Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουλ-2022 00:01

  Εκλογές... γιόκ!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα, μετά από τη σημαντική συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Δημόσια Τηλεόραση, η στήλη είχε τολμήσει να  αναλύσει τις πιθανότητες για τον χρόνο των επόμενων εκλογών.

  Η συγκεκριμένη εκτίμηση είχε στηριχθεί στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έδωσε ο ίδιος "παράθυρο ευκαιρίας" για εκλογές νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας. Η αναφορά σε αχρείαστη και βλαπτική για τη χώρα τοξικότητα, ως πιθανή αιτία μιας τέτοιας απόφασης, είχε σαφέστατα βάση και επιβεβαιωνόταν από την (απαράδεκτη) στάση της αντιπολίτευσης, σε όλο το εύρος της.

  Προφανώς όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας την εκλογολογία που αναπτύχθηκε πάνω σε αυτήν του την πιθανολόγηση, θεώρησε πως η ζημιά ήταν πολύ μεγαλύτερη και μάλιστα εν μέσω της καλύτερης τουριστικής σεζόν, που έχει βιώσει ποτέ η χώρα. Οπότε αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να μην αφήσει όχι παράθυρο, αλλά ούτε χαραμάδα για την πιθανότητα στησίματος κάλπης πριν την άνοιξη του 2023.

  Στη χθεσινή του συνέντευξη στους Π. Τσίμα και Β. Χιώτη για το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ήταν κάθετος. Τοποθετεί πάνω απ’ όλα τη σταθερότητα της χώρας, στη συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία θεωρεί πολύ μεγάλο το ρίσκο να κυβερνά μια υπηρεσιακή κυβέρνηση επί πολλές εβδομάδες, ενώ υπάρχουν ακόμη εν εξελίξει η πανδημία, η επισιτιστική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακραία απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Για να δώσει δε πλήρη διαφάνεια στην τοποθέτησή του, αφού παραδέχτηκε πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για όποιον κυβερνά, δεν δίστασε να δηλώσει πως εάν προκύψει από αυτόν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, θα το αναλάβει αγόγγυστα, καθώς το θεωρεί μικρό τίμημα μπροστά στην ευημερία της Ελλάδας.

  Λόγια γεμάτα προσήλωση στο καθήκον και πίστη στις ικανότητες της κυβέρνησης, αν μη τι άλλο! Ένα περιστατικό και συναισθήματα τα οποία έχουμε ξεχάσει, στην εποχή που η φράση "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη" μένει απλά σαν μια ομάδα λέξεων, χωρίς να συνοδεύεται από κάποια πράξη ουσίας...

  Το σημαντικό είναι πως μετά από αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα πρέπει να συμβούν σημεία και τέρατα για να διεξαχθούν εκλογές πριν το 2023. Πράγμα που μεταφράζεται ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια περίοδο τουλάχιστον επτά μηνών, χωρίς πολιτικό ρίσκο, με ό,τι επίδραση αυτό μπορεί να έχει στις τόσες πολλές επενδύσεις που προετοιμάζονται αυτόν τον καιρό. Εάν δε ο κύριος Μητσοτάκης αποφασίσει ν’ αλλάξει και τον εκλογικό νόμο, ενισχύοντας περισσότερο το bonus εδρών (θέμα στο οποίο δεν έδωσε ξεκάθαρο στίγμα) και δημιουργώντας μεγαλύτερη σιγουριά για τα μελλούμενα της επόμενης τετραετίας, τότε οι επόμενοι μήνες θα είναι για την ελληνική πολιτική σκηνή, από τους πλέον ενδιαφέροντες πολιτικά, παραγωγικούς και αναπτυξιακούς οικονομικά όπως επίσης και πρωτοφανείς ιστορικά!

  Θεωρείστε βέβαιο πως στην πορεία θα ανακύψουν προβλήματα και είναι σαφέστατο ότι όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχο για το μέλλον. Είναι όμως τώρα, μία από τις λίγες φορές στην Ιστορία αυτής της χώρας που, ενώ υπάρχουν βαριά, μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, οι πολίτες έχουν ουσιαστικούς λόγους να ελπίζουν σε μία σχετικά ανώδυνη διέλευσή τους και μπορούν να σκέφτονται το αύριο με σχετική αισιοδοξία.

  Όλα δείχνουν να έχουν πάρει την σωστή κατεύθυνση! Ας ευχηθούμε λοιπόν, να μην συμβούν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που περιμένει και έχει ανάγκη η Ελλάδα για να προοδεύσει, επιτέλους! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ