Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 00:03

  Ιστορίες επενδυτικού... παραμυθιού!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιοι δημιουργούσαν μεγάλες προσδοκίες περί (επαν)απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης στην Ελλάδα, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Φυσικά, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

  Όπως είχαμε εξηγήσει αναλυτικά τότε (Αναβάθμιση, γιόκ! 24/04), αυτό ήταν τότε το φυσιολογικά αναμενόμενο. Το αξιόχρεο μιας χώρας που δεν έχει σταθερή κυβέρνηση στον ορατό χρονικό ορίζοντα, θεωρείται και είναι μειωμένο. Ή, τουλάχιστον, δεν μπορεί να θεωρηθεί με βεβαιότητα πως θα βελτιωθεί σίγουρα. Οπότε δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αυτής. Πολύ δε περισσότερο σε βαθμό που να την κατατάσσει στις πλέον άξιες εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους επενδυτές του πλανήτη.

  Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η φάμπρικα φημών τους βοήθησε στην επίτευξη των στόχων τους. Είτε πολιτικά, είτε χρηματιστηριακά, είτε ένας Θεός ξέρει με ποιο τρόπο και σε ποιο πεδίο. Ένα εξαιρετικά αμφισβητήσιμο συμπέρασμα, μα εμφανώς υπαρκτό. Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου, έχει ξεκινήσει και πάλι η παραφιλολογία "για την αναβάθμιση που θα έρθει σαν δώρο-έκπληξη στον Μητσοτάκη από τους ξένους" κι ένα σωρό παρόμοιες μπαρουφολογίες που δεν ευσταθούν ούτε σε καφενείο χωριού σε βουνοκορφή, όπου δεν έχει πατήσει οικονομολόγος ποτέ!

  Προφανώς, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να υπάρξει πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας πριν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Αμέσως μετά υπάρχει η έκθεση της Fitch αλλά κι εκεί, δύσκολα θα υπάρξει κινητικότητα! Χωρίς να αποκλείεται πάντως η "έκπληξη" εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει άνετη αυτοδυναμία στην Νέα Δημοκρατία. Διαφορετικά, αναμονή...

  Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν η Fitch Ratings αποφασίσει να κινηθεί στο τέλος Ιουνίου, δεν σημαίνει ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έχει κατακτηθεί! Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τουλάχιστον 2 εκ των 4 κορυφαίων οίκων (DBRS Morning Star, Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch Ratings), ενώ οι αγορές πολλές φορές είναι πιο αυστηρές και "απαιτούν" μεγαλύτερη αποδοχή με περισσότερες παραμέτρους, για να θεωρήσουν τις εκδόσεις χρέους μιας χώρας, ως άξιες πλήρους επενδυτικής βαθμίδας. Οπότε, πριν τις εκθέσεις του φθινοπώρου ή/και του τέλους του έτους, μην περιμένουμε πολλά. 

  Εξάλλου, δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον. Εφόσον το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, δεν διαφέρει θεαματικά αρνητικά απ’ αυτό της 21ης Μαΐου, οι αγορές θα προεξοφλήσουν την αναβάθμιση. Πρόκειται για… "πάγια τακτική" τους διαχρονικά (buy the roumor, sell the fact - αγόραζε στην φήμη, πούλα στο γεγονός) και θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις νωρίτερα, πράγμα που είναι και το ζητούμενο για την Ελληνική οικονομία. Πιθανότατα όμως, αμέσως μετά την επιβεβαίωση να έχουμε μια μικρή άνοδο σε αυτές λόγω εξόδου των επενδυτών junk και να υπάρξει μια μικρή αναστάτωση στην δευτερογενή αγορά. Κάτι το οποίο, θα ξεπεραστεί γρήγορα και θα επέλθει ηρεμία! Βλέπετε, το πλέον εμφανές χαρακτηριστικό μιας χώρας με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα είναι οι μικρές διακυμάνσεις (χαμηλό volatility) των τιμών και των αποδόσεων του χρέους της!

  Αυτά τα ολίγα σχετικά με την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας, για την ώρα! Καθώς η πορεία προς την επίτευξη του στόχου θα εξελίσσεται τους επόμενους μήνες, η στήλη θα ενημερώνει, εάν και εφόσον υπάρχει ανάγκη!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ