Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 00:03

  Το καζάνι και η μαρμίτα!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το διάγγελμα Πούτιν για "μερική επιστράτευση", αντιμετωπίστηκε  με ενθουσιασμό σε όλη τη Δύση. Προφανώς διότι αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η Ουκρανία ανακτά σημαντικό μέρος των εδαφικών απωλειών της. Σε απλά ελληνικά, επειδή "κερδίζει τον πόλεμο".

  Πράγματι, η εντολή του Ρώσου δικτάτορα, θα πρέπει να θεωρηθεί μια θετική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει πως η πλάστιγγα έχει γείρει καθαρά προς το μέρος της Δημοκρατίας και των αμυνόμενων Ουκρανών. Δυστυχώς όμως, σε συνδυασμό με δύο άλλα γεγονότα, οφείλει να μας προκαλέσει επίσης σημαντικές ανησυχίες. Έως και (υγιή) φόβο. Μία πραγματικότητα που εντοπίστηκε και ακούστηκε στην δημόσια συζήτηση της επικαιρότητας μεν, αλλά από ελάχιστους δε! 

  Το πρώτο από αυτά τα γεγονότα, αφορά την ξεκάθαρη απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, η οποία ακούστηκε κατά την διάρκεια του ίδιου διαγγέλματος και για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Πούτιν! Με την σημαντική επισήμανση πως "δεν μπλοφάρει"! Απειλή που συνοδεύτηκε από το γνωστό αφήγημα περί προσπάθεια της Δύσης να μειώσει την "μητέρα Ρωσία" κ.λπ. 

  Το ρωσικό δόγμα για χρήση πυρηνικών, οι κανόνες πυρηνικής εμπλοκής εάν θέλετε, προβλέπουν την χρήση των όπλων αυτών στην περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας ή υπάρξει εισβολή σε εδάφη της! Εάν τώρα, συνδυαστεί με την εξαγγελία περί "δημοψηφισμάτων" για απόσχιση από την Ουκρανία και ενσωμάτωση στην Ρωσία του Ντονμπάς, του Λουγκάνσκ (το Λουχάνσκ είναι απλά πόλη) και άλλων περιοχών όπου υπάρχουν σημαντικές μειονότητες Ρωσόφωνων, προκύπτει μια πιθανότητα τόσο τρομακτική, που μόνο σαν σκέψη αρκεί για να προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία.

  Διότι, εάν τα "δημοψηφίσματα" δώσουν ως αποτέλεσμα την ένωση με την Ρωσία (κάτι που σημειωτέο πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο) και οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίσουν την προέλαση τους, για την ανάκτηση αυτών των εδαφών, ο Πούτιν θα έχει ότι δικαιολογία που χρειάζεται (ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται πολλές) για να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά της Ουκρανίας (αρχικά τουλάχιστον)!

  Τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση; Πώς θ’ αντιδράσει η Δύση; Είναι ποτέ δυνατόν να επιτρέψει την χρήση πυρηνικών χωρίς αντίσοιχα αντίποινα; Πως θα δεχθεί τέτοια ταπείνωση χωρίς να αντιδράσει και ενώ έχει σαφή υπεροπλία στον τομέα; Πως θα επιβιώσουν οι Δυτικοί ηγέτες πολιτικά και τι υστεροφημία θα αποκτήσουν εάν δειλιάσουν την κρίσιμη στιγμή;

  Αν όμως αντιδράσουν έμπρακτα και με πυρηνική απάντηση, δεν θ’ ανοίξουν οι πύλες του φρενοκομείου αρχικά, και της Κολάσεως κατόπιν; Υπάρχει έστω και μία περίπτωση στο... άπειρο να μην βρεθεί ένας θερμοκέφαλος που θα πατήσει όλα τα κουμπιά από την μία πλευρά, αναγκάζοντας την άλλη να απαντήσει;

  Οι πιθανές απαντήσεις και σενάρια με τα ρεαλιστικά πιθανά αποτελέσματα, που πηγάζουν από την ανάλυση της κατάστασης, κυμαίνονται από την ειρηνική, τελική διευθέτηση μέχρι το απόλυτο πυρηνικό ολοκαύτωμα ολόκληρου του πλανήτη.

  Το όλον πράγμα στην Ανατολική Ουκρανία τείνει να μεταβληθεί από καζάνι που βράζει, σε μαρμίτα που τούμπαρε και σκορπά το καταστροφικά τοξικό περιεχόμενό της, σε ολόκληρη την υφήλιο.

  Αυτή την θλιβερή και άκρως επικίνδυνη πιθανότητα, ας την έχουν όλοι στο μυαλό τους, κάθε φορά που σκέπτονται/αναφέρονται/συμπεραίνουν/σχεδιάζουν κάτι σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία! Διότι η καταστροφή χρειάζεται τα ελάχιστα για να συμβεί...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ