Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 00:03

  Εκλογές το 2022 ή το 2023;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν μερικούς μήνες, κάθε συζήτηση για πραγματοποίηση εκλογών πριν το τέλος της τετραετίας, θεωρούνταν (και ήταν) εκτός λογικής. Σήμερα όμως πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

  Κατ’ αρχήν διότι, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι στο τέλος του ΡΕΡΡ θα υπάρξει ειδική εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα, εξασφαλίζεται  άπλετη ρευστότητα για την ελληνική οικονομία και διασφαλίζεται η πορεία της. Πέρα από κάθε αμφιβολία. Ένα γεγονός εξαιρετικά χρήσιμο για οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει ή υποχρεούται να στήσει κάλπες.

  Μοναδική υφιστάμενη "οικονομική σκιά", ο πληθωρισμός που προκαλεί η διετής πανδημία. Ο οποίος αφενός αποδεικνύεται σημαντικά μακροβιότερος των αρχικών προβλέψεων, αφετέρου απέχει αρκετά ακόμη από τις πιθανολογούμενα ως τα υψηλότερα επίπεδά του. Πρόκειται όμως για ένα ζήτημα που, με τις κατάλληλες κινήσεις, θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμο. Τουλάχιστον στον όποιο ορατό μελλοντικό χρόνο πιθανόν να επιλεγεί ως σημείο αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό.

  Ταυτόχρονα και όσο προχωρά η "αποκρυπτογράφηση" της μετάλλαξης Όμικρον, πολλοί ειδικοί έχουν αρχίσει να διαβλέπουν το καταλάγιασμα της πανδημίας και τη μετάπτωσή της CoViD-19 σε ενδημική ή/και εποχική νόσο. Εάν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν (καθόλου απίθανο) και συνδυαστούν με την ευρεία κυκλοφορία του αντιιικού Paxlovid (με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 80-90%), θα σημαίνουν επαναφορά στην κανονικότητα. Νέα και διαφορετική, λόγω π.χ. ευρύτατης χρήσης μασκών από ορισμένες κατηγορίες πολιτών με συννοσηρότητες κ.λπ., αλλά κανονικότητα. Ένα γεγονός που δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει θετικά για την εικόνα της κυβέρνησης. 

  Επίσης, άσχετα με τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, χαρακτηρίζονται από μία ιδιομορφία, αυτήν της πιθανότατης, άμεσης επανάληψής τους με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Γεγονός που, σε συνδυασμό με τη συνταγματική επιταγή για τέλος της κυβερνητικής τετραετίας τον Ιούλιο του 2023, σημαίνει ότι από το καλοκαίρι και μετά, η χώρα θα βρίσκεται σε μία συνεχή προεκλογική περίοδο. Δηλαδή, από τον Σεπτέμβριο του '22, κάθε ημέρα θα "κατεβαίνουν" όλο και περισσότερα μολύβια. Σίγουρα, όχι ό,τι καλύτερο για μία κυβέρνηση, μιας και η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η λιμνάζουσα κατάσταση, "χρεώνεται" από το εκλογικό σώμα στην εκάστοτε κυβέρνηση, ως ανικανότητα. 

  Επιπλέον των παραπάνω, στα στοιχεία που συνηγορούν σ’ ένα σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου, θα πρέπει να προστεθούν και οι εξής παράγοντες:

  α. η κυβερνητική κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό λόγω ανυπαρξίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια κυριαρχία που είναι πασιφανής και μόνο στις… ονειρώξεις του επικοινωνιακού επιτελείου της Κουμουνδούρου μπορεί να αμφισβητηθεί. Όμως, όπως ξέρουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ από καλοκαίρι του 2018 και την τραγωδία στο Μάτι, ο Μαύρος Κύκνος του απρόβλεπτου, παραμονεύει καθημερινά. Γιατί να διακινδυνεύσει ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός την εξάντληση της τετραετίας, όταν μπορεί ν’ ανανεώσει την θητεία του σχεδόν σίγουρα, μερικούς μόνο μήνες πριν τη λήξη της; 

  β. είναι εμφανέστατο πως ο παράγων "Ανδρουλάκης" θα είναι καταλυτικός για το πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια. Όμως, για ν’ αποκτήσει την πλήρη δυναμική του και να φανούν απτά αποτελέσματα από την επίδρασή του, χρειάζεται χρόνος. Πολύ περισσότερος από μερικούς μήνες. Τουλάχιστον 1 δωδεκάμηνο. Για ποιόν λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος αυτού του χρόνου και να διακινδυνεύσει τις (όποιες) συνέπειες; Όταν μπορεί κάλλιστα και χωρίς κόστος, να τις αποφύγει;

  γ. τα λάθη από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ γίνονται αλλεπάλληλα και απανωτά. Χωρίς να υπάρχει σχεδόν κανένα ίχνος βελτίωσης. Π.χ. αυτός που έγραψε το συλλυπητήριο μήνυμα Τσίπρα για τον αποδημήσαντα Κάρολο Παπούλια, έχει εξασφαλίσει Χρυσό Βατόμουρο από τώρα και εκτός συναγωνισμού. Παρόλα αυτά, παραμένει στο επιτελείο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτή η κατάσταση όμως, αποκλείεται να συνεχιστεί εσαεί. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο για μια ακόμη ήττα και ότι έχει καταλάβει πλέον πως με τα παρόντα δεδομένα και πρόσωπα, είναι απίθανο να την αποφύγει. Άρα κάτι πρέπει να κάνει και σύντομα. Γιατί να του δώσει τον χρόνο ο πρωθυπουργός να ανασυνταχθεί εάν μπορεί να τον αιφνιδιάσει οκτώ ή δέκα μήνες νωρίτερα;

  Βλέποντας κανείς αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να βρει αιτίες για να μην δούμε μια προκήρυξη εκλογών μετά τα μέσα του καλοκαιριού. Μια ευνοϊκή για εκλογές συγκυρία όμως, δεν παρουσιάζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά. Παρόμοια, ίσως και ευνοϊκότερη για εκείνον και το κυβερνών κόμμα, υπήρξε η κατάσταση το φθινόπωρο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, δεν κινήθηκε. Αντίθετα, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει την πεποίθησή του, πως οι θητείες μια κυβέρνησής πρέπει να ολοκληρώνονται και να κρίνονται στο τέλος της τετραετίας. Επομένως όλα τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται ανοικτά. 

  Φυσικά, εάν για κάποιο (παράξενο) λόγο ήταν αναγκαίο κάποιος να στοιχηματίσει στην πιθανότητα να γίνουν ή όχι εκλογές φέτος, σαφέστατα η πιθανότερη επιλογή θα έπρεπε να είναι η πραγματοποίησή τους στο δεύτερο μισό τους έτους. Αυτό υπαγορεύουν τα στοιχεία. Αλλά κρυστάλλινη σφαίρα δεν διαθέτει κανείς. 

  Ίδωμεν…

  Υ.Γ. Σύντομα περαστικά, στον νοσούντα με CoViD-19 Αλέξη Τσίπρα, από βάθους καρδιάς.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr​​​​​​​

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ