Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιαν-2019 00:04

  Πώς να επιβιώσετε από μια ύφεση

  Πώς να επιβιώσετε από μια ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson 

  Είμαι αρκετά μεγάλος για να μη δέχομαι ελαφρά τη καρδία μια μεγάλη ύφεση. Από την άλλη πλευρά, τις έχω ξαναδεί και έχω μια αίσθηση της κυκλικής ανάκαμψης και ύφεσης της αγοράς. Κάθε γενιά πολιτικών και οικονομολόγων προσπαθεί να εξομαλύνει τον κύκλο έξαρσης και ύφεσης και κάθε γενιά αποτυγχάνει. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση: Λάβετε υπόψη ότι η οικονομία έχει τα σκαμπανεβάσματά της και επενδύστε με σύνεση για να μειώσετε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει μια επιβράδυνση στην επιχείρηση ή τη σταδιοδρομία σας.

  Εάν μπορούσα να επιστρέψω στην αρχή (και ενδιαφερόμουν μόνο για τη μεγιστοποίηση των επενδύσεών μου, παρόλο που δεν είμαι έτσι), θα επένδυα μόνο σε περιόδους ύφεσης, όταν σχεδόν όλα κοστίζουν από 50% έως 90% λιγότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια των περιόδων άνθησης. Αυτό θα ήταν καλό για μένα ως επενδυτή και η οικονομία θα ωφελούνταν από την επένδυση.

  Είναι, όμως, δύσκολο να γίνει, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ο οικονομικός κύκλος είναι αργός – η μετάβαση από την άνθηση έως την ύφεση μπορεί να διαρκέσει μία δεκαετία ή και περισσότερο. Χρειάζεται κάποιος να μάθει να κάνει υπομονή. Και ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο δύσκολος: Οι επιχειρηματίες πρέπει να ανταποκρίνονται τόσο ως προς τις ιδέες όσο και ως προς την αγορά.

  Υπάρχουν στιγμές που μια ιδέα είναι ώριμη, αλλά η αγορά είναι ακατάλληλη – μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες αυτήν τη στιγμή. Τι πρέπει να κάνουν; Απλώς να ανασηκώσουν τους ώμους τους και να αποσυρθούν; Φυσικά και όχι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον ενθουσιασμό μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

  Η απάντηση είναι να σκέφτεσαι μεγαλόπνοα, αλλά να κάνεις λίγα.

  Δημιουργήστε κάτι για το οποίο θα είστε περήφανοι, αλλά μην αφήσετε να σας καταπιεί οικονομικά. Δεν χρειάζεται να ρίχνετε πολλά χρήματα σε μια καλή ιδέα. Μια καλή ιδέα θα μεγαλώσει από μόνη της. Για χρόνια, τα ιδιωτικά διαστημικά προγράμματα περιελάμβαναν τολμηρούς μηχανικούς στη μέση της ερήμου που προσπαθούσαν να εκτοξεύσουν τον έναν πύραυλο μετά τον άλλο. Σήμερα, χάρη στο ταλέντο του μηχανικού αεροδιαστημικής Burt Rutan, η ομάδα της Virgin Galactic εργάζεται πάνω στην πρώτη υπηρεσία διαστημικού τουρισμού στον κόσμο.

  Πέρα από την οικονομική δυσπραγία που προκάλεσε η τελευταία ύφεση, να είστε βέβαιοι ότι δημιούργησε και περιουσίες. Υπήρξαν μεγάλες ευκαιρίες εκεί έξω. Σπίτια αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών πωλούνταν αντί 2,5 εκατομμυρίων λιρών. 

  Μια ιδέα θα πρέπει να είναι απλή – αρκετά απλή για να μπορέσει κάποιος να τη μετατρέψει σε πραγματικότητα. Οι μικρές, ευέλικτες εταιρείες είναι το μέλλον των επιχειρήσεων.

  Δεν είναι ο καθένας επιχειρηματίας. Εάν θέλετε να μάθετε αν έχετε ό,τι χρειάζεται, κρατήστε τα πειράματά σας για βράδια και Σαββατοκύριακα. Εάν έχετε μια ασφαλή δουλειά, τώρα δεν είναι σίγουρα η ώρα να δηλώσετε την παραίτησή σας, εκτός αν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι έχετε μια λαμπρή ιδέα. Οι άνθρωποι με μισθό θα υποφέρουν σχετικά λίγο κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Οι μισθοί μπορεί να είναι παγωμένοι ή ακόμα και μειωμένοι, αλλά, επειδή οι τιμές των πάντων έχουν πέσει, δεν θα πληγούν πολύ.

  Οι προοπτικές για τους ανθρώπους που χάνουν την εργασία τους είναι πολύ χειρότερες.

  Εάν είστε εργοδότης, να γνωρίζετε ότι οι απολύσεις είναι κακές για τις επιχειρήσεις. Στον πυρήνα της, μια εταιρεία είναι ταλέντο, τεχνογνωσία και σχέσεις. Το να διώξετε εργαζομένους πρέπει να είναι το έσχατο μέσο. Στην αρχή της ύφεσης ζητήσαμε από τα στελέχη του ομίλου Virgin να διερευνήσουν κάθε επιλογή –από τη μερική απασχόληση έως το πάγωμα μισθών και την άδεια άνευ αποδοχών– προτού προχωρήσουν στην απόλυση. 

  Και εάν χάσατε τη δουλειά σας; Πριν από λίγο καιρό ένας δημοσιογράφος με ρώτησε ποια είναι η συμβουλή μου για τους νέους ανέργους. Τόνισα, όσο πιο ήπια μπορούσα, ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με καλύτερη εξειδίκευση από μένα για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Αλλά υπάρχει μια σκέψη που θα μοιραστώ.

  Εάν μια επιχείρηση με είχε μόλις απολύσει, θα αναζητούσα τρόπους ώστε αυτή η ίδια επιχείρηση να εξοικονομήσει χρήματα. Όλες οι επιχειρήσεις –ανεξάρτητα από το αν ακμάζουν ή παρακμάζουν ή αν είναι νέες ή παλιές– πρέπει να εξοικονομούν χρήματα. Εάν το γραφείο σας έχει συμφωνία με μια ακριβή εταιρεία ταξί, τότε κόψτε την. Καίτε κανονικούς λαμπτήρες; Όπως κατευθύνεστε προς το ασανσέρ, μετρήστε τους λαμπτήρες. Κάνετε τον υπολογισμό. Δείξτε τους την αποταμίευση που μπορούν να κάνουν αντικαθιστώντας με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες, προσφερθείτε να κάνετε διακανονισμό και ζητήστε μείωση.

  Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρηματικές ευκαιρίες για αρπαγή. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρουμε με βεβαιότητα, είναι ότι το καύσιμο πρόκειται να γίνει ακριβότερο αργά ή γρήγορα. Πολλές εταιρείες δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι μια προβληματική επιχείρηση μπορεί να σωθεί απλώς μειώνοντας τα απόβλητα και χρησιμοποιώντας ενέργεια πιο αποτελεσματικά. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ιδέα πόσα χρήματα εξαντλούνται σε περιττές εκτυπώσεις εγγράφων, παλιομοδίτικες λάμπες, μηχανήματα γραφείου που καταναλώνουν ενέργεια και άσκοπα έξοδα ταξιδιού και αποστολής.

  Αλλά εσείς έχετε. Εργαστήκατε εκεί. Ξέρετε τι συμβαίνει. Πείτε κάτι, κάνετε μια προσφορά – και στη συνέχεια πείτε την τιμή σας.

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ