Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 00:27

  Ένας πολυτάλαντος επιχειρηματίας

  Ένας πολυτάλαντος επιχειρηματίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Ερώτηση: Είμαι 19 χρονών και νιώθω ότι βρίσκομαι στον σωστό δρόμο. Εργάζομαι στον τομέα χορήγησης επιχειρηματικών δανείων, όπου μαθαίνω πολλά και διαχειρίζομαι ένα κεφάλαιο που επενδύει σε μικρές εταιρείες, το οποίο είναι πραγματικά κερδοφόρο. Διαθέτω επίσης ένα εστιατόριο που σερβίρει πρωινό και μεσημεριανό. Έχω συνεργάτες, φυσικά, ειδάλλως θα είχα σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση του χρόνου.

  Όπως και εσείς, πάντα αναζητώ νέες επιχειρηματικές ιδέες, αν και δεν έχουν πετύχει όλες οι startups όπως περίμενα (έχω κλείσει ήδη δύο επιχειρήσεις).

  Επομένως, οι ερωτήσεις που θέλω να σας κάνω είναι οι εξής:
  - Μετά την εκκίνηση μιας επιχείρησης, πόσος χρόνος πρέπει να περάσει πριν αρχίσω να δουλεύω πάνω σε μια άλλη ιδέα;
  - Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει κάποιος τον έλεγχο μιας επιχείρησης όταν έχει συνεργάτες;
  - Εάν μια εταιρεία σημειώσει ζημίες έναν μήνα, αλλά είσαι σίγουρος ότι θα ανακάμψει τον επόμενο, πώς το λες στους συνεργάτες σου;
  - Jaime A. Navarro Nava, Mεξικό

  Απάντηση: Αρχικά συγχαρητήρια για τη σκληρή δουλειά σου και το εντυπωσιακό επιχειρηματικό πνεύμα σου! Έχεις πετύχει τόσο πολλά σε τόσο μικρή ηλικία − δημιουργείς μια ισχυρή βάση εμπειριών και διασυνδέσεων που θα αποτελέσουν μεγάλα πλεονεκτήματα στο μέλλον. Η δουλειά σου στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί χρήσιμη εκπαίδευση και η αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός σου είναι εμφανείς.

  Μου έχεις κάνει τρεις διαφορετικές ερωτήσεις, αλλά είναι όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθώς και οι τρεις αφορούν την εξισορρόπηση του ελέγχου των επιχειρήσεών σου με την ελευθερία να ξεκινήσεις νέες.

  Όπως συμβαίνει και με εσένα, μου έρχονται συνεχώς ιδέες για νέες επιχειρήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε αναπτύξει περισσότερα από 100 brands στη Virgin − μας ενθουσιάζει η προοπτική τού να δοκιμάζουμε νέες ιδέες και βιομηχανίες. Η αδρεναλίνη που προκύπτει από την υλοποίηση μιας ιδέας μπορεί να είναι σχεδόν εθιστική. Όσο δύσκολο μπορεί να είναι το να επικεντρωθείς σε μια ιδέα όταν έχεις τόσες πολλές άλλες στις σκέψεις σου, είναι σημαντικό να τη μελετήσεις.

  Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, ο πρωταρχικός στόχος σου κατά το πρώτο έτος θα πρέπει να είναι να τη βοηθήσεις να επιβιώσει και όχι να ξεκινήσεις μια δεύτερη. Για να έχει πραγματικές πιθανότητες επιβίωσης, θα χρειαστεί όλη την προσοχή σου και, αν "απλωθείς" υπερβολικά και σε άλλα projects, δεν θα μπορείς να εστιάσεις. Τα μαθήματα που θα πάρεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς για την οικοδόμηση της επιχείρησης θα σε βοηθήσουν στην επόμενη προσπάθειά σου.

  Είναι πιθανό να έχεις ακούσει ότι το επιχειρείν είναι ένας μοναχικός δρόμος, αλλά δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη: Πλαισιώνομαι από συνεργάτες που έχουν το ίδιο πάθος με εμένα στο να δημιουργούν κάτι καταπληκτικό. Το γράμμα σου δείχνει ότι γνωρίζεις ήδη πως δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου, και για αυτό έχεις συνεργάτες. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις τα κατάλληλα άτομα όσο επεκτείνονται οι επιχειρήσεις σου.

  Όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις έναν νέο υπάλληλο ή έναν συνεργάτη, πρέπει να είσαι προσεκτικός! Ορισμένοι μπορεί να δουν τα χρήματα ως βασικό κίνητρο για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Κάνε, όμως, τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου: Τι βρίσκεται πραγματικά στην καρδιά των επιχειρήσεών μου; Γιατί τις ξεκίνησα; Ποιος είναι ο σκοπός μας; Το άτομο που θα επιλέξεις πρέπει να έχει το ίδιο όραμα και πάθος με εσένα.

  Όταν έχεις επιλέξει υπέροχους ανθρώπους, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη διατήρηση του ελέγχου. Αντιθέτως, αντάμειψε τους συναδέλφους σου αναθέτοντάς τους σημαντικές ευθύνες. Δείξε τους εμπιστοσύνη για να σε βοηθήσουν να χτίσεις την επιχείρησή σου.

  Αυτό με φέρνει στην τελευταία ερώτησή σου, σχετικά με το πώς ανακοινώνεις άσχημα νέα στους συνεργάτες σου. Δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολο αν έχεις επιλέξει τους σωστούς συνεργάτες. Τα άτομα που συνεργάζονται μαζί σου με μακροπρόθεσμους στόχους και συμμερίζονται το όραμά σου δεν θα πανικοβληθούν από έναν κακό μήνα. Προσπάθησε να αναπτύξεις μια κουλτούρα επινοητικότητας στην επιχείρησή σου η οποία θα ενθαρρύνει όλο το προσωπικό σου να εργάζεται για να διορθώσει ό,τι έχει πάει στραβά, ώστε να μπορέσεις να επαναφέρεις την επιχείρηση γρήγορα στον σωστό δρόμο.

  Πάνω απ' όλα, πρέπει να είσαι ειλικρινής με ό,τι συμβαίνει και να μη φοβάσαι να παραδεχτείς λάθη − όλοι κάνουμε λάθη. Στη Virgin υπήρξαν στιγμές όπου τμήματα των επιχειρήσεών μας βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής. (Εγώ ο ίδιος είχα πολλές δυσάρεστες συνομιλίες με διευθυντές τραπεζών, ειδικά στις αρχές!) Όταν κάτι πάει στραβά, η προσέγγισή μας είναι να είμαστε εντελώς ειλικρινείς. Πρέπει να χτίσεις την αίσθηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας με τους συναδέλφους και τους υπαλλήλους σου.

  Να θυμάσαι ότι μια αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου − και το γνωρίζεις ήδη αυτό, δεδομένου ότι έχεις κλείσει δύο επιχειρήσεις. Σε σταμάτησε, όμως, αυτό; Όχι, και καταλαβαίνω πως ούτε τυχόν μελλοντικές αποτυχίες θα μπορούν να σε σταματήσουν. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από αυτές και να σηκώνεσαι ξανά στα πόδια σου. Καλή τύχη!

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2021 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ