Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 00:05

  Φτιάξτε τη λίστα με τα όνειρά σας

  Φτιάξτε τη λίστα με τα όνειρά σας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Richard Branson

  Θυμάστε την εποχή που ετοιμάζατε τη λίστα σας για τον Άγιο Βασίλη; Υπάρχουν πολλά παιδιά σήμερα σε όλο τον κόσμο που αναρωτιούνται τι θα τους φέρει τα Χριστούγεννα, αλλά πολλοί ενήλικες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να γράφουν τη λίστα με τις δικές τους επιθυμίες. Για μένα, η λίστα αυτή είναι απαραίτητη στη ζωή και τη δουλειά μου.

  Σε όλη μου τη ζωή έφτιαχνα λίστες. Λίστες με τα τηλεφωνήματα που πρέπει να κάνω, λίστες με ιδέες, λίστες με επιχειρήσεις που θέλω να ξεκινήσω, λίστες με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν μια ιδέα πραγματικότητα. Έχω επίσης λίστες με θέματα που θέλω να αναρτήσω στο blog μου, λίστες με tweets και λίστες με σχέδια για το μέλλον. (Θα παρατηρήσετε επίσης ότι σε αυτή την παράγραφο έφτιαξα μια λίστα από λίστες.)

  Ενώ στη δουλειά σας πρέπει να διασκεδάζετε, η πραγματοποίηση των ονείρων σας σημαίνει ότι πρέπει επίσης να είστε οργανωμένοι και να καθοδηγείστε από στόχους. Μελετώ καθημερινά τις λίστες μου. Καθώς τικάρω κάθε πράγμα που έχω να κάνω, οι ιδέες μου παίρνουν μορφή και τα σχέδιά μας προχωρούν. Ακόμη και όταν ξεκίνησα το περιοδικό "Student" και εργαζόμουν από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στο σχολείο, διατηρούσα μια λίστα με στόχους που έπρεπε να πετυχαίνω καθημερινά και έναν κατάλογο επιχειρήσεων που έπρεπε να καλώ, καθώς προσπαθούσα να τους πείσω να μας δώσουν διαφήμιση. Δεκαετίες αργότερα, οι μέθοδοί μου δεν άλλαξαν και τόσο πολύ: ένα σημειωματάριο και ένα στυλό –ΟΚ, ορισμένες φορές και ένα iPad– είναι όλα όσα χρησιμοποιώ για να καταγράφω τις λίστες ιδεών και σχεδίων μου.

  Συχνά με ρωτούν, ειδικά όταν πλησιάζουν τα γενέθλιά μου ή τα Χριστούγεννα, "Τι αγοράζεις σε ένα άτομο που έχει τα πάντα;". Η απάντηση είναι, άλλο ένα σημειωματάριο! Ευτυχώς, βρήκα ένα όμορφο σημειωματάριο, αρκετά σταθερό όταν γράφω – αυτό είναι αρκετά χρήσιμο όταν σημειώνω πάνω στην αιώρα μου ή όταν βρίσκομαι εν κινήσει.

  Τα σημειωματάριά μου είναι μεταξύ των πιο πολύτιμων πραγμάτων που έχω στην κατοχή μου. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να μου προκαλούν τρόμο, αλλά η σκέψη να χάσω κάπου την πιο πρόσφατη λίστα ιδεών μου είναι πολύ πιο τρομακτική από το να πηδήξω από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο. 

  Φυσικά, οι χειρόγραφες λίστες δεν λειτουργούν για όλους. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν γραφήματα και υπολογιστικά φύλλα για να παρακολουθούν τη δουλειά τους και έπειτα υπάρχουν κι εκείνοι που κατά κάποιον τρόπο καταφέρνουν να θυμούνται τα πάντα. Ο σκοπός μιας λίστας με τα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι για να γίνουν πιο διαχειρίσιμες οι εργασίες σας και ελαφρύτερο το φορτίο σας, οπότε βρείτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα.

  Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας βραχυπρόθεσμους στόχους, στόχους που επιτυγχάνονται μέρα με τη μέρα. Κάντε τους μετρήσιμους ούτως ώστε να γνωρίζετε εάν τα σχέδιά σας πετυχαίνουν. Εάν δεν πετυχαίνουν, είναι ώρα για αλλαγή. Εάν πετυχαίνουν, θα νιώσετε τεράστια αυτοπεποίθηση από αυτή τη λίστα με τις μικρές σας νίκες. Είτε ξεκινάτε μια νέα επιχείρηση, είτε οργανώνετε τα πρωινά σας τηλεφωνήματα, μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση το τικάρισμα των ολοκληρωμένων εργασιών.

  Μην αποφεύγετε να καταγράφετε τα πιο παράξενα, φιλόδοξα όνειρά σας. Το αγαπημένο μου παράδειγμα είναι η Virgin Galactic. Παρόλο που ήταν ένα μικρό βήμα, εάν δεν είχα γράψει πριν από χρόνια στο σημειωματάριό μου "Ξεκίνα μια διαστημική εταιρεία που θα ονομάζεται Virgin Galactic", το σχέδιό μου δεν θα είχε απογειωθεί –κυριολεκτικά– ποτέ. Κάναμε ένα βήμα πιο πέρα και καταχωρήσαμε αυτό το όνομα, όταν η εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος θεωρούνταν ακόμη απατηλό όνειρο. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που κατέγραψα τον στόχο αυτό, ανάγκασα τον εαυτό μου και την ομάδα μου να πιάσουμε δουλειά. Τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα να κάνουμε πραγματικότητα το εμπορικό διαστημικό ταξίδι.

  Οι λίστες μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν στην προσωπική σας ζωή. Όπως έχω πει πριν, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εργασία και στο παιχνίδι – όλα είναι ζωή. Ωστόσο, είναι συνετό να διασφαλίσετε ότι έχετε κάποιους προσωπικούς στόχους, διάσπαρτους ανάμεσα στους επιχειρηματικούς σας στόχους. Όπως είπε κάποτε η Μισέλ Ομπάμα, η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών: "Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο να βάζουμε τον εαυτό μας πιο ψηλά στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας".

  Αν δεν φροντίζετε την υγεία και ευεξία σας, δεν θα καταφέρετε ποτέ να ολοκληρώσετε όλες τις δουλειές που έχετε σημειώσει στη λίστα σας. Στις καθημερινές μου λίστες, πάντα συμπεριλαμβάνω άσκηση – kitesurfing, κολύμπι, ένα παιχνίδι τένις ή ακόμα και μια γρήγορη βόλτα. Θυμίζω επίσης τον εαυτό μου να αφιερώνω χρόνο για να σκέφτομαι τα εν εξελίξει σχέδιά μας και να αξιολογώ πόσο καλά πηγαίνουν. Αυτό με βοηθά να παραμένω δραστήριος και παραγωγικός, έτσι ώστε η υπόλοιπη λίστα μου να φαίνεται πιο διαχειρίσιμη.

  Ξεχάστε, λοιπόν, τη λίστα του Άγιου Βασίλη. Αν θέλετε να επιτύχετε τα όνειρά σας, να θυμάστε να φτιάχνετε τις δικές σας λίστες επιθυμιών.

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ