Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 00:02

  Πανικοβληθείτε υπεύθυνα!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια από τις ημέρες του Δεκεμβρίου 2019, όταν και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων 100 χρόνων. 

  Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ανθρωπότητα έζησε τον εφιάλτη και ελάχιστες μόλις εβδομάδες νωρίτερα, άρχισαν να επανέρχονται οι ζωές μας σε κανονικούς ρυθμούς.  Όχι όμως για πολύ. Τουλάχιστον όχι σύμφωνα με ορισμένους...

  Πριν λίγες ημέρες βλέπετε, μετά από πολλά χρόνια, εντοπίστηκαν κάποια κρούσματα μιας ασθένειας που οι ειδικοί γνωρίζουν ως "ευλογιά των μαϊμούδων" (και όχι των πιθήκων όπως λανθασμένα μεταφράζεται τελευταία– monkeypox: monkey= μαϊμού + pox= ευλογιά) εκτός Αφρικής, σε ορισμένες χώρες της οποίας ενδημεί εδώ και περισσότερο από 4 δεκαετίες.

  Δυστυχώς αυτονόητα για την εποχή που ζούμε, ορισμένοι έσπευσαν να επωφεληθούν, δημιουργώντας κλίμα πανικού και προσπαθώντας να αναβιώσουν την Άνοιξη του 2020. Το τι ακούστηκε σε ορισμένα ραδιόφωνα, κανάλια και γράφτηκε σε sites, blogs και social media, δεν λέγεται. 

  Για ποιόν λόγο;

  Επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τον οποίο λοιδορούσαν στη διάρκεια της πραγματικής πανδημίας οι περισσότεροι από αυτούς, ανακοίνωσε πως χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Ότι και όπως κάνει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλαδή! 

  Παρ’ όλα αυτά, το μόνο που δεν ζητήθηκε ήταν να ξεκινήσει και πάλι γενικό lockdown! Για να προλάβουμε τη νέα πανδημία.

  Φυσικά δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος νέας πανδημίας και όπως είπε ένας από τους πραγματικούς ειδικούς: "Εάν δεν είχε προηγηθεί ο SARS-CoV2, ο απλός πολίτης ούτε που θα άκουγε ποτέ για αυτά τα κρούσματα"!

  Ας δούμε όμως τα στοιχεία, όπως τα τοποθετούν οι ειδικοί. Το συγκεκριμένο παθογόνο δεν έχει καμία σχέση με τον ιό που προκαλεί την CoViD-19. Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα από τη δεκαετία του ´70 και τα περισσότερα δεδομένα γύρω από αυτό είναι γνωστά. 

  Μία από τις ελάχιστες "γκρίζες περιοχές" στη γνώση γύρω από αυτό, αφορά την πιθανότητα να ελέγχεται μέσω των εμβολίων της ευλογιάς και αυτό οφείλεται αφενός στα ελάχιστα κρούσματα που έχουν αναγνωρισθεί όλα αυτά τα χρόνια και αφετέρου στο γεγονός ότι η ευλογία έχει εξαφανισθεί ως ασθένεια από το 1980 και ο σχετικός εμβολιασμός έχει σταματήσει, από τότε. 

  Πέρα από αυτό όμως, δεν υπάρχουν πολλά που οι επιστήμονες να μην γνωρίζουν για τον συγκεκριμένο ιό.  Πρώτ’ απ’ όλα γνωρίζουν καλά τους τρόπους μετάδοσής του που είναι η απευθείας επαφή, η ανταλλαγή σωματικών υγρών και, σπάνια, η αναπνευστική οδός.

  Στην πρώτη περίπτωση, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται εκθετικά εάν η επαφή πραγματοποιηθεί με περιοχή όπου έχουν εκδηλωθεί εξανθήματα και ο υγιής φέρει αμυχές, γδαρσίματα κ.λπ. Επίσης ο κίνδυνος είναι μεγάλος εάν κάποιος ξαπλώσει σε σεντόνια που προηγουμένως έχουν χρησιμοποιηθεί από φορέα και δεν έχουν απολυμανθεί σωστά.

  Στη δεύτερη περίπτωση συμπεριλαμβάνεται η σεξουαλική επαφή αλλά δεν αφορά μόνο περιστατικά ομοφυλοφιλίας, όπως εσφαλμένα διαδίδεται. Αφορά γενικά τις ερωτικές συνευρεύσεις όλων, ακόμη και ένα αθώο φιλί στο στόμα. 

  Τέλος, μεταδίδεται και μέσω του αέρα, αλλά με πολύ μεγάλα (συγκριτικά π.χ. με τον κορονοϊό) σταγονίδια, που καθιστούν τη μετάδοση πολύ δύσκολη καθώς απαιτείται παραμονή πολύ κοντά και για πολύ χρόνο στον ίδιο χώρο με τον φορέα.

  Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που έχουν γίνει γνωστά διαχρονικά, αποθεραπεύονται πλήρως αλλά παραμένουν έντονα (και αποκρουστικά) σημάδια από τα εξανθήματα. 

  Επίσης ο ιός αυτός, καθώς το γονιδίωμά του αποτελείται από DNA και όχι RNA, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταλλάξεις και αλλαγές.

  Έτσι έχει η κατάσταση, απλοποιημένα. Είναι προφανές ότι λόγος ανησυχίας, έστω και μικρής, δεν υφίσταται.  Με όποιον ειδικό μιλήσετε, θα σας διαβεβαιώσει περί αυτού.

  Όμως όλοι κάνουν τις επιλογές τους. Ζούμε σε ελεύθερη χώρα και όποιος το επιθυμεί, μπορεί να πανικοβληθεί ελευθέρα. Ας το πράξει όμως υπεύθυνα, χωρίς να μετατρέψει τις ζωές των υπολοίπων σε rodeo. 

  Οι ψυχολογικοί ή ψυχιατρικοί λόγοι καθενός, αφορούν τον ίδιο και μόνο! Οι άλλοι δεν του φταίνε σε τίποτε...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ