Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Σεπ-2023 00:19

  Αντ’ αυτού Κασσελάκης;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ώρα που γράφεται το κείμενο, παραμένουν (άτυπα) ακόμη ανοικτά εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από μία ώρα αργότερα από την ανακοινωμένη ώρα κλεισίματος της κάλπης. Αιτία αυτής της παραβίασης κανόνων (πρώτη φορά συμβαίνει τέτοιο πράγμα στη χώρα μας), η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία. Τόσο μεγάλη ώστε, αρχικά να δοθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή παράταση μιας ώρας έως τις 21:00. Ενώ στην συνέχεια παρέμειναν αρκετά τμήματα ανοικτά, καθώς υπήρχαν ακόμη ουρές παλαιών και νέων μελών.

  Με δύο λόγια, εχθές ανατράπηκαν όλα τα προγνωστικά που είχαν γίνει σχετικά με τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, όταν αυτός αποφάσισε να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος που οδήγησε από το 3% στην εξουσία για 4,5 χρόνια. Η ανατροπή δε είναι τόσο μεγάλου εύρους, όσο δεν ανέμενε και ο πλέον αισιόδοξος, όταν ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, πριν από μερικές εβδομάδες. Μιλάμε για αύξηση προσέλευσης της τάξης του 84% από το υψηλότερο αναμενόμενο των 80.000, με το 50% αυτού του αριθμού (40.000) να αποτελούν νέα μέλη (αύξηση 37%)! Εντυπωσιακοί αριθμοί, αν μη τι άλλο!

  Είναι παραπάνω από προφανές ότι, ανεξάρτητα του ποιος θα εκλεγεί στη θέση Τσίπρα τελικά, η επόμενη ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνην που όλοι περίμεναν όταν ξεκινούσε η εκλογική διαδικασία. Το ζητούμενο φυσικά είναι εάν αυτή θα διαφέρει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. 

  Είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση χωρίς να έχει στα χέρια του το πλήρες, καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις οι οποίες είναι απλά η… φυσική συνέχεια της εμφάνισης του τυφώνα "Κασσελάκης".

  Ανεξάρτητα όμως από το εάν ο… ριζοσπάστης εφοπλιστής εκλεγεί τώρα ή ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα κι αφού μεσολαβήσουν κάποιες ακόμη εκλογικές "φάπες" στον… σβέρκο της Κουμουνδούρου, είναι βέβαιο πως η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μόνο την προσπάθεια συνύπαρξης της παραδοσιακής νομενκλατούρας που κυβερνά το κόμμα εδώ και δεκαετίες, με τον… Αμερικανό σε σκεπτικό και πρακτική Στέφανο Κασσελάκη ν’ αναλογιστεί κάποιος, νοιώθει το ενδιαφέρον να φουντώνει περισσότερο από έντονα. Διότι θα πρέπει να θεωρείται (και είναι) δεδομένο ότι θα επακολουθήσουν επικές καταστάσεις, απείρου κάλλους.

  Το πρόβλημα προφανώς προσδιορίζεται αφενός στις νοοτροπίες, τις λογικές και μια ηθική που έχουν βαθιές ρίζες και αναπτύχθηκαν στα μισά του προηγούμενου αιώνα, ενώ αφετέρου απέναντι υπάρχει κάποιος που έχει πει πολλά κατά την, απόλυτα επιτυχημένη επικοινωνιακά, εκστρατεία του, χωρίς όμως να λέει τίποτα συγκεκριμένο, ουσιαστικά. Συνήθως, όταν συναντώνται δύο τόσο διαφορετικά ρεύματα, είτε στην πολιτική, είτε σε άλλους χώρους, προκαλείται έντονη αναταραχή και υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις. Είναι πολλά αυτά που θα χρειαστεί να καταπιούν-αποδεχθούν κάποιοι, κι από τις δύο πλευρές. Με ιδιαίτερα μεγάλες και ριζικές διαφοροποιήσεις σε θεμελιώδη πιστεύω, αρχές χρόνων που δύσκολα αλλάζει κανείς. Ειδικά εάν βρίσκεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής του ή θεωρεί πως του ανήκει ο κόσμος επειδή είναι… νέος και ωραίος!

  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι απ’ εδώ κι εμπρός η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, που θα παραμείνει αμείωτο για σημαντικό διάστημα και με πολλά σκαμπανεβάσματα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ουσιαστικές πολιτικές επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, γενικότερα…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ