµοστεί το µοντέλο της κυκλικής οικονοµίας, για να σταµατήσει να υπάρχει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος µετά τη χρήση, κατά την απόρριψη.

  Σε αυτό θα µας βοηθήσει ο σωστός σχεδιασµός. Αναπτύσσοντας τεχνολογίες παραγωγής προς αυτή την κατεύθυνση ή χρησιµοποιώντας ήδη υπάρχουσες, όπως αυτή του THIN WALL PACKAGING INJECTION MOULDING, που εξασφαλίζει µείωση βάρους έως και 30% χωρίς να επηρεάζονται οι µηχανικές ιδιότητες, καταφέρνουµε να παράγουµε προϊόντα µε λιγότερο βάρος, άρα και µε λιγότερο πλαστικό. Όµως εδώ υπάρχουν πολλές προκλήσεις, που αφορούν όλους τους εµπλεκοµένους.

  - Σε ποιες προκλήσεις αναφέρεστε;

  Με δεδοµένο τον στόχο της αύξησης της χρήσης ανακυκλωµένου πλαστικού, θα πρέπει οι καταναλωτές-χρήστες να εκπαιδευτούν πάνω στη σωστή απόρριψη και οι δοµές (Δήµοι, Νοµαρχίες, κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες) πάνω στη σωστή συλλογή. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδοµές (εργοστάσια) ανακύκλωσης, όπως επίσης και σταθερή και κατάλληλης ποιότητας διαθεσιµότητα ανακυκλωµένου.

  Από τη µεριά τους, οι εταιρείες που παράγουν πλαστικά οφείλουν να έχουν κάνει τις προσαρµογές που απαιτούνται για τη χρήση ανακυκλωµένου και οι εταιρείες που τα χρησιµοποιούν (brand owners) να αντιληφθούν και να δεχτούν τις ιδιαιτερότητες που θέτει στον σχεδιασµό η χρήση ανακυκλωµένου και η κυκλική οικονοµία. Έτσι, ο κύκλος κλείνει και έρχεται η σειρά των χρηστών-καταναλωτών να δεχθούν και να προτιµήσουν αυτά τα προϊόντα.

  - Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι "οικειοθελείς δεσμεύσεις" που ζήτησε η Ε.Ε.;

  Ναι, και είναι πολύ σηµαντικές. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την Ε.Ε. στην αύξηση της ποσότητας πλαστικών που ανακυκλώνονται στους 10 εκατ. τόνους ανά έτος, µε τις οικειοθελείς δεσµεύσεις όλων των συµµετεχόντων στην αλυσίδα αξίας του πλαστικού για διαθεσιµότητα και χρησιµοποίηση ανακυκλωµένων πλαστικών. Είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της οικονοµίας και της ποιότητας της ανακύκλωσης, αλλά και την εξασφάλιση µιας σταθερής αγοράς για ανακυκλωµένα πλαστικά µε σαφείς προοπτικές ανάπτυξης. Επίσης, ανοίγονται προοπτικές για νέες οικονοµικές ευκαιρίες σε συνδυασµό µε κοινωνικές καινοτοµίες.

  - Πώς ανταποκρίνονται τα Πλαστικά Θράκης στην κατάσταση που διαμορφώνεται;

  Ο Όµιλος συντάσσεται πλήρως µε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά στην Κυκλική Οικονοµία. Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλε τη δέσµευσή του να αντικαταστήσει 8.500 τόνους πρωτογενούς πρώτης ύλης µε ανακυκλωµένο πλαστικό έως το 2025, συνεισφέροντας στον στόχο της Κοµισιόν για αύξηση της χρήσης ανακυκλωµένου πλαστικού για την παραγωγή νέων προϊόντων έως το 2025.

  Παράλληλα, µε απόφαση της Ε.Ε., όλες οι πλαστικές συσκευασίες που θα κυκλοφορούν στην αγορά έως το 2030 θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιµες, µια προϋπόθεση που τηρούν ήδη τα προϊόντα που παράγει και διανέµει η εταιρεία σήµερα. 

  Τέλος, στοχεύοντας να µετατρέψει τις σηµερινές προκλήσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης, ο Όµιλος Πλαστικά Θράκης προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν τον σχεδιασµό και την παραγωγή ελαφρύτερων, ανακυκλώσιµων λύσεων συσκευασίας και καινοτόµων τεχνικών υφασµάτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων