Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 00:05

  Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία στο επιχειρείν

  Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία στο επιχειρείν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Οι δυνάμει επιχειρηματίες ή οι επιχειρηματίες που καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες μιας απαιτητικής καριέρας και μιας οικογένειας συχνά ρωτούν πώς συνδυάζονται και τα δύο ή αν μπορούν να συνδυαστούν. Ακολουθούν τρεις ερωτήσεις που μου έχουν θέσει αρκετές φορές. 

  Μπορεί κανείς να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και ταυτόχρονα να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά του;

  Μπορείτε και πρέπει να αφιερώνετε χρόνο τόσο στην οικογένεια όσο και στις επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να οικοδομείτε μια ισχυρή οικογενειακή ζωή: σας βοηθά να αποκτήσετε μια καλύτερη προοπτική και ισορροπία στην επιχείρησή σας. Επιπλέον, βασική ευθύνη της κάθε γενιάς είναι να ανατρέφει την επόμενη – και πρέπει να είστε παρόντες για να το κάνετε αυτό.

  Δεδομένου ότι σχεδόν πάντα εργαζόμουν από το σπίτι, ήταν σχετικά εύκολο να περνώ χρόνο με την οικογένειά μου. Κάποτε το "γραφείο" μου ήταν ένα μικρό πλωτό σπίτι στη Μικρή Βενετία του Λονδίνου. Θυμάμαι τα παιδιά να κυλιούνται στο πάτωμα την ώρα που εξελισσόταν μια σύσκεψη.

  Ακόμα και όταν μετακομίσαμε σε ένα σπίτι στο Holland Park του Λονδίνου, το χρησιμοποιούσα ως γραφείο και μετακόμισα μόνο όταν η γυναίκα μου, Joan, παραπονέθηκε για τις συσκέψεις στο σπίτι. Και πάλι, μετέφερα το γραφείο δύο πόρτες πιο πέρα από το σπίτι!

  Πώς μπορεί κανείς να ισορροπήσει την οικογενειακή ζωή με τον χρόνο που απαιτείται για να ξεκινήσει και να χτίσει μια επιχείρηση;

  Το ότι περνούσα πολύ χρόνο με την οικογένειά μου με ανάγκασε να προσαρμόσω τον τρόπο που εργάζομαι. Αυτό ήταν ένα από τα "κλειδιά" για την επιτυχία της Virgin. Πάντα φρόντιζα να έχουμε χρόνο για σωστές οικογενειακές διακοπές – διάστημα που περνούσα μακριά από τη δουλειά και το γραφείο. Ο χρόνος μακριά από τα επαγγελματικά καθήκοντα μου δίδαξε από νεαρή ηλικία την τέχνη και τη σημασία της ανάθεσης. Έμαθα γρήγορα σε τι είμαι καλός και φρόντιζα να βρίσκω ανθρώπους για να με βοηθούν στους τομείς όπου μειονεκτούσα.

  Όταν η Virgin μεγάλωσε και ιδρύσαμε περισσότερες επιχειρήσεις, χρειαζόμασταν πραγματικά γραφεία σε διάφορα κτίρια. Ελαχιστοποίησα τον χρόνο που περνούσα μέσα σε αυτά τα κτίρια. Αυτό με βοήθησε να διατηρήσω ζωντανή τη μεγάλη εικόνα και να παραμένω σε εγρήγορση για τις νέες ευκαιρίες. Επικεντρωνόμουν στις σημαντικές αποφάσεις χωρίς να εγκλωβίζομαι στις άπειρες καθημερινές λεπτομέρειες. Το να απομακρύνετε τον εαυτό σας από τη βαβούρα της εργασιακής ρουτίνας σάς επιτρέπει να λαμβάνετε πιο καθαρές, μακροπρόθεσμες αποφάσεις.

  Ο χρόνος μακριά από το γραφείο σημαίνει, επίσης, ότι αναπτύσσετε έναν ισχυρό δεσμό εμπιστοσύνης με τα ανώτερα στελέχη σας. Στην περίπτωσή μου δημιουργήσαμε μια πολύ ισχυρή ομάδα αφοσιωμένων και ταλαντούχων στελεχών που θα δώσουν αγώνα για την επιχείρηση στις δύσκολες στιγμές.

  Υπάρχει, ωστόσο, μια ισορροπία και πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην είστε πολύ αποστασιοποιημένοι ή και απόντες από μια εταιρεία. Ένας επιχειρηματίας πρέπει να φροντίζει να έρχεται σε επαφή με το προσωπικό και να ξοδεύει χρόνο για να ακούει τα σχόλια και τις ιδέες τους. Το να ακούει τους άλλους είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού επιχειρηματικού ηγέτη.

  Πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος;

  Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και οι σύντομες διακοπές είναι σταθερός εφιάλτης στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Για να κρατήσετε τον εαυτό σας και το προσωπικό σας ενθουσιώδεις και υγιείς, είναι σημαντικό να πηγαίνετε διακοπές και να κάνετε διάλειμμα από τη δουλειά σας. Η σωστή ισορροπία θα εξασφαλίσει ότι έχετε ένα αφοσιωμένο και ενθουσιώδες προσωπικό που θα αποδίδει καλύτερα όταν εργάζεται, αντί να αναζητά δικαιολογίες για να λείψει από τη δουλειά.

  Το να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση και υγεία είναι επίσης ένα "κλειδί" για να παραμένετε στην κορυφή στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Η καθημερινή άσκηση –μια βουτιά, λίγο τρέξιμο ή ένας αγώνας τένις– μου έδινε περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίζω τις καθημερινές αποφάσεις. Δεδομένου ότι πάντα απολάμβανα αυτό που κάνω, ποτέ δεν ένιωσα ότι χάνω πράγματα επειδή εγκλωβίζομαι στη δουλειά.

  Η φιλοσοφία μου για το πώς πρέπει κανείς να ζει τη ζωή του στο έπακρο και να αξιοποιεί τις καλές οικογενειακές διακοπές έφερε στον δρόμο μου επιχειρηματικές ευκαιρίες. Σε ένα ταξίδι στην Αφρική ανακαλύψαμε την Ulusaba, το εκπληκτικό θεματικό μας πάρκο κοντά στο Εθνικό Πάρκο Kruger. Ενώ ήμασταν στο Μαρόκο, περιμένοντας να απογειωθεί η αποστολή με το αερόστατο, ανακάλυψα το Kasbah Tamadot, στις οροσειρές Atlas. Και τα δύο αυτά θέρετρα είναι πλέον βασικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων της Virgin.

  Στην πραγματικότητα, πολλές από τις επιχειρηματικές μου ευκαιρίες προήλθαν από προσωπικές μου εμπειρίες στα ταξίδια μου. Μπορεί να συναντούσα κάποιον που πρότεινε μια ιδέα ή είχε επισκεφθεί ένα μέρος που πυροδοτούσε ένα νέο εγχείρημα.

  Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Virgin, να είναι πιο ευέλικτες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το προσωπικό και τον ελεύθερο χρόνο – μέσω του διαμοιρασμού εργασίας, των ευέλικτων ωραρίων ή της εργασίας από το σπίτι. Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας για τον εαυτό σας και το προσωπικό σας μπορεί να είναι το βασικό δομικό στοιχείο για μια επιτυχημένη, ανθεκτική και υγιή επιχείρηση.

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ