Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 00:03

  Από πίτα που δεν τρως...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάθε ημέρα που περνά, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας επιδεινώνεται. Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στον παραλογισμό της μείωσης επιτοκίων και με κάθε σχετική δήλωσή του, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες της λίρας βυθίζονται όλο και βαθύτερα. Ήδη το ευρώ αντιστοιχεί σε περισσότερες από 15 λίρες και το αμερικανικό δολάριο με 13,3. Γεγονότα που, για μία χώρα με ελλειμματικό ισοζύγιο όπως η γείτων, αυξάνουν κατακόρυφα τον ήδη υψηλότατο πληθωρισμό και εξανεμίζουν τα εισοδήματα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

  Με απλά λόγια, όσο συνεχίζεται η κατρακύλα της οικονομίας, τόσο αυξάνονται η οικονομική και η πολιτική αστάθεια. Με αποτέλεσμα, να μεγαλώνει εξαιρετικά πολύ το ρίσκο στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. Σχέσεις οι οποίες είναι τεταμένες και με έντονα σκαμπανεβάσματα, παραδοσιακά.

  Πολλοί είναι εκείνοι που επιχαίρουν για τα δεινά της Τουρκίας και θεωρούν τις δυσμενείς εξελίξεις στη γείτονα, θετικό γεγονός. Κοιμούνται ύπνο βαθύ, ληθαργικό και με απότομο, πολύ δυσάρεστο ξύπνημα!

  Τα εσωτερικά τουρκικά προβλήματα, σίγουρα κακό μαντάτο δεν τα λες. Πάντα οι δυσκολίες ενός προαιώνιου εχθρού είναι καλοδεχούμενες. Ταυτόχρονα όμως, απέχουν πολύ από το να μπορούν να θεωρηθούν θετική εξέλιξη! Πάρα πολύ!

  Κατ’ αρχήν, όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς την τουρκική πολιτική σκηνή, γνωρίζει  καλά πως, οποιοδήποτε συμβάν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μιας τουρκικής κυβέρνησης, αυτή θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να "εξάγει" την κρίση που προκαλεί, είτε προς Ανατολάς, είτε προς Δυσμάς. Με δεδομένο ότι ανατολικά τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα, με διάφορες πιθανές περιπλοκές και τους Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράκ, να βρίσκονται επί ποδός, η κατεύθυνση αυτή δεν μοιάζει η πλέον εύκολη για την "εξαγωγή".

  Αντίθετα δυτικά η "εξαγωγή θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα και με πολύ μικρότερο (συγκριτικά) κόστος. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα όργανα του Ερντογανικού συστήματος, εδώ και πολύ καιρό υποδεικνύουν εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα ως υπαίτιο των συναλλαγματικών περιπετειών...

  Μακάρι όμως αυτό να ήταν το μοναδικό πρόβλημα που θα μπορούσε να γεννήσει η αστάθεια στην Τουρκία για τη χώρα. Δυστυχώς είναι μόνο ένα από τα αρκετά...

  Π.χ. το εξωτερικό εμπόριο μέσω του Έβρου, ξεπερνά τα €4 δισ. συνολικά (περί τα €2 δισ. εισαγωγές, λίγο περισσότερες οι εξαγωγές), επισήμως. Ανεπισήμως τα ποσά είναι αρκετά μεγαλύτερα και μια σημαντική αναταραχή στις σχέσεις με την Άγκυρα θα μπορούσε να σημάνει σοβαρά οικονομικά δεινά, για τις περισσότερες από τις παραμεθόριες περιοχές, ιδίως τα νησιά.

  Εκτός όμως από αυτό, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλες οικονομικές σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Π.χ. οι ισπανικές Τράπεζες βρίσκονται εκτεθειμένες με περισσότερα από €60 δισ. σε τουρκικές επιχειρήσεις και ευρωπαϊκές επενδύσεις στη γείτονα. Ενώ συνολικά η έκθεση όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών εκεί, ξεπερνά τα €150 δισ. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο με κάποια αφορμή; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τρέξουν να επιβάλλουν κυρώσεις που να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, που να "πονούν" ουσιαστικά την Τουρκία. Τουλάχιστον όχι άμεσα. 

  Από εκεί και πέρα, ποιον πιστεύετε ότι θα πιέσουν αφόρητα οι εταίροι να "επιδείξει ωριμότητα και πνεύμα συνεννόησης"; Εσείς δηλαδή, ποιόν θα πιέζατε εάν π.χ. κρινόταν το μέλλον της οικογένειάς σας, από κάποια αψιμαχία μεταξύ "φίλων" σας;   

  Και υπάρχουν αρκετοί ακόμη λόγοι, που η οποιαδήποτε αναταραχή ανατολικά του Έβρου, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη δυτική του όχθη...

  Η λαϊκή παροιμία προτρέπει να μην μας απασχολεί καθόλου ένα πιθανό κάψιμο, μιας πίτας από την οποία δεν προσδοκούμε φαγητό. Δυστυχώς, στην περίπτωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας, πρέπει να μας νοιάζει και να μας κόφτει Διότι, εάν καεί αυτή η πίτα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καεί κι ο φούρνος – μεσοτοιχία με το σπίτι μας. 

  Θα ήσασταν χαρούμενοι εάν βλέπατε να καίγεται το κτίριο - μεσοτοιχία με το σπίτι σας;

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ