Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 00:03

  Ήρθε η ώρα του ΧΑ;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν λίγες ημέρες και μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες, η πάλαι ποτέ "Σοφοκλέους" και νυν "Λεωφόρος Αθηνών", υπερέβη τις 1.000 μονάδες. Και έκτοτε διατηρεί τα επίπεδα, και μάλιστα με σχετική άνεση, απορροφώντας εύκολα τις όποιες πιέσεις πωλητών εκδηλώθηκαν πάνω από το "ψυχολογικό όριο" (τι cliché κι αυτό;)! Πιέσεις που, εάν κρίνουμε από τους όγκους που πραγματοποιήθηκαν, κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορούν να θεωρηθούν.

  Αυτή η συμπεριφορά, κατά το μάλλον ή ήττον, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Με ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά πεπραγμένα της τελευταίας διετίας, όταν ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε εκτεθειμένος σε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους (κυρίως δημοσιονομικούς που διαχρονικά αποτελούν την οικονομική αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας) αλλά η μικρή χώρα της Νότιας Βαλκανικής, όχι μόνο άντεξε αλλά και επέδειξε εξαιρετική και ασυνήθιστη προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα. 

  Παρόλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες (από τα τέλη Σεπτεμβρίου) άρχισε το Χρηματιστήριο να απεικονίζει σωστά τις προοπτικές της οικονομίας. Όμως, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι διαθέτουν ουσιαστική εμπειρία στις αγορές, ένα ράλλυ 250+ μονάδων (~+30%) σε 3 και πλέον μήνες, χωρίς κάποια αισθητή διόρθωση είναι αφενός "αφύσικο" για κανονική αγορά και αφετέρου ιδιαίτερα "ύποπτο" για υπερβολή και δημιουργία φούσκας! Ισχύει αυτό για τη γριά Σοφό μας;

  Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Λ. Αθηνών γνωρίζουν ότι όντως τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που θυμίζουν τις… ένδοξες εποχές του ΧΑ (επανεργοποιήσεις ή και ανοίγματα κωδικών, μπόλικες φήμες, "περίεργες κινήσεις" στο ταμπλώ κ.ο.κ.) και είναι λογικό να αισθάνονται μια κάποια ανησυχία. Η οποία όμως δεν μοιάζει να είναι δικαιολογημένη.

  Όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα θεωρούσε ένας σοβαρός επενδυτής απαραίτητα για να προεξοφλήσει η αγορά σαφώς καλύτερες επιδόσεις στην Ελληνική οικονομία υπάρχουν. Μόνο την εξαιρετικά πιθανή αναβάθμιση σε investment grade να σκεφτούμε, δικαιολογεί σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Πόσο μάλλον εάν συνυπολογίσουμε τις σαφώς καλύτερες από την υπόλοιπη Ευρωζώνη προοπτικές για το 2023 και την πτώση που εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου, το τελευταίο διάστημα.

  Αλλά κανείς δεν πρέπει και δεν πρέπει να πιστέψει ότι όλα είναι ρόδινα, δεν υπάρχει κίνδυνος και μπορούμε απλά να απολαύσουμε τα υψηλότερα των δεικτών
  Αδιαμφισβήτητα η αγορά δεν είναι ακριβή και εύκολα θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα μεγέθη τους. Πράγμα που, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη παγκόσμια βελτίωση μετά τη σημειούμενη τελευταία μείωση του πληθωρισμού και τις προσδοκίες για βελτιωμένες από τις αρχικές προβλέψεις επιδόσεις των οικονομιών σε όλο τον πλανήτη, δημιουργούν προσδοκίες για (πολύ;) καλύτερες χρηματιστηριακά ημέρες.

  Όμως απέχουμε πολύ (έως πάρα πολύ), από το να μπορούμε να πούμε ότι οι κίνδυνοι έπαψαν να είναι έντονοι και πραγματικά απειλητικοί. Σήμερα το μεσημέρι το Governing Council της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτή η αύξηση θα είναι η τελευταία. Από μόνη της η στάση αυτή της Κεντρικής Τράπεζας, είναι αρκετή για να κρατά τους επενδυτές σε επιφυλακή και σχετική εγρήγορση. Θέση που είναι η πλέον λογική και αρμόζουσα, υπό τις δεδομένες συνθήκες.

  Για να το θέσουμε απλά και χωρίς περίπλοκες φράσεις, στην παρούσα συγκυρία στο ΧΑ, δεν χρειάζεται να υπάρχει υπέρμετρη ανησυχία. Αλλά κρίνεται οπωσδήποτε απαραίτητη διαρκής επαγρύπνηση και πολλή προσοχή. Κυρίως λόγω των αστάθμητων αλλά ουσιαστικών παραγόντων στο εξωτερικό. 

  Ό,τι άλλο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο και ζημιογόνο και δεν είναι εποχές αυτές για κράτημα… μουντζούρηδων! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ