Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 11:46

  Αθανάσιος Σαββάκης: Ζητούµενο η αξιοποίηση του υπουργείου Βιοµηχανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για την Ελλάδα, µετά τη λήξη των δανειακών συµβάσεων, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάταξη της οικονοµίας. Για τον ΣΒΒΕ η ανάταξη της ελληνικής οικονοµίας έχει ως βασική της συνιστώσα την επαναφορά της βιοµηχανίας και της µεταποίησης στο προσκήνιο της νέας αναπτυξιακής διαδικασίας. Για να γίνει όµως αυτό, υπάρχουν σηµαντικά ζητήµατα που αφορούν το περιβάλλον δραστηριοποίησης των εγχώριων επιχειρήσεων, τα οποία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να επιλυθούν:

  * Καταρχήν, η υπερφορολόγηση, µε ελάχιστη ή και καµία ανταποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις µας, οδηγεί σε αδιέξοδο ρευστότητας και σε αδυναµία επενδύσεων τις υφιστάµενες επιχειρήσεις. Διευκρινίζω ότι δεν είναι µόνο το ύψος της φορολογίας, αλλά κυρίως η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήµατος. 

  Αυτό πρέπει άµεσα να διορθωθεί.

  * Η επενδυτική άπνοια προφανώς θα συνεχιστεί, όσο η πατρίδα µας έχει υψηλό κόστος δηµόσιων δαπανών µε υποστελεχωµένο και, εντέλει, αναποτελεσµατικό Δηµόσιο. Οι συναρµοδιότητες υπουργείων και δηµόσιων Αρχών δηµιουργούν υψηλό κόστος, που λειτουργεί αποτρεπτικά για προσέλκυση των επενδύσεων. 
  Ας αποφασίσουµε επιτέλους τι δηµόσια διοίκηση θέλουµε.

  * Νέες θέσεις εργασίας πολύ δύσκολα θα δηµιουργηθούν όσο η πρόσβαση των επιχειρήσεών µας στη χρηµατοδότηση παραµένει δύσκολη και, όταν αυτό επιτευχθεί, τότε το πληρώνουµε µε κόστος διπλάσιο από τους ανταγωνιστές µας. 

  * Η ιδιωτική επιχειρηµατικότητα, και ειδικά η µεταποίηση, δύσκολα θα γίνει διεθνώς ανταγωνιστική, όσο το λειτουργικό της κόστος παραµένει σαφώς πολύ µεγαλύτερο απ’ αυτό των ανταγωνιστών της. Κόστος ενέργειας, φόροι, τέλη, εισφορές κ.λπ. εκτοξεύουν κυριολεκτικά το κόστος της καθηµερινής µας λειτουργίας στα ύψη.

  Σε κάθε περίπτωση κι επειδή ακριβώς υπάρχουν τα παραπάνω µεγάλα προβλήµατα, στον ΣΒΒΕ υποστηρίζουµε ότι το κεντρικό ζητούµενο την επόµενη µέρα είναι ακριβώς η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγµατος της χώρας. Στο νέο παραγωγικό υπόδειγµα κεντρικό ρόλο πρέπει να διαδραµατίσει η µεταποιητική δραστηριότητα της χώρας µας, µε την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και την παραγωγή διεθνώς εµπορεύσιµων προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας.

  Η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγµατος της χώρας µας πλέον ελπίζουµε να γίνει πράξη, µετά την απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρξει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη βιοµηχανία στο υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης.

  Ουσιαστικά, η µερική ανασύσταση του υπουργείου Βιοµηχανίας µπορεί και πρέπει να εισφέρει θετικά στην ανάταξη της οικονοµίας της πατρίδας µας και στην οικοδόµηση του νέου παραγωγικού µοντέλου. Άλλωστε, η δηµιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιοµηχανία είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθεί η κρίσιµη µάζα γνώσεων και εµπειριών που διαθέτουν σήµερα οι υγιώς δρώσες µεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες παραµένουν στην Ελλάδα στη δύσκολη εποχή της οικονοµικής κρίσης. Είναι οι επιχειρήσεις που, κυριολεκτικά, έχουν βάλει "πλάτη" στο να εξέλθει η χώρα από την κρίση, και µάλιστα µε υψηλότατο κόστος: οικονοµικό, προσωπικό και οικογενειακό.

  Επιπλέον, και για να τοποθετηθεί η βιοµηχανία πραγµατικά στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η προσαρµογή στα ελληνικά δεδοµένα και στο ελληνικό οικονοµικό περιβάλλον του συνόλου των κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής βιοµηχανικής πολιτικής, οι οποίες, χωρίς αµφιβολία, διαµορφώνουν σήµερα τον µελλοντικό παραγωγικό ιστό της Ευρώπης.

  Τέλος, αν µια τέτοια µεταρρυθµιστική απόφαση όπως αυτή της ανάθεσης σε αναπληρωτή υπουργό του ευαίσθητου και κρίσιµου χαρτοφυλακίου της βιοµηχανίας συνοδευτεί και από συγκέντρωση όλων των αρµοδιοτήτων για τη βιοµηχανία και τη µεταποίηση σε ένα µόνο σηµείο της δηµόσιας διοίκησης, τότε το επόµενο προαπαιτούµενο για την επιτυχηµένη αλλαγή του παραγωγικού µας µοντέλου είναι ένα: η κωδικοποίηση της νοµοθεσίας που αφορά τη λειτουργία της µεταποίησης στη χώρα.

  Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ