Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 00:05

  Το δύσκολο μονοπάτι εξεύρεσης χρηματοδότησης

  Το δύσκολο μονοπάτι εξεύρεσης χρηματοδότησης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Όλο και συχνότερα επικοινωνούν μαζί μου άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στον τομέα του επιχειρείν για τους σωστούς λόγους. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας να αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη, κάνοντας πραγματικά εξαιρετική δουλειά.

  Κάποιες φορές, ωστόσο, είναι δυσκολότερο γι’ αυτούς να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε σχέση με όσους "τρέχουν" καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις, με γνώμονα το κέρδος. Το να περάσουν το μήνυμά τους σε πιθανούς επενδυτές μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς μπορεί οι τελευταίοι να υποθέσουν ότι, αφού σκοπός τους είναι να λύσουν ένα πρόβλημα ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους, ίσως θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσουν το μη κερδοσκοπικό μοντέλο.

  Η τοπική σας κοινότητα είναι συχνά η καλύτερη βάση για να ξεκινήσετε την αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης, ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον που να είναι κατάλληλος για συνεργασία, το επόμενο λογικό βήμα είναι να διευρύνετε την αναζήτησή σας σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο. Και αν πραγματικά έχετε τη δυνατότητα να προσελκύσετε ξένους επενδυτές, αυτό μπορεί να είναι προς όφελός σας μακροπρόθεσμα. Η επιχείρησή σας θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιες σημαντικές επαφές και δικτύωση, ενώ η οπτική τους, ως εξωτερικών προς την επιχείρησή σας παραγόντων, πιθανόν να σας προσφέρει ενδιαφέρουσες ιδέες. Όταν νιώσετε έτοιμοι να επεκτείνετε την επιχείρηση σε διεθνές επίπεδο, η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη αν διαθέτετε ήδη τις αναγκαίες γνωριμίες.

  Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί εκτός των funds επιχειρηματικών κεφαλαίων ή των τραπεζών από τους οποίους οι κοινωνικά υπεύθυνες startups μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση. Η Virgin έχει εμπλακεί εδώ και χρόνια στη Nationale Postcode Loterij, τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική λοταρία της Ολλανδίας, ενώ εγώ ο ίδιος έχω προεδρεύσει της Επιτροπής Διαγωνισμού Αειφορίας της, η οποία παρέχει μεγάλη χρηματοδότηση σε "πράσινες" επιχειρήσεις. Στο βραβείο περιλαμβάνεται η ευκαιρία συνεργασίας με έναν "μέντορα", κέρδος εξίσου σημαντικό με τη λήψη ρευστού. Ήμουν επίσης στην κριτική επιτροπή για το Βραβείο Zayed Future Energy, αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων, η έδρα του οποίου βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το οποίο ενθαρρύνει επιχειρηματίες να ανακαλύπτουν καινοτόμες λύσεις "που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος".

  Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι το Carbon War Room, το οποίo επώασε η Virgin Unite προκειμένου να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης επιχειρήσεων με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση ενός ευρύτερου οικονομικού μοντέλου απεξάρτησης από τον άνθρακα. Μολονότι το Carbon War Room δεν μπορεί να προσφέρει απευθείας χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, η συνεργασία μαζί του δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε σημαντικούς παράγοντες, εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας και πολλούς πιθανούς επενδυτές.

  Όποια και αν είναι η επιχειρηματική σας ιδέα, αν ψάξετε με υπομονή και επιμονή, το συντριπτικά πιθανότερο είναι να καταφέρετε να βρείτε κάποιον με κοινό όραμα μαζί σας και με διάθεση να σας συνδράμει. Οι διαδικτυακές κοινότητες και τα φόρουμ για θέματα στον τομέα όπου δραστηριοποιείστε μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτό που κάνετε. Τέτοιοι άνθρωποι είναι –όλοι τους– δυνητικοί επενδυτές.

  Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να δημιουργήσετε ενθουσιασμό για την ιδέα σας και να αντλήσετε κεφάλαια είναι μέσω crowdfunding, μιας μεθόδου την οποία πολλές startups αρχίζουν να επιλέγουν. Χάρη σε ιστότοπους όπως το Kickstarter και το EquityNet, είναι τώρα πιο εύκολο από ποτέ να προσελκύσετε ενδιαφέρον σχετικά με τη νέα ιδέα ή καινοτομία σας και να λάβετε μικρά δάνεια και εχέγγυα για τη χρηματοδότηση που χρειάζεστε για να προχωρήσετε.

  Υπάρχουν και άλλα οφέλη εάν επιλέξετε τη μέθοδο του crowdfunding. Η έκθεση μιας ιδέας σε ένα δωμάτιο γεμάτο επενδυτές μπορεί να έχει μεγάλες δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά, η προετοιμασία του εδάφους για ένα online φόρουμ δεν είναι μεν εύκολη, καθώς απαιτεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, ωστόσο ίσως αυτός είναι ένας τομέας όπου εσείς και η επιχειρηματική σας ιδέα πραγματικά ξεχωρίζετε. Το να κερδίσει κανείς το momentum είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό: η διαδικασία του crowdfunding μπορεί να δημιουργήσει θετικό "θόρυβο" γύρω από την επιχείρησή σας, καθώς τα χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα μπορούσατε σύντομα να βρείτε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που να επιθυμούν να αγοράσουν το προϊόν ή την υπηρεσία σας – οπότε να είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι να τους τα παρέχετε.

  Η επιχειρηματικότητα δεν αφορά μόνο την πώληση πραγμάτων – αφορά, επίσης, την εξεύρεση τρόπων να κάνει κανείς τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Η δημιουργία μιας εταιρείας με σαφή σκοπό να επιφέρει τέτοιες θετικές αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολη, ωστόσο να έχετε κατά νου ότι οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν και ευδοκιμούν μακροπρόθεσμα είναι εκείνες που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των κοινοτήτων τους. Εάν ενσωματώσετε τη διακηρυγμένη αποστολή σας στο επιχειρηματικό σας μοντέλο, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη θέσει τις βάσεις της επιτυχίας. Καλή τύχη!

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων