Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 00:03

  Κακή αρχή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανακοινώθηκε εχθές συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, και, εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, στις 6 Δεκεμβρίου η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση.

  Θεωρητικά, η συμφωνία "φανάρι Τροχαίας" (από τα χρώματα των τριών κυβερνητικών εταίρων) έχει ισχύ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά υπάρχει σχετική αβεβαιότητα, μιας και συμμαχία 3 κομμάτων δεν έχει υπάρξει στη χώρα για πολλά χρόνια, ενώ στην παρούσα χρονική περίοδο, η συγκυρία παρουσιάζει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και καυτά προβλήματα προς επίλυση. 

  Η προγραμματική συμφωνία (177 σελίδες, παρακαλώ) μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP και των Πρασίνων (Grunen) της Συμμαχίας 90, θα τεθούν πρώτα στην κρίση των μελών του κάθε ενός από τα 3 κόμματα και, εφόσον ψηφιστούν, θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Η οποία αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag στις αρχές του επόμενου μήνα, με 416 ψήφους (SPD 206, FDP 118, Πράσινοι 92) σε σύνολο 735 εδρών αυτήν την βουλευτική περίοδο (ο αριθμός των εδρών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, είναι μεταβλητός σε κάθε εκλογή).

  Υπό κανονικές συνθήκες, ο σχηματισμός κυβέρνησης νωρίτερα του αναμενόμενου χρόνου, θα ήταν ένα εξαιρετικά θετικό νέο. Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας, που είναι άκρως ανησυχητικές. 

  Αφενός διότι οι αντιθέσεις μεταξύ των τριών εταίρων είναι σημαντικές και η κατάσταση δεν δείχνει τόσο σίγουρη  για την πορεία της κοινής διακυβέρνησης. Είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν ρήγματα και να υπάρξουν περιπέτειες. 

  Αφετέρου επειδή η τοποθέτηση ως υπουργού Οικονομικών του επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, πασίγνωστου για τις σκληρές θέσεις και την προσήλωση του στην (υπερβολικά) σφιχτή δημοσιονομική πειθαρχία, δημιουργεί ανησυχίες για το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθεί η (κρίσιμη για όλο το Ευρωπαϊκό εμπόριο) Γερμανική οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια. 

  Επιπλέον, ο κύριος Λίντνερ έχει ταχθεί ανοιχτά και επανειλημμένα υπέρ της διατήρησης του 60% ως ανώτατου όριο του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Αυτή η θέση, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη καθώς, μετά την πανδημία, ο μέσος όρος του δείκτη θα βρίσκεται αρκετά πάνω από το 100% (ήδη στο 100,5% το Β΄ τρίμηνο). 

  Βέβαια, η στάση των Γερμανών στις διαπραγματεύσεις για την αλλαγή ή μη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δύσκολα θα καθοριστεί μόνο από το FDP και, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της (σχετικής) χαλάρωσης. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι Φιλελεύθεροι πέρασαν μερικά πολύ δύσκολα χρόνια εκτός Βουλής, ακριβώς επειδή δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις αλλά επέμειναν σε σκληροπυρηνικές θέσεις που ήταν ξεκάθαρα αντιπαραγωγικές για την χώρα και την Ευρώπη, την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία (2009-2013)! 

  Από την άλλη πλευρά όμως, δύσκολα μπορούν οι Ευρωπαίοι π.χ. να ξεχάσουν πως την εποχή της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμενε εντονότατα "να εξοριστεί η Ελλάδα εκτός ευρώ, με κλωτσιές" και κατηγορούσε  τον… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για υπερβολική μαλθακότητα!

  Το θετικό βρίσκεται στο γεγονός πως ο Όλαφ Σολτς έχει αποδειχτεί εξαιρετικός χειριστής των ισορροπιών, με μεγάλη ικανότητα να επιτυγχάνει τους αντικειμενικούς του στόχους. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο νέος καγκελάριος ήταν ο κύριος μοχλός και ο πρωτεργάτης του σχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και της αμοιβαιοποίησης του δανεισμού που θα πραγματοποιηθεί από την Κομισιόν για την λειτουργία του. Και στα περισσότερα θέματα της οικονομίας, θα έχει μεγάλη στήριξη από τους Πράσινους.

  Εάν αυτή η στήριξη, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μαθήματα που θεωρητικά έχει λάβει το FDP, αποδειχτεί αρκετή για να εκλογικευτεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην τεθούν αχρείαστα εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας της, μένει ν’ αποδειχτεί. Ας ελπίσουμε πως πράγματι έτσι θα γίνει. Διότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία, δεν επιτρέπει το παραμικρό λάθος. 

  Και δυστυχώς η ΕΕ, ως έχει σήμερα, δεν παρέχει αρκετή εμπιστοσύνη, ότι τα λάθη θα αποφευχθούν...

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ