Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2021 00:05

  Κερδίζοντας τους σκεπτικιστές της οικογένειάς σας

  Κερδίζοντας τους σκεπτικιστές της οικογένειάς σας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Ερώτηση: Θα ήθελα να μάθω πώς αντιμετωπίζετε μέλη της οικογένειάς σας που δεν υποστηρίζουν πλήρως τις επιχειρηματικές σας φιλοδοξίες.
  Busiwa Liuma

  Απάντηση: Εμείς οι επιχειρηματίες συχνά παρεξηγούμαστε. Μέλη της οικογένειάς μας μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα να μας πουν ότι δεν υποστηρίζουν τα όνειρά μας λόγω του ρίσκου. Αλλά αυτό είναι εντάξει! Απλά πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου.

  Όποτε έχω μια ιδέα, την παρουσιάζω πρώτα στην οικογένειά μου. Πάντα βοηθά να δείχνετε τα σχέδιά σας στους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, καθώς θα είναι ειλικρινείς μαζί σας και θα σκέφτονται πρώτα το δικό σας συμφέρον. Ξέρετε ότι θα είναι εκεί για εσάς για να σας συγχαρούν μετά το κλείσιμο της πρώτης σας συμφωνίας ή για να σας προσφέρουν έναν ώμο για να κλάψετε μετά την πρώτη σας αποτυχία. Αλλά το γεγονός ότι είναι πάντα εκεί για εσάς δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το να γίνετε επιχειρηματίας.

  Εάν διαπιστώσετε ότι οι συγγενείς σας δεν υποστηρίζουν τον στόχο σας να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, προσπαθήστε να μην προσβληθείτε. Επαναπροσδιορίστε την κατάσταση: Για να πείσετε τους πιθανούς επενδυτές για την αξία της εταιρείας σας, χρειάζεστε ένα δυνατό, σαφές βήμα - και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να αλλάξετε τη γνώμη των μελών της οικογένειάς σας. Δείξτε την ιδέα σας χωρίς να σκέφτεστε τους συναισθηματικούς δεσμούς. Αντ’ αυτού, ελέγξτε μεθοδικά την επιχειρηματική σας ιδέα μαζί τους και μοιραστείτε το επιχειρηματικό σας όραμα για την επιχείρηση.

  Αφού τους παρουσιάσετε την ιδέα σας, ήρθε η ώρα να ακούσετε. Χρησιμοποιήστε τη συμβολή των συγγενών σας για να βρείτε τα ελαττώματα στο σχέδιό σας και να βελτιώσετε την ιδέα. Πάρτε κάθε χρήσιμη συμβουλή που μπορούν να προσφέρουν, σκεφτείτε προσεκτικά τις αντιρρήσεις τους, και να είστε υπομονετικοί και κατανοητοί όταν απαντάτε.

  Εάν εξακολουθούν να διατηρούν τις αμφιβολίες τους αναρωτηθείτε: "Έχω πίστη στο όραμά μου, στην ιδέα μου και στον εαυτό μου;".

  Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να μοιραστώ είναι αυτή που έχω δώσει σε πολλούς άλλους επιχειρηματίες: Απλώς κάντε το. Εάν υποστηρίζετε την ιδέα σας, νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι η οικογένειά σας θα σας σεβαστεί και στο τέλος θα σας υποστηρίξει.

  Εγώ ήμουν τυχερός - η οικογένειά μου ήταν πάντα γεμάτη επιχειρηματικό ενθουσιασμό. Ο μπαμπάς μου έφτιαχνε συνεχώς πράγματα με τα χέρια του, ενώ η μαμά φάνηκε να έχει τουλάχιστον μια ιδέα για μια νέα επιχείρηση κάθε μέρα. Από μικρή ηλικία, ήξερα ότι ήθελα να μεγαλώσω για να γίνω κάποιος που δημιουργεί πράγματα και ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε έχω το μυαλό μου.

  Στην πραγματικότητα, μερικές από τις πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με εμένα να προσπαθώ να ανταποκριθώ στις προκλήσεις που έθετε η οικογένειά μου για μένα. Όταν ήμουν 5 ετών, για παράδειγμα, η θεία μου Τζόις έβαλε στοίχημα με εμένα 10 σελίνια πως δεν μπορούσα να μάθω να κολυμπάω πριν από το τέλος ενός οικογενειακού ταξιδιού (το έκανα). Όταν ήμουν 11, η μαμά μου με προκάλεσε να κάνω ποδήλατο μόνος μου από το Shamley Green στο Bournemouth, ένα ταξίδι 50 μιλίων στην αγγλική εξοχή (το έκανα και αυτό).

  Μέχρι την εφηβεία, η επιχειρηματική μου "διάθεση" είχε ριζώσει, και ξεκίνησα επιχειρήσεις όπως η καλλιέργεια χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ακόμα, ήμουν πολύ τυχερός που οι γονείς μου είχαν εμφυσήσει ένα επιχειρηματικό πνεύμα μέσα μου, και προσπάθησα να το μεταδώσω στα παιδιά μου, για να μην αναφέρουμε τις ομάδες μας στη Virgin.

  Φυσικά, δεν είναι όλοι τυχεροί. Όταν ήταν μικρός, ο πατέρας μου, ο Τεντ, γοητεύτηκε με την ιστορία και τη φύση, και ήθελε να γίνει αρχαιολόγος. Ο πατέρας του, δικαστής ανώτατου δικαστηρίου, ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει τα χνάρια του. Η μελέτη του νόμου ήταν μια οικογενειακή παράδοση των Μπράνσον, οπότε, με λύπη, ο μπαμπάς παρακολούθησε το Κέιμπριτζ και έγινε δικηγόρος.

  Όταν ήρθε η σειρά μου να αποφασίσω τι ήθελα να κάνω, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνω νομικός. Είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου, αλλά βασίζομαι επίσης σε πολλούς άλλους. Ο καλύτερος φίλος μου, ο Νικ, ήταν δίπλα μου κάθε φορά όπως όταν ξεκινούσαμε το περιοδικό Student Magazine και την πώληση των δίσκων της Virgin με παραγγελία μέσω mail. Και έκτοτε, αμέτρητοι άνθρωποι με έχουν βοηθήσει.

  Πάνω απ’ όλα, μην ξεγελιέστε από τον μύθο της μοναχικής ιδιοφυΐας - είναι πραγματικά σπάνιο ότι ο καθένας επιτυγχάνει κάτι εντελώς μόνος του. Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα άτομα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι μέλη της άμεσης οικογένειάς σας. Αποκαλώ τη Virgin ως οικογενειακή επιχείρηση γιατί οι κοινές μας αξίες μας ενώνουν σχεδόν το ίδιο έντονα. Δημιουργήστε το δικό σας δίκτυο οικογένειας και φίλων και συναδέλφων και η επιχείρησή σας είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχει.

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2021 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ