Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 00:02

  Η ώρα της αλήθειας!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων, είχαμε επανειλημμένα ακούσει ή διαβάσει για πρόωρη προκήρυξη εκλογών. Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας την αρχική του δέσμευση, εξάντλησε την τετραετία. Αν και, όσο και αν φαίνεται παράξενο και ξαφνιάζει δυσάρεστα, υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για πρόωρες εκλογές. Προφανώς, ούτε το γελοίο δεν έχει όρια, στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.

  Δεν είναι ποτέ δυνατόν ένα διάστημα μερικών εβδομάδων (46 ημερών για την ακρίβεια) να χαρακτηρίζει την προκήρυξη εκλογών πρόωρη, απλά επειδή το γράμμα του Συντάγματος τις θέλει να ορίζονται την τελευταία ημέρα της προθεσμίας (2 Ιουλίου στην περίπτωσή μας). Εκτός από το γράμμα του νόμου υπάρχει και το πνεύμα του όπως επίσης και οι ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι που θέλοντας νέα επιρρίψουν μομφή στον πρωθυπουργό, διαλαλούν ότι πρόκειται για πρόωρες εκλογές. Γελοιωδέστερο του γελοίου! Εκτός εάν πρόκειται για προσχεδιασμένη παραπλάνηση...

  Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα και τον περιορισμό όλων αυτών των υπερβολών που ακούμε τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορεί οι μετρήσεις να δίνουν 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδας διαφορά και να ισχυρίζονται διάφοροι πως πρόκειται για πλαστές μετρήσεις, επιδιώκοντας έτσι να δημιουργήσουν προσκόμματα και εμπόδια στο έργο μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ασκηθεί παραγωγική πολιτική έτσι. Εάν η ένταση, το πάθος και το "παραμύθι" που ξοδεύονται από μερικούς για να βλάψουν τον πολιτικό αντίπαλο, χρησιμοποιούνταν δημιουργικότερα και προς το γενικότερο όφελος της Ελλάδας, αυτή θα ήταν μια σαφώς καλύτερη οικονομία.

  Πέρα όμως από τα μικροπολιτικά, η ωμή πραγματικότητα είναι πώς η χώρα θα παραμείνει σε ένα καθεστώς ημιακυβερνησίας, για ένα σοβαρό χρονικό διάστημα. Διάστημα κατά το οποίο πολλά θα μπορούσαν να συμβούν. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με τη γείτονα Τουρκία, μοιάζει να έχει απομακρυνθεί μετά τους εκεί σεισμούς. Δεν παύουμε όμως να ζούμε σε μια ταραγμένη διεθνή γεωπολιτική κατάσταση η οποία κινείται στους ρυθμούς του πολέμου στην Ουκρανία και της Αμερικανοκινεζικής "κόντρας" των τελευταίων μηνών. Οι πιθανότητες να απαιτηθούν άμεσες και υπεύθυνες αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, κάθε άλλο παρά μικρές είναι. Είναι όμως αδύνατον υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, να γίνει κάτι διαφορετικό. 

  Το ζητούμενο φυσικά, είναι να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα με ξεκάθαρη πλειοψηφία όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σταθερό αποτέλεσμα μετά την πρώτη κάλπη, σχεδόν αδύνατο. Τουλάχιστον εφόσον τα μικρότερα κόμματα τηρήσουν τα όσα παρουσιάζονται να πρεσβεύουν σήμερα (Ανδρουλάκης περί μη αποδοχής Μέρα25, ΚΚΕ περί μη συγκυβέρνησης "με κανένα αστικό κόμμα" κ.ο.κ.), τα νούμερα δεν βγαίνουν.

  Οπότε η σημαντική μάχη θα δοθεί στη δεύτερη κάλπη. Με ξεκαθαρισμένο ποιος θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για αυτοδυναμία, θα μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες για την ύπαρξη σοβαρής και σταθερής πλειοψηφίας.

  Όπως και να ‘χει όμως, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 21 Μαΐου είναι σημαντικό και πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Θα χρειαστεί λοιπόν να παρακολουθούμε στενά και προσεκτικά τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ελπίζοντας και ευχόμενοι το καλύτερο! Ελπίζοντας και ευχόμενοι και πολίτες να κάνουν την καλύτερη επιλογή και τις 2 φορές! Κάτι που δυστυχώς, δεν συνηθίζουν να κάνουν συχνά! Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ