Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 00:05

  Οι σπουδαίοι επαγγελματίες μπορούν να είναι και σπουδαίοι γονείς

  Οι σπουδαίοι επαγγελματίες μπορούν να είναι και σπουδαίοι γονείς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Η ανατροφή ενός παιδιού είναι η πιο θαυμάσια εμπειρία που μπορείτε να έχετε, αλλά και η πιο σημαντική ευθύνη. Έχοντας κλείσει πάνω από τρεις δεκαετίες πατρότητας, προσπάθησα να κάνω τα πάντα για να γίνω καλός πατέρας – για μένα αυτό αξίζει πέρα και πάνω από κάθε επαγγελματική επιτυχία.

  Όταν τα δύο μου παιδιά, η Holly και ο Sam, μεγάλωναν, η γυναίκα μου, Joan, αφιέρωνε τον χρόνο της κυρίως στην ανατροφή των παιδιών και εγώ εργαζόμουν από το σπίτι – αρχικά από το πλωτό μας σπίτι, το οποίο είχαμε προσδέσει σε ένα κανάλι στη Μικρή Βενετία του Λονδίνου, και τώρα από την αιώρα μου στο νησί Necker της Καραϊβικής. Έπαιρνα επίσης, όποτε ήταν εφικτό, μαζί μου την οικογένεια σε επαγγελματικά ταξίδια, οπότε ήμουν πολύ συχνά κοντά τους για να χειριστώ μικρά ζητήματα. Μοιραστήκαμε πολλές χαρούμενες στιγμές.

  Εάν είστε παρόντες στη ζωή των παιδιών σας και τους δίνετε την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δική σας, θα έχετε μια πολύ καλύτερη σχέση μαζί τους και θα χάσετε πολύ λιγότερη ενέργεια ανησυχώντας για το τι κάνουν. Ένα από τα σπουδαία πράγματα που έμαθα από τα παιδιά μου ήταν ότι ήμουν καλύτερος γονέας όταν ήμουν και φίλος τους. Όταν χρειάζονταν καθοδήγηση ή πειθαρχία, τους υπενθύμιζα τις δικές μου νεανικές αποτυχίες και τους εξηγούσα πώς έλυσα προβλήματα και τι έμαθα από αυτά. Μετέφερα αυτό το είδος μοιράσματος, κατανόησης και ενέργειας στην επαγγελματική μου ζωή και πιστεύω ότι αυτό με έκανε καλύτερο μάνατζερ.

  Εάν παλεύετε να κάνετε ζογκλερικά, συνδυάζοντας τη ζωή στο σπίτι με τις επαγγελματικές σας δεσμεύσεις, μπορεί να γίνουν και τα δύο προβληματικά. Μέρος της λύσης μπορεί να είναι το να αντιμετωπίζετε τον χρόνο με την οικογένειά σας ως προτεραιότητα. Όταν έχετε ένα βουνό από ραντεβού, κλείστε χρόνο για να περάσετε με την οικογένειά σας – βάλτε το στην ατζέντα σας. Θα χρειαστεί, επίσης, να προετοιμάσετε τους συναδέλφους σας για εκείνες τις στιγμές που θα προκύψει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σπίτι και θα χρειαστεί να παρατήσετε οτιδήποτε κάνετε για να τη χειριστείτε, επειδή αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί.

  Αλλά, αντί να βλέπετε αυτές τις δύο πτυχές της ζωής σας ως ανταγωνιστικές, γιατί να μην τις συνδυάσετε; Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν διαχωρίζω τη δουλειά από τη διασκέδαση: όλα είναι ζωή.

  Για τα πρώτα 10 χρόνια ή και περισσότερο, ίσως χρειάζεται να προσαρμόζετε το ωράριό σας ή μπορεί να μην είστε σε θέση να μεταβαίνετε στο γραφείο το ίδιο συχνά. Στις μέρες μας, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Οι ευέλικτες ώρες που επιτρέπει η τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς και να αποδίδουν καλά στη δουλειά τους και να φροντίζουν ταυτόχρονα τα παιδιά τους. Αν είστε υπάλληλος, μιλήστε με τον προϊστάμενό σας για το πώς η εργασία από το σπίτι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητά σας, φροντίζοντας να μοιραστείτε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα βελτιωθεί η δουλειά σας.

  Αν διοικείτε μια επιχείρηση, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε τεχνολογία που θα επιτρέψει σε εσάς και το προσωπικό σας να εργάζεστε με ευέλικτα ωράρια – η επένδυσή σας θα αποδώσει μακροπρόθεσμα. Όλοι θα είστε λιγότερο πιεσμένοι από τις μεγάλες μετακινήσεις και λιγότερο απογοητευμένοι που χάνετε ξεχωριστές στιγμές, από τα πρώτα βήματα μέχρι τις πρώτες λέξεις, γι' αυτό και θα έχετε μεγαλύτερο περιθώριο να σκεφτείτε δημιουργικά. Στη Virgin οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους από οποιαδήποτε συσκευή, από οποιαδήποτε τοποθεσία. Μπορεί ακόμα και να διαπιστώσετε ότι αυτό σας εξοικονομεί χρήματα, επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα βρίσκονται στο γραφείο και, έτσι, θα μπορείτε να εφαρμόσετε την πρακτική του "hot desking". Συνολικά, όλο αυτό έχει να κάνει με το να δίνετε επιλογές στους ανθρώπους.

  Αλλά, εάν επιλέγετε να εργάζεστε πιο συχνά από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι δεν γίνεστε σκλάβος της τεχνολογίας – διαχειριστείτε το τηλέφωνό σας, μην το αφήσετε να σας διαχειρίζεται. 

  Ανοίγω emails, ελέγχω τα social media και απαντώ στα τηλέφωνα σε ομάδες, χρησιμοποιώντας κάθε φορά την κατάλληλη συσκευή για να χειριστώ όσα πράγματα χρειάζονται την προσοχή μου και στη συνέχεια να τη στρέψω σε άλλα πράγματα.

  Όπως εσείς βοηθάτε τα παιδιά σας με τις ασκήσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορούν να συμμετέχουν στη δική σας δουλειά για το σπίτι. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, αλλά το να συζητάτε μαζί τους για τη δουλειά μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να περάσετε χρόνο μαζί και να σας βοηθήσει να δείτε τα προβλήματα από μια νέα οπτική γωνία. Μερικές από τις καλύτερες ιδέες μού ήρθαν από συζητήσεις με τη Holly και τον Sam.

  Όποια λύση κι αν επιλέξετε να δώσετε στην κατάστασή σας, νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι οι προϊστάμενοι και οι συνεργάτες σας θα δείξουν πολύ μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες σας από όση θα περιμένατε. Με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό τις τελευταίες δεκαετίες, ένα από τα οφέλη είναι ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην πατρότητα – και πιο υποστηρικτικοί στην προσπάθεια να γίνει κάποιος καλός μπαμπάς.

  *O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων