Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 00:04

  Το μυστικό της επιτυχίας; Κάνετε κάτι θετικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson 

  Όλα τα χρόνια, πολλοί νέοι άνθρωποι που ελπίζουν να γίνουν ηγέτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες μου ζητούν συμβουλές για τα πάντα, από το πώς να κερδίσουν πολλά χρήματα, έως το εάν η καριέρα που ακολουθούν είναι η σωστή και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας μου. Αντί να εστιάσουμε στις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης του κάθε ατόμου, ας δούμε την υποκείμενη ερώτηση: τι σημαίνει στην πραγματικότητα "επιτυχία".

  Πρώτον, η επιτυχία σε οποιαδήποτε καριέρα είναι στενά συνδεδεμένη με το να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε και να αναπτύσσετε τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας. Εάν έχετε στόχο μια καριέρα ως επιχειρηματίες, θυμηθείτε ότι οι ηγέτες στον τομέα αυτό είναι συνήθως ευέλικτοι και ανοιχτοί. Μπορούν να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του πελάτη. Και ενδιαφέρονται όχι μόνο για τους συναδέλφους και τους υπαλλήλους τους, αλλά και για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις επιχειρήσεις τους. Η επιχειρηματικότητα ευνοεί τους ανθρώπους που, όταν βλέπουν ένα πρόβλημα ή μια αδικία, προσπαθούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Σας περιγράφει αυτό το χαρακτηριστικό;

  Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμήσετε τα δυνατά σας στοιχεία ή τις αδυναμίες σας. Αν δεν έχετε ήδη έναν μέντορα, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με κάποιον που έχει εμπειρία στον κλάδο που σκέφτεστε να εισέλθετε. Οι επαγγελματικές οργανώσεις ενδέχεται να είναι σε θέση να σας φέρουν σε επαφή με κάποιον που είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει να εξετάσετε τις καλύτερες επιλογές σας.

  Θυμηθείτε, ένας καλός μέντορας δεν είναι απαραίτητα κάποιος που είναι γνωστός, αλλά μάλλον κάποιος που διάγει έναν πλούσιο, γεμάτο εμπειρίες βίο. Ελάτε σε επαφή με έναν ηγέτη επιχείρησης που έκανε μια διαφορά σημαντική για εσάς.

  Σε αυτό το στάδιο, πολλοί νέοι επιχειρούν να αναπτύξουν ικανότητες σε περιοχές όπου δεν έχουν επιτύχει ή δεν έχουν επιδείξει μεγάλη δεξιότητα. Πριν από λίγο καιρό, έγραψα σε κάποιον που, όπως και εγώ, είναι δυσλεκτικός. Του είπα ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσει να πετύχει σε αυτό που είναι καλός. Μην αφήνετε τα όριά σας να κλονίσουν την αυτοπεποίθησή σας.

  Αυτή είναι η στιγμή να επικεντρωθείτε στα δυνατά σας σημεία, γιατί η επιτυχία του επιχειρηματία έχει να κάνει με τις ιδέες και την αριστεία. Όχι την αριστεία που μετράται με βραβεία, ή την έγκριση άλλων ανθρώπων, αλλά το είδος που κανείς πετυχαίνει για τον εαυτό του διερευνώντας τι έχει να προσφέρει ο κόσμος. Έτσι, αντί να στρέφεστε στους άλλους για το μέγεθος της επιτυχίας σας, σκεφτείτε τι σημαίνει επιτυχία για σας. Το να σκέφτεστε προσωπικά σας θέματα, όπως οι ελπίδες σας για την οικογένειά σας και την ιδιωτική σας ζωή, μπορεί να σας βοηθήσει να φέρετε αυτό το όραμα στο επίκεντρο.

  Ονειρεύεστε να αποκτήσετε μεγάλο πλούτο; Η επιτυχία στην επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τα κέρδη. Τα κέρδη είναι απαραίτητα για να επενδύσετε στο επόμενο έργο - να πληρώσετε τους λογαριασμούς, να επιστρέψετε χρήματα στους επενδυτές και να ανταμείψετε τους ανθρώπους για τη σκληρή δουλειά τους - αλλά αυτό είναι όλο. Η πραγματικότητα είναι ότι στην επιχείρηση, το χρήμα ρέει σαν ρυάκι. Κάποια στιγμή, μπορεί να γίνει χείμαρρος, αλλά στη συνέχεια πρέπει να επενδύσετε για να κρατήσετε την επιχείρησή σας σε λειτουργία γιατί οι ταμειακές ροές στερεύουν εν μία νυκτί.

  Είναι λίγο "αμερικανιά" να μιλάμε για πλούτο. Στη Βρετανία είμαστε ελαφρώς αμήχανοι  με αυτό και νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Όταν πηγαίνω σε ένα πάρτι βλέπω ανθρώπους και όχι τραπεζικούς λογαριασμούς και θα ήθελα να πιστεύω ότι και οι άλλοι με βλέπουν έτσι. Το χρήμα παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για αυτά που σας επιτρέπει να κάνετε και να δημιουργήσετε.

  Εάν το χρήμα είναι κακός οδηγός για την επιτυχία, η αναγνωρισιμότητα είναι χειρότερος. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να προσωποποιούν και να απλοποιούν τα πράγματα, και αυτό είναι κατανοητό. Είναι πολύ πιο εύκολο για τους δημοσιογράφους να μιλάνε για το πιο διάσημο άτομο μιας επιχείρησης, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που είναι ότι μια μεγάλη ομάδα έμπειρων ανθρώπων σε αυτές τις εταιρείες παίρνει καθημερινά πολλές σημαντικές αποφάσεις -απλά δεν μιλάνε στα μίντια για αυτό.

  Εάν ούτε τα χρήματα ούτε η αναγνωρισιμότητα είναι καλοί δείκτες επιτυχίας, τι γίνεται με την προσωπική δύναμη; Πέρασα πάνω από τέσσερις δεκαετίες για να χτίσω το brand Virgin και αν έφευγα αύριο η ομάδα μας θα συνέχιζε χωρίς εμένα, ακριβώς όπως η Google θα συνεχίσει όταν οι ιδρυτές της προχωρήσουν και όπως η Apple συνέχισε από τότε που ο Steve Jobs απεβίωσε το 2011.

  Η επιτυχία στις επιχειρήσεις μετράται καλύτερα με το εάν έχετε δημιουργήσει κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε πραγματικά περήφανοι - και αν έχετε κάνει πραγματική διαφορά για τους άλλους. Αυτό είναι που με κάνει να σηκώνομαι το πρωί. Γι’ αυτό δεν ήθελα ποτέ να διοικώ μια μεγάλη εταιρεία και γι' αυτό απολαμβάνω πολύ να χτίζω και να φροντίζω μικρότερες επιχειρήσεις. Με το να θυμάται τις ρίζες της ως μικρή επιχείρηση, η Virgin έχει κάνει θετική διαφορά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και για πολλούς ανθρώπους.

  Όσο πιο ενεργά εμπλέκεστε, τόσο πιο επιτυχημένοι θα αισθάνεστε. Αυτή τη στιγμή, κάνω όσα περισσότερα μπορώ για να διαφυλάξω το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη. Με κάνει αυτό επιτυχημένο; Σίγουρα με κάνει ευτυχισμένο.

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2018 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων