Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Απρ-2019 00:05

  Κάνετε σωστό brainstorming και οι ιδέες θα πέσουν σαν βροχή

  Κάνετε σωστό brainstorming και οι ιδέες θα πέσουν σαν βροχή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson

  Όταν λάμβανα μέρος στις προσπάθειες που γίνονταν τη δεκαετία του '80 και του ’90 να επιτευχθούν νέα ρεκόρ ταχύτητας στα ταξίδια με αερόστατο πάνω από τους ωκεανούς, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αρκετές αδιέξοδες καταστάσεις. Ο όρος brainstorming φέρνει πάντοτε μνήμες από όταν πετούσα με το αερόστατο στα 30.000 πόδια πάνω από τη γη και κατευθυνόμουν στο μάτι μιας διαφορετικού είδους καταιγίδας. Σε αυτές τις τρομακτικές, συναρπαστικές στιγμές η ομάδα μας απελπισμένα προσπαθούσε να βρει τρόπους επιβίωσης. Ευτυχώς πάντα καταλήγαμε σε διάφορες ιδέες και τα καταφέρναμε.

  Παρόλο που τα brainstormings δεν περιλαμβάνουν πάντα κάποιο ζήτημα ζωής ή θανάτου, η αρχή τους είναι ίδια. Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα και ψάχνετε για απαντήσεις το brainstorming είναι ένας καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τις γνώσεις του προσωπικού σας και να βρείτε λύσεις. Ακολουθούν οκτώ συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν καταιγισμό ιδεών.

  1. Για να σκεφτείτε "έξω από το κουτί", αποφύγετε να μπείτε σε ένα:
  Πολλοί σύμβουλοι διοίκησης προτείνουν να προγραμματίζετε τακτικές συναντήσεις για brainstorming έτσι ώστε εσείς και η ομάδα σας να μπορείτε να σκέφτεστε "έξω από το κουτί". Μισώ αυτούς τους περιορισμούς, η δημιουργικότητα δεν πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Εσείς και το προσωπικό σας πρέπει να προσπαθείτε να είστε καινοτόμοι σε κάθε πτυχή της δουλειάς σας, καθημερινά. Ωστόσο το brainstorming είναι ιδανικό στις περιπτώσεις που έχετε κολλήσει και δεν μπορείτε να βρείτε μια λύση.

  2. Επιλέξτε ένα δημιουργικό περιβάλλον:
  Συχνά μου έρχονται οι καλύτερες ιδέες όταν βρίσκομαι εν κινήσει – είτε όταν ταξιδεύω είτε όταν αθλούμαι ή όταν απλώς περπατώ. Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα και αποφασίζετε να κάνετε ένα brainstorming αποφύγετε το γραφείο το οποίο δεν θα συμβάλει στη δημιουργική σκέψη.
  Αλλάξτε τις παραστάσεις σας για τουλάχιστον μισή ώρα πριν αρχίσετε να εργάζεστε και θυμηθείτε να κάνετε διαλείμματα. Eναλλακτικές όπως να παίξετε ένα παιχνίδι, να γυμναστείτε ή να ακούσετε μουσική μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και στη συνέχεια να επιστρέψετε στην εργασία ανανεωμένοι.

  3. Ορίστε το πρόβλημα και όχι τη λύση:
  Ενώ ο καθένας έχει την ευκαιρία να σκεφτεί δημιουργικά κατά τη διάρκεια του brainstorming θα πρέπει να υπάρχει ένας σκοπός για τη συνάντησή σας διαφορετικά δεν θα καταλήξετε πουθενά. Όταν η συζήτηση απομακρύνεται από τον σκοπό υπενθυμίστε σε όλους το πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε και συνεχίστε να εργάζεστε προς αυτόν τον στόχο.

  4. Κρατήστε τις ιδέες σας φρέσκες.
  Αντί να σας περιβάλλουν οι ίδιοι άνθρωποι σε κάθε συνάντηση, προσκαλέστε υπαλλήλους άλλων τμημάτων της επιχείρησης. Μπορεί απλώς να διαπιστώσετε ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται κάπου αλλού στην επιχείρησή σας έχουν μεγάλες ιδέες, κάποιος από την ομάδα μπορεί να προτείνει μια ιδέα που να οδηγεί σε μια ασυνήθιστη και δημιουργική στρατηγική μάρκετινγκ ή ένα από τα στελέχη σας μπορεί να επισημάνει μια πρόσφατη αλλαγή που βοηθά την ομάδα να βρει ένα νέο τρόπο πωλήσεων.

  5. Βεβαιωθείτε ότι όλοι θα ακουστούν:
  Ο ήσυχος τύπος που κάθεται σε μια γωνία μπορεί να έχει εξαιρετικές προτάσεις αλλά αν δεν δώσετε σε όλους την ευκαιρία να μιλήσουν, δεν θα ακουστεί. Να ενθαρρύνετε την ακρόαση όσο μιλάτε.

  6. Καταγράψτε τα όλα:
  Όλες οι ιδέες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του brainstorming θα πρέπει να σημειώνονται. Αυτές οι ιδέες δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν αν τις ξεχάσετε. Έχω ένα σημειωματάριο για να μπορώ να γράφω κάθε χρήσιμη ιδέα που συναντώ ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και έπειτα την επεκτείνω.

  7. Κάντε τις καλύτερες ιδέες πραγματικότητα:
  Θυμηθείτε να πείτε ναι σε δυνάμει καλές ιδέες που προέρχονται από brainstorming. Σίγουρα, μπορεί κάνετε κάποιο λάθος, αλλά αν πάρετε το ρίσκο τότε είναι πιο πιθανό πως θα επιτύχετε. Προτού η ομάδα σας διαλυθεί, προγραμματίστε πως θα συνεχίσετε.

  8. Ακούστε, ακολουθήστε και έπειτα ηγηθείτε.
  Στο "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" του John Le Carre, ο πρωταγωνιστής George Smiley εξηγεί με ακρίβεια πώς καθυστερούν οι ομαδικές αποφάσεις εξαιτίας των διαφωνιών και των συζητήσεων. "Μια επιτροπή είναι ένα ζώο με τέσσερα πίσω πόδια". Το ίδιο ισχύει συχνά και για τις επιχειρήσεις όπου μπορεί να είναι σημαντικό να γίνονται έγκαιρες κρίσεις.  

  Ενώ γνωρίζω τη σημασία του brainstorming και του να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους, συχνά ενεργώ αυθόρμητα. Με τα χρόνια, μερικές από τις αποφάσεις μου που αποδείχτηκαν πως ήταν μεταξύ των καλύτερων ιδεών της Virgin, ελήφθησαν παρορμητικά. Δεν μου έβγαλαν τυχαία το παρατσούκλι "Δόκτωρ Ναι". Στις επιχειρήσεις, όπως και στη ζωή, μερικές φορές πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας, να ηγείστε την επιχείρησή σας για να πετύχετε πράγματα που άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι αδύνατο.

  Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο: αποφάσισα να προχωρήσω με μερικές από τις λιγότερο επιτυχημένες μας επιχειρήσεις με τον ίδιο τρόπο. Αλλά γενικά, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο ένστικτό σας για το πώς να λύσετε ένα πρόβλημα και να προχωρήσετε.

  Τελικά, θα πρέπει να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ του brainstorming αλλά και της δικής σας συμπεριφοράς ως μοναχικού καβαλάρη. Χρησιμοποιείτε το brainstorming για να βλέπετε την προοπτική της ομάδας, να ακούτε και να ακολουθείτε τις καλύτερες ιδέες αλλά στο τέλος πρέπει να κάνετε μια επιλογή και να αναλάβετε την ευθύνη για αυτή την απόφαση.

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων