Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 00:04

  Ο multitasking επιχειρηματίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson 

  Ερ: Είναι λογικό ή πρακτικό να εργάζεται κανείς ταυτόχρονα πάνω σε πολλές διαφορετικές ιδέες, ή είναι καλύτερο να καταπιάνεται με μία τη φορά;

  - Qurat, Ισλαμαμπάντ

  Απ.: Έθεσες ένα ενδιαφέρον ερώτημα, Qurat, αφού υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στις δύο προσεγγίσεις. Όταν ξεκινάτε την πρώτη σας επιχείρηση, πρέπει να μάθετε τόσο πολλά μέσα από τη δουλειά και τόσο γρήγορα, που το να εστιάσετε σε ένα project με έναν σαφώς καθορισμένο σκοπό είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη προσέγγιση. Αλλά μόλις εσείς και η ομάδα σας έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά που μάθατε σε άλλα εγχειρήματα και ίσως κάποια στιγμή να διαχειριστείτε κάποια projects ταυτόχρονα.

  Για να επιλέγετε σωστά, πρέπει να μάθετε πότε να προχωράτε και πότε να λέτε "όχι", πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο – ειδικά εάν έχετε την τάση να λέτε "ναι", όπως εγώ! Τις πρώτες ημέρες της Virgin Group ένα τέτοιο λάθος κόντεψε να εκτροχιάσει την εταιρεία μας.

  Από καιρό σε καιρό λαμβάνω tweets από ανθρώπους που εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι κάποτε κάναμε ταινίες. Το εγχείρημά μας ονομαζόταν Virgin Films (φυσικά!) και το 1984 ξεκινήσαμε την προσπάθεια μεταφοράς του κλασικού μυθιστορήματος του George Orwell "1984" στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστές τούς John Hurt και Richard Burton. Ήταν το ίδιο έτος που ξεκινήσαμε τη Virgin Atlantic και, κρίνοντας εκ των υστέρων, η ομάδα μας είχε αναλάβει πάρα πολλά. 

  Με το κόστος της ταινίας να βγαίνει εκτός ελέγχου –τα γυρίσματα στοίχισαν το τριπλάσιο από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει–, ολόκληρη η εταιρεία βρέθηκε ανησυχητικά κοντά στην πτώχευση. Η παράλληλη εκκίνηση δύο εγχειρημάτων υψηλού ρίσκου αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για να τη φέρουμε εις πέρας, γι' αυτό συμφωνήσαμε να αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας στην "απογείωση" της Virgin Atlantic. 

  Είναι, ωστόσο, σημαντικό για τους επιχειρηματίες να εξετάζουν πάντοτε τις επιλογές τους και να βλέπουν στο μέλλον – και αυτό ορισμένες φορές σημαίνει την ανάληψη πολλαπλών έργων ταυτόχρονα, παρά τη δυσκολία. Για παράδειγμα, όταν εκτελούσαμε το πρώτο μας εγχείρημα, το περιοδικό "Student", αποφασίσαμε επίσης να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση παράδοσης μουσικών δίσκων. Έπειτα από λίγο άρχισε να αναπτύσσεται, οπότε, όταν η χρηματοδότηση για το περιοδικό έγινε πενιχρή εξαιτίας της απουσίας διαφημίσεων, ήμασταν σε θέση να το εγκαταλείψουμε και να επικεντρωθούμε στην πώληση δίσκων. Στη συνέχεια εγκαινιάσαμε τη Virgin Records, η οποία δεν θα υπήρχε εάν δεν είχαμε εργαστεί ταυτόχρονα πάνω σε περισσότερα από ένα projects.

  Όταν κάνετε προετοιμασία για να διαχειριστείτε πολλές επιχειρήσεις, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι έχετε αρκετά χέρια διαθέσιμα για να πιάσουν κάθε μπάλα. Παρά το γεγονός ότι το να έχετε την οικονομική πολυτέλεια να προσλάβετε ταλαντούχα στελέχη που μπορούν να αναλάβουν δουλειές είναι μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό δεν έχει να κάνει εξολοκλήρου με τα χρήματα. Έχουμε διαπιστώσει ότι η εξάσκηση βοηθάει – όσο περισσότερο κάνετε κάτι, τόσο πιο εύκολο γίνεται και, ενώ η εκκίνηση μιας επιχείρησης δεν είναι ποτέ εύκολη, μπορεί να εξελιχθεί λίγο πιο ομαλά εάν έχετε πλούσια εμπειρία να επικαλεστείτε όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα.

  Για παράδειγμα, η Virgin έχει σήμερα εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, από την Κολομβία μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η μάθηση ήταν δύσκολη και απότομη όταν ξεκινήσαμε την πρώτη επιχείρηση Virgin Mobile, αλλά από τότε μπορέσαμε να εφαρμόσουμε αυτά τα μαθήματα στις επόμενες εκκινήσεις.

  Διαπιστώσαμε επίσης ότι, καθώς χτίζαμε το εμπορικό μας σήμα, αρχίσαμε να δεχόμαστε προσφορές από πιθανούς πελάτες και συνεργάτες. Εάν σας συμβεί αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτάτε τον εαυτό σας είναι εάν η προσφορά είναι κατάλληλη για την επωνυμία σας. Εάν δεν αισθάνεστε καλά, τότε είναι καλύτερο να πείτε όχι, ανεξάρτητα από τις οικονομικές επιπτώσεις – τόσο η φήμη σας όσο και ο τραπεζικός σας λογαριασμός θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα.

  Qurat, είναι σπουδαίο το ότι έχεις πολλές ιδέες και το ότι σε προβληματίζει το πώς θα διαχειριστείς αυτό το ταλέντο μακροπρόθεσμα. Ξεκίνησα την πρώτη επιτυχημένη δουλειά μου από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, με 300 δολάρια που μου έδωσε η μητέρα μου.

  Πηγαίνοντας σε fast-forward 50 χρόνια μετά, η Virgin Group έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο σχεδόν που μπορεί να φανταστεί κανείς – ακόμα και στο εμπορικό 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ