Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαρ-2019 00:04

  Η ηλικία είναι πλεονέκτημα

  Η ηλικία είναι πλεονέκτημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson

  Όταν ήμουν νέος, ο ήρωάς μου ήταν ο Πίτερ Παν και παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους αγαπημένους μου φανταστικούς χαρακτήρες. Ποιος, άλλωστε, δεν θα ήθελε να είναι ο Πίτερ Παν; Είχε πάντα γύρω του μια σπουδαία παρέα φίλων, ζούσε πολλές περιπέτειες και μπορούσε να πετάξει. Ενώ δεν σκοπεύω να κόψω σύντομα ταχύτητα, θα ήταν πολύ ωραία να είμαι σαν τον Πίτερ, που δεν μεγάλωνε ποτέ.

  Από την εμπειρία μου, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επιχειρηματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλικία τους προς όφελός τους, τόσο στην επιχείρηση όσο και στη ζωή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβραδύνει κανείς. Εάν ανησυχείτε για τη διατήρηση της δημιουργικότητάς σας, αναζητήστε μερικές νέες πηγές έμπνευσης – σε καινοτόμες ιδέες ή φρέσκες στρατηγικές από άλλους τομείς, για παράδειγμα, ή σε πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις ή στην τέχνη και τη μουσική που σας αρέσει. Συχνά διαπιστώνω ότι όταν κάνω μια παύση για να μάθω κάτι καινούριο, η νέα μου γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις μας στη Virgin, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

  Οι πιο ώριμοι επιχειρηματικοί ηγέτες μπορεί ορισμένες φορές να εγκλωβίζονται εάν δουλεύουν μόνο με την ίδια ομάδα συναδέλφων και με τους ίδιους συμβούλους που πάντα εμπιστεύονταν όντας επιφυλακτικοί απέναντι στο νεαρό της ηλικίας και την απειρία των καινούριων προσώπων. Εάν περιβάλλετε τον εαυτό σας με δραστήριους ανθρώπους που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα διαπιστώσετε ότι οι μεγάλες ιδέες ρέουν πιο εύκολα.

  Ένας τρόπος να διευρύνετε τις επαφές σας μεταξύ των νεότερων γενιών είναι ο εθελοντισμός στο ρόλο του μέντορα. Πολλοί νέοι δεν έχουν την κατάλληλη ώθηση όταν ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οπότε θεσπίσαμε πρωτοβουλίες όπως τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας Branson στη Νότιο Αφρική και την Καραϊβική και τη Virgin Media Pioneers στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επωφελήθηκα πολύ από τις ανταλλαγές μας – οι ιδέες των νέων επιχειρηματιών ήταν συναρπαστικές και μετασχηματιστικές. Και μην ξεχάσετε να αξιοποιήσετε τη γνώση του ευρύτερου κύκλου συναδέλφων σας. Όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.
Το να παραμένει ζωντανό το κίνητρο είναι άλλη μια ανησυχία που μου έχουν εκφράσει οι επιχειρηματίες που σκέφτονται τα μεταγενέστερα στάδια της καριέρας τους: Αν τα έχετε κάνει όλα από πριν, ποιο είναι το νόημα να ξεκινήσετε από την αρχή; Ποτέ δεν το είδα αυτό ως πρόβλημα, από τη στιγμή που υπάρχει πάντα μια διαφορετική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε ένα ενδιαφέρον νέο project, κάνετε ένα βήμα πίσω και κοιτάξετε την κατάστασή σας υπό διαφορετικό πρίσμα: Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να κάνετε τη διαφορά και να προσφέρετε στον κόσμο; Αυτό που κάνετε, σας παθιάζει; Εάν ναι, θα θελήσετε να συνεχίσετε να το κάνετε.

  Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η σημασία της φυσικής κατάστασης – η καλή φόρμα θα σας βοηθήσει να παραμένετε δημιουργικοί, ευκίνητοι στοχαστές. Λίγη δράση ή περιπέτεια μακριά από το γραφείο μπορεί να είναι εξαιρετικά αναζωογονητική, τροφοδοτώντας τη δημιουργικότητά σας σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων.

  Υπάρχουν, τέλος, πολλοί άνθρωποι που ανακαλύπτουν το πραγματικό τους πάθος αργότερα στη ζωή. Ορισμένοι ηγέτες επιχειρήσεων που διατηρούν μια ικανοποιητική, σταθερή δουλειά για πολλά χρόνια νιώθουν αργότερα την ανάγκη να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Όσοι χάνουν τη δουλειά τους από περικοπές θέσεων εργασίας μετατρέπουν την κακοτυχία σε ευκαιρία και επανέρχονται με μια λαμπρή ιδέα την οποία δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν προηγουμένως Εάν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, η συμβουλή μου είναι να το τολμήσετε! Θα διαπιστώσετε ότι πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται οι επιχειρηματίες αποκτώνται μέσω της εμπειρίας: γνώσεις από την πραγματική ζωή πάνω στο αντικείμενο.

  Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι που έχουν μάθει πώς να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους άλλους και πώς να παραμένουν επίμονοι και αισιόδοξοι, παρά τις αλλαγές στις συνθήκες, έχουν πλεονέκτημα. Οι πιο ώριμοι επιχειρηματίες μπορούν να συνδυάσουν σε νέα εγχειρήματα τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων: την εμπειρία και τον μεταδοτικό ενθουσιασμό της νεανικής νοοτροπίας. Παραμείνετε ευέλικτοι και κοιτάξτε γύρω σας για έμπνευση και ίσως σύντομα να διαπιστώσετε ότι πλησιάζετε σε μια επιτυχημένη ιδέα.

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ