Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουλ-2022 00:02

  Γιατί πιάστηκε απ' τη μύτη το έξυπνο πουλί;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Είναι πραγματικά, εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει πλήρης διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο σοβαρά. Θα ήταν ιδιαίτερα ανεύθυνο να μην προετοιμαστούμε" δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα από το Aix en Provence, ένα θέρετρο διακοπών στη Νότιο Γαλλία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με το Ρόιτερς! Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο συνέδριο το οποίο διεξαγόταν στη μικρή πόλη, είχε πει πως "αυτό είναι το πιθανότερο απ’ όλα τα σενάρια"!

  Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης με μικρή (σχετικά) ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό  αέριο (περί το 17%) αλλά αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε διακοπή παροχής ενεργειακών πόρων, γιατί μεγάλο ποσοστό των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας (περί το 70% του ενεργειακού μείγματος) βρίσκεται εκτός δικτύου για τακτική συντήρηση. 

  Ο monsieur Le Maire έχει απόλυτο δίκιο να προετοιμάζεται για την περίπτωση ολικής διακοπής της ροής φυσικού αερίου. Μιας διακοπής, που δεν θα αφορά μόνο τη χώρα του. Από σήμερα το πρωί η Ρωσία κλείνει τον Nord Stream 1, επίσης για τακτική συντήρηση 10 ημερών. Θεωρητικά ο αγωγός θα ξανανοίξει στις 21 Ιουλίου. Τι γίνεται όμως, εάν παραμείνει κλειστός; Με τη δικαιολογία πως π.χ. λείπουν σημαντικά ανταλλακτικά λόγω των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;  

  Απλούστατα, η γερμανική οικονομία θα παραλύσει και η χώρα θα υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Και όλο αυτό φυσικά, δεν θα σταματήσει στη Γερμανία! Καθώς θα επιβραδύνει δραματικά η μεγαλύτερη οικονομία της, όλη η Ευρώπη θα υποφέρει. Οι ζημίες δεν θα είναι ισομερείς ή ισοβαρείς και ο βαθμός πόνου (sic) θα είναι διαφορετικός ανά χώρα, πιθανότατα και ανά περιοχή, όμως δεν θα υπάρξει η παραμικρή γωνιά στη Γηραιά Ήπειρο, που δεν θα υποστεί συνέπειες. Αλλού θα υπάρξει βαθιά ύφεση, αλλού μικρότερη και αλλού θα σημειωθεί μόνο  (σημαντική) μείωση των ρυθμών ανάπτυξης αλλά, αλώβητος δεν θα μείνει κανείς! 

  Κι όλα αυτά την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε την εξασθένιση της πανδημίας, την "εκτίναξη του ελατηρίου" (άραγε θα πάψουν ποτέ κάποιοι να χρησιμοποιούν αυτήν τη βλακώδη και εντελώς λανθασμένη παρομοίωση;) και την επαναφορά σε μια κανονικότητα. Γιατί η κατάσταση δεν εξελίχθηκε κατά τα αναμενόμενα; Μα επειδή οι Ρώσοι είναι εξαιρετικοί σκακιστές κατά κανόνα, ενώ οι Ευρωπαίοι κατ’ εξαίρεση. 

  Εκτός εάν υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως όλα όσα συμβαίνουν ανατολικά του Δνείπερου, δεν είχαν προσχεδιαστεί εδώ και κάμποσο καιρό, στη Μόσχα, το Μινσκ και το Ιρκούτσκ. Σίγουρα οι κινήσεις δεν είχαν σχεδιαστεί όπως εξελίσσονται, οπωσδήποτε είχαν άλλες προδιαγραφές, στόχους, χρονικά και φυσικά όρια, ειδικά ως προς τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας ή την θέληση των Ουκρανών να αντισταθούν, αλλά μπορείτε να είστε 1000% βέβαιοι πως το σενάριο της μακροχρόνιας εισβολής και των αντιποίνων στις  όποιες πιθανές κυρώσεις, είχαν ληφθεί υπόψη και υπήρχαν οι σχετικές βαριάντες σχεδιασμού.

  Εκτός εάν νομίζετε ότι π.χ. η "πρόσληψη" Σρέντερ στην προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου της Rosneft (o έτερος ρωσικός ενεργειακός γίγας), την προεδρία του Nord Stream 2, την προεδρία  του Συμβουλίου μετόχων του Nord Stream 1 και η συμμετοχή του στο Εποπτικό Συμβούλιο της Gazprom (ναι, της Gazprom!), έγιναν τυχαία και μόνο λόγω των επιχειρηματικών του ικανοτήτων! 

  Ο 78χρονος πρώην Γερμανός καγκελάριος δεν είναι ο μοναδικός πρώην Ευρωπαίος πολιτικός που απασχολείται σε ρωσικές επιχειρήσεις. Απλά, ο επιφανέστερος! 

  Υπάρχουν δεκάδες άλλοι, μικρότερου βεληνεκούς, με εξαιρετική γνώση των ευρωπαϊκών μηχανισμών εξουσίας, που επί πολλά χρόνια φρόντιζαν, και πιθανότατα οι περισσότεροι εξακολουθούν να φροντίζουν, τα ρωσικά συμφέροντα στην Ευρώπη και όχι μόνο!

  Μετά από τα όσα έχουν γίνει όμως, γεννιόνται μεγάλα ερωτηματικά. Τα οποία αφορούν την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την πολυαγαπημένη Mutti των Γερμανών επί 16 ολόκληρα χρόνια. Της οποίας η στρατηγική και η εμμονή πως η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία "δεν είναι παρά μια οικονομική συναλλαγή όπως όλες οι άλλες", έφερε την κατάσταση εκεί που βρίσκεται σήμερα. Μια στρατηγική, της οποίας οι δυσάρεστες συνέπειες, ίσα-ίσα που έχουν αρχίσει ν’ αχνοφαίνονται στο βάθος του χρόνου! 

  Πώς είναι δυνατόν αυτή η πανέξυπνη πολιτικός, που κυριάρχησε για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης να φάνηκε τόσο αφελής απέναντι στην εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τη Ρωσία του Πούτιν; Ήταν άραγε αφέλεια; Ή λάθος υπολογισμός στις ισορροπίες που είναι απολύτως απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις; Μήπως... αυταπατήθηκε όπως ο νεαρός της φίλος Αλέξης; Ή μήπως υπήρχαν άλλοι λόγοι, που δεν μπορούμε, ή δεν θέλουμε, να σκεφτούμε;

  Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, ζητούν απαντήσεις. Και πρέπει όλοι να ζητήσουμε να δοθούν!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ