Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαρ-2019 00:05

  Ώρα να ταράξετε τα νερά του επιχειρείν

  Ώρα να ταράξετε τα νερά του επιχειρείν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson

  Στο ερώτημα εάν υπάρχουν σήμερα περιοχές στον κόσμο των επιχειρήσεων όπου μπορεί ένας επιχειρηματίας να δημιουργήσει εταιρείες που υπερβαίνουν τις προσδοκίες, ανατρέπουν το status quo και ταυτόχρονα αποφέρουν κέρδος, η απάντηση είναι "φυσικά". 

  Στην πραγματικότητα, η υπέρβαση των προσδοκιών είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Εάν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέλουν οι επιχειρήσεις τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές την επόμενη πενταετία ή δεκαετία, χρειάζεται να ταράξουν τα νερά – και γρήγορα.

  Καθεμία επιχείρηση πρέπει να εργάζεται για να δώσει τέλος στη ρουτίνα. Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίζουν ότι οι χώροι εργασίας και οι ανάγκες των εργαζομένων μέσα σε αυτούς αλλάζουν με ταχύ ρυθμό. Η τεχνολογική πρόοδος σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη κατανόηση των αναγκών των εργαζομένων έχουν καταστήσει τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας πιο συνηθισμένες. Το πρότυπο του 8ώρου, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, έχει αρχίσει να είναι παρωχημένο. 

  Οι έξυπνοι ηγέτες επιχειρήσεων αναπτύσσουν καλύτερους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας με το να έχουν κατά νου τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ευημερία των εργαζομένων και του πλανήτη. Αναφέρομαι τακτικά στο "Σχέδιο Α" ως την κατάσταση στην οποία οι εταιρείες καθοδηγούνται αποκλειστικά από το κέρδος. Η στρατηγική αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή. Χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Β.

  Το 2013 η Virgin Unite βοήθησε να συνενωθούν ηγέτες επιχειρήσεων για να σχηματίσουν μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, γνωστή ως "Ομάδα Β". Ως συμπρόεδρος, εργάστηκα για να διαμορφώσω την αποστολή της Ομάδας Β: να δώσει ώθηση στους ηγέτες να δημιουργήσουν καλύτερους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα εστιάζουν στην ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη μας. Από την πρώτη μέρα η Ομάδα Β εργάστηκε σκληρά για να καταλάβει γιατί οι εταιρείες παραμένουν ριζωμένες σε μη βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές και πώς μπορούμε να τις πείσουμε να υιοθετήσουν νέους τρόπους εργασίας. Πλημμυρίσαμε με ενέργεια, υποστήριξη και εποικοδομητική κριτική. Χάρη σε όλα αυτά, είμαστε κοντά στο να πείσουμε εκατομμύρια επιχειρηματικούς ηγέτες να δεσμευτούν για έναν καλύτερο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Η εμπειρία μου με τη Virgin μού έδειξε ότι η ανατροπή του status quo και η αλλαγή των προσδοκιών μπορούν να αναστατώσουν πολύ τον κόσμο. Έχω μάθει, επίσης, ότι οι εταιρείες που επιθυμούν να αλλάξουν είναι εκείνες που καταλαβαίνουν ότι μακροπρόθεσμα αυτό που είναι καλύτερο για τον πλανήτη και τους ανθρώπους είναι καλύτερο και για τις επιχειρήσεις. Είμαι βέβαιος ότι τα προσεχή χρόνια μια κρίσιμη μάζα επιχειρηματικών ηγετών θα υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο σκέψης, φέρνοντας ένα σημείο καμπής στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής σταθεράς.

  Η Virgin έχει αναλάβει το μερίδιό της, υιοθετώντας ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας – οι εργαζόμενοί μας διερευνούν συνεχώς νέες επιλογές για το πώς, πότε και πού εργάζονται. Ενώ η ποικιλομορφία της Virgin Group σημαίνει ότι οι εταιρείες μας έχουν διαφορετικές πρακτικές και πολιτικές, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να εργάζονται όπου και όπως θέλουν για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είτε θέλουν να δουλέψουν από το γραφείο, είτε θέλουν να μοιράσουν με άλλον το πλήρες ωράριο, είτε θέλουν να εργαστούν από το σπίτι, είτε θέλουν να εργαστούν 4 ημέρες την εβδομάδα, εμείς τους στηρίζουμε πλήρως.

  Ενθαρρύνω όλες τις εταιρείες να δοκιμάσουν νέες ρυθμίσεις στην εργασία. Κρατήστε ένα ανοιχτό μυαλό και συμβουλευτείτε τους υπαλλήλους σας για την αποτελεσματικότητα κάθε προσέγγισης. Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί. Επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα, όχι στις προσδοκίες.

  Βασικός παράγοντας σε αυτόν τον γενναίο, νέο κόσμο της εργασίας είναι η επίδραση της τεχνολογίας στη σχέση εργαζομένου-εργοδότη. Δεδομένων των τεράστιων δυνατοτήτων συνδεσιμότητάς μας και των συνεπαγόμενων πειρασμών μιας κουλτούρας "πάντα online" εργασίας, είναι ζωτικής σημασίας τα διευθυντικά στελέχη να θυμούνται ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία είναι η ευκαιρία να δουλεύουμε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα ή περισσότερο. Καλλιεργήστε την κουλτούρα της επιχείρησής σας από την κορυφή: Εάν θέλετε οι εργαζόμενοι σας να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο, πρέπει να εφαρμόζετε αυτό που διακηρύττετε και να διακηρύττετε αυτό που πραγματικά πιστεύετε – αλλιώς το προσωπικό σας θα εξαντληθεί, το πάθος τους θα εξασθενίσει και η παραγωγικότητα θα υποφέρει.

  Με την εξέλιξη των έξυπνων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα, πολλοί κλάδοι βλέπουν δραματικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, ακόμα και αν μειώνουν δραστικά την εξάρτησή τους από την ανθρώπινη δύναμη. Παρόλο που αυτές οι αλλαγές είναι συναρπαστικές, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους εάν δεν "πλεύσουν" με προσοχή μέσα από αυτές.

  Υπάρχουν πολλά που πρέπει να εξετάσετε καθώς ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται. Αλλά προτεραιότητά σας θα πρέπει πάντα να είναι η στήριξη των ευτυχισμένων ανθρώπων και ένας υγιής πλανήτης – τα χαρούμενα, υγιή κέρδη αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν.

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων