Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 00:03

  Έρχονται τα πάνω, κάτω!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υφυπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Λιβάνιου και Ν. Ταγαρά, αρ. 57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021! 

  Μία απόφαση που εκσυγχρονίζει την υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση κεραιών, ανοίγοντας ουσιαστικά διάπλατη την πόρτα για την είσοδο στην αγορά νέων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με κυριότερη αυτήν της πρόσβασης σε σταθερές συνδέσεις Internet υψηλών ταχυτήτων, μέσω δορυφορικών συχνοτήτων. 

  Πρόκειται για μία πραγματική τεχνολογική επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα, ένα γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα από μόνη της. Μιλάμε για τη... σύγχρονη τεχνολογία (υπάρχει ως θεωρία δεκαετίες, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να είναι κερδοφόρα) που φέρνει τα δίκτυα δεδομένων (όχι μόνο το Internet) ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας, ακόμη και στο πιο απομονωμένο κορφοβούνι, ακόμη και την πιο απομακρυσμένη βραχονησίδα.  

  Παρ’ όλα αυτά, με την είδηση ασχολήθηκαν ελάχιστοι και για πάρα πολύ λίγο χρόνο! 

  Πολλοί θα ισχυριστούν ότι αυτό έγινε επειδή είναι μια τεχνολογία ακριβή, που προορίζεται για λίγους και που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ευρεία κλίμακα. Πράγματι, αυτήν τη στιγμή, έτσι έχουν τα πράγματα. 

  Μοναδικός παίκτης με παγκόσμια εμβέλεια είναι η Starlink του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Elon Musk, πρώην του PayPal και τόσων άλλων, νυν της Tesla και τόσων άλλων. Όμως ο ανταγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει, υπάρχει σε πολλές περιοχές τοπικά (η OneWeb της SoftBank και της βρετανικής κυβέρνησης, η Lightspeed της Telesat, η AST SpaceMobile των Lockheed-Martin και Omnispace, η Astranis του επενδυτικού Γολιάθ Blackrock κ.ά.) αλλά πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη. Και σίγουρα αναμένεται να είναι λυσσαλέος και άκρως ωφέλιμος για τον καταναλωτή.

  Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως μόλις χτες, η Amazon του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Jeff Bezos, ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει τους 2 πρώτους δορυφόρους του ύψους $10 δισ. Project Kuiper, της αντίστοιχης προσπάθειας του κολοσσού του λιανικού εμπορίου και των on-line υπηρεσιών, στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ενώ αναμένει να έχει ολοκληρώσει την πλήρη ανάπτυξη της πρώτης φάσης του Project (578 δορυφόροι χαμηλής τροχιάς), μέσα στο 2025! Δηλαδή σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια!

  Την ίδια ώρα, τα δίκτυα 5G αναπτύσσονται ταχύτατα σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσονται με πρωτοφανείς ρυθμούς άλλα 6 μεγάλα έργα, τα οποία έχουν όλα σαν στόχο την ανάπτυξη νέων ή τη βελτίωση υπαρχουσών σχετικών υποδομών (σύστημα υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων σε όλα τα ελληνικά νησιά, κτίρια με υποδομή οπτικών ινών, Super-Fast Broadband, Ultra-Fast Broadband, Ultra-Fast Broadband II και WiFi4GR).

  Όλα αυτά, σε απλά ελληνικά σημαίνουν ότι, μέσα στα επόμενα 3 έως 4 χρόνια, δεν θα υπάρχει σημείο στον ελλαδικό χώρο που να μην έχει ταχύτατη πρόσβαση σε on-line υπηρεσίες. Που ‘πα να πει ότι, σε 3 με 4 χρόνια, π.χ. όλοι θα μπορούν να κάνουν τα πάντα παντού και προς παντού. Που ‘πα να πει ό,τι, σε 3 με 4 χρόνια, θα αλλάξει ο κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Και θα αλλάξει τα πάνω, κάτω!

  Αλλά εμείς ξέρουμε καλύτερα, κοροϊδεύουμε το Metaverse του Mark Zuckerberg, τον τρολλάρουμε ότι δήθεν εμείς ανακαλύψαμε πρώτοι την έννοια ή του κάνουμε μάθημα, για τον τρόπο που πρέπει να το προφέρει "σωστά". Ενώ επικεντρωνόμαστε και αναλωνόμαστε επί εικοσιτετράωρου βάσεως στο ποιος influencer κακολόγησε ποια καλή κοπέλα και όλα εκείνα τα όμορφα και... σημαντικά που κράτησαν τη χώρα ριζωμένη βαθιά στα 80s, επί πέντε δεκαετίες!

  Με τις υγείες μας...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ