Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 00:16

  Όλα καλά εκτός εάν…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ιστορικά σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την ποιότητα των σχέσεων με την υπερδύναμη, τα επόμενα χρόνια. Τα επόμενα, πολλά χρόνια!

  Αυτή η διαπίστωση δεν καταδεικνύεται μόνο από το πρωτοφανές γεγονός της ομιλίας Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας. Οπωσδήποτε το συγκεκριμένο γεγονός είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό της βελτίωσης που έχει επέλθει στις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως η πλέον έντονη ένδειξη ήρθε από το εξαίρετο κλίμα το οποίο διαφάνηκε σε όλες τις εικόνες που έφθασαν από την αμερικανική πρωτεύουσα. Οι χειρονομίες, η γενικότερη γλώσσα σώματος όσων συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές, οι μορφασμοί και οι εκφράσεις, όλα ανέδιδαν ικανοποίηση και χαρά για την παρουσία εκεί και σε όσα συνέβαιναν.

  Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα σημάδια για την επιτυχία της επίσκεψης, υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν το πόσο καλά προετοιμάστηκε η συγκεκριμένη επίσκεψη, όμως είναι εμφανέστατο πως τα πράγματα στην διάρκειά της, εξελίχθηκαν καλύτερα του αναμενομένου.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην DC έχει επιτυχία και, προσωπικά τουλάχιστον, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια που να ήταν αποτυχημένη. Τα όσα είδαμε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο όμως, πρέπει να καταταγούν πολύ ψηλότερα από μια φράση του τύπου "καλή εικόνα" ή ένα τσιτάτο του στυλ "επιτυχημένες συνομιλίες". Ο χαρακτηρισμός από την κυρία Νάνσυ Πελόζυ της ομιλίας ως ιδίου επιπέδου με την ιστορική του Βάτσλαβ Χάβελ περί Δημοκρατίας, τα λέει όλα! Η Ελλάδα κατεγράφη παγκόσμια ως ένας ισότιμος και καλοδεχούμενος εταίρος των μεγάλων και αυτό, μετά το 20010 και το 2015, είναι και αναγκαίο και ιδιαίτερα χρήσιμο για το μέλλον μας. 

  Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και εάν ενοχλεί κάποιους επειδή "δεν αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης ονομαστικά στην Τουρκία, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο". Λες και οι κορυφαίοι της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής θεωρούν ότι τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Κατοχή στην Βόρεια Κύπρο διαπράττει το… Λιχτενστάιν και το… Τιμπουκτού! Πραγματικά, εάν αυτή ήταν η πιο αιχμηρή κριτική που μπορούσαν να σκεφτούν, έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Με την χρήση αυτού που ο καλός Θεός τοποθέτησε ανάμεσα στ’ αυτιά τους. Δυστυχώς η σοβαρότητα είναι είδος σε πλήρη ανεπάρκεια, σε όλο το μήκος, το πλάτος και το βάθος της ελληνικής αντιπολίτευσης! Ενώ περισσεύουν η μιζέρια και η μικροψυχία! Κρίμα…

  Το μοναδικό πρόβλημα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται αλλού. Εντοπίζεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δυσαρέσκεια της Τουρκικής ηγεσίας, είναι κάτι περισσότερο από φανερή, είναι αυτό που λέμε "χειροπιαστή". Μια πραγματικότητα που καθιστά την γείτονα, εξαιρετικά επικίνδυνη. Όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την Ατλαντική Συμμαχία, ολόκληρη την Δύση!

  Οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις Ερντογάν για αναγνώριση του ΡΚΚ ως τρομοκρατικές από Σουηδία και Φιλανδία "για να σκεφθεί εάν θα συμφωνήσει με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ", είναι τόσο ακραίες και τόσο παράλογες που κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει την πιθανότητα να έχει αποφασίσει να έρθει σε ρήξη με τους Δυτικούς. Διότι να πιστεύει ότι μπορεί έστω και να σκεφθούν κάτι τέτοιο οι Σκανδιναβοί, ή ότι θα παρέμβουν προς αυτήν την κατεύθυνση οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις της Συμμαχίας θα ήταν βλακώδες και ουτοπικό. Πολλά μπορεί να προσάψει κάποιος στον πάλαι ποτέ κουμπάρο, είναι αλλά βλάκα δεν τον λες ούτε κατά διάνοια. 

  Που πα’ να πει πως, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του, πρέπει όλοι στην Συμμαχία και πρώτη απ’ όλους η Ελλάδα, να βρίσκονται σ’ επιφυλακή και υψηλότατη ετοιμότητα για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.
  Εκπλήξεις εδώ ούτε χωρούν, ούτε δικαιολογούνται…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ