Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 00:03

  Το μεγάλο στοίχημα!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και να καταγράφει διψήφια ποσοστά, η κατάσταση τόσο της ελληνικής, όσο και της παγκόσμιας  οικονομίας, επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.

  Ανεξάρτητα από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής, το φαινόμενο είναι καθολικό και το μόνο που αλλάζει ως προς τις συνέπειες που επιφέρει, είναι η έκταση και το βάθος τους. Τα οποία, όπως έχει δείξει η εμπειρία, μπορεί να ποικίλουν μεν αλλά η θετικότητά τους μόνο βέβαιη δεν μπορεί να θεωρηθεί, ιστορικά. Φυσιολογικά λοιπόν, οι ανά τον πλανήτη κυβερνήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν  το πολύ συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις αποτέλεσμα, την ύφεση!

  Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα καθώς η χώρα έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δύο συνεχόμενες παγκόσμιες κρίσεις, προερχόμενη από μία άλλη, τοπική γιγαντιαίων διαστάσεων, η οποία άφησε την οικονομία αρκετά εύθραυστη.

  Πολλοί θα ισχυριστούν πως η οικονομία είναι "θωρακισμένη".  Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ευχολόγιο. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στην παρούσα συγκυρία, δεν υπάρχει χώρα που να είναι απόλυτα προστατευμένη! Είναι αδύνατον! Τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά! 

  Υπάρχουν χώρες που θα επιτύχουν να διαχειριστούν τις συνέπειες της κρίσης καλύτερα από άλλες και θα συνέλθουν σχετικά γρήγορα, υπάρχουν αυτές που κουτσά-στραβά θα τα βγάλουν πέρα χωρίς βαρύ παθητικό και υπάρχουν και εκείνες που θα τα κάνουν μούσκεμα, αυτές που θα υποστούν πραγματικά βαριές συνέπειες. Ευτυχώς, η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες. Τουλάχιστον με βάση όσα έχουμε δει έως σήμερα.

  Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Οφείλει να συνεχίσει να ανακαλύπτει τρόπους ώστε το φαινόμενο να παραμένει υπό (σχετικό) έλεγχο. Εάν γίνει εφικτό να συνεχιστεί η καταπολέμησή του χωρίς περαιτέρω αυξήσεις μισθών, η κατάσταση θα ηρεμήσει και θα εξισορροπηθεί περί το τέλος του καλοκαιριού ή τα μέσα του φθινοπώρου. 

  Αν ο έλεγχος δεν διατηρηθεί και η πολιτική συγκυρία "επιβάλλει" νέα αύξηση μισθών ή πιο εκτεταμένη επιδοματική πολιτική, θα κινδυνέψουμε με ένα σπιράλ αδιάκοπων αυξήσεων των τιμών και το "στοίχημα" θα χαθεί. Με πραγματικά οδυνηρές επιπτώσεις. Η ύφεση που ακολουθεί αυτού του είδους τις καταστάσεις ιστορικά, είναι βαθιά και μεγάλης διάρκειας. 

  Δεν πρέπει π.χ. να θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Τράπεζα της Ελλάδος, στην  Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε χθες (αφορά τα νομισματικά πεπραγμένα του 2021), αποφεύγει να κάνει την παραμικρή εκτίμηση για την τελική επίδραση του πολέμου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα! Ενώ ταυτόχρονα ζητά από τις εμπορικές τράπεζες να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους!

  Ευτυχώς η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει  το "όπλο" του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα όπλο το οποίο, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ιδιωτικές επενδύσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να το συνοδεύσουν, παρέχει όλες τις δυνατότητες και τα εχέγγυα για να αποτελέσει τον κυματοθραύστη που θ’ αναχαιτίσει την κρίση.  

  Η ειρωνεία της Τύχης εντοπίζεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο όπλο, εάν δεν γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι ορθοί χειρισμοί, μπορεί εύκολα να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα, από εργαλείο ευημερίας σε όργανο οικονομικής αυτοχειρίας. Τα κεφαλαία που θα εισρεύσουν είναι τεράστια και μπορούν ν’ αλλάξουν την χώρα! Και θα την αλλάξουν!

  Εάν όμως δεν υπάρξει σωστός καταμερισμός και ελεγχόμενες ροές των πόρων, στην παρούσα οικονομική συγκυρία η καταστροφή θα απέχει ελάχιστα.

  Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η αποφυγή της οποιασδήποτε ουσιαστικής επιβράδυνσης της οικονομικής πορείας της χώρας. Δεν πρέπει να είναι στοίχημα μόνο της (όποιας) κυβέρνησης και σίγουρα κερδίζεται. Με προσπάθειες, υπομονή, επιμονή, σωφροσύνη και θυσίες. Όπως απαιτείται και συμβαίνει πάντα όταν οι στόχοι, είτε ατομικοί, είτε συνολικοί, είναι τολμηροί, κρίσιμοι και σημαντικοί. Στο χέρι όλων μας βρίσκεται η επίτευξή τους ή μη…  

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ