Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 00:03

  Περίπλοκες περιπλοκές…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν λίγες ημέρες, στις 7 Οκτωβρίου, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε πως το Δίκαιο της χώρας, υπερισχύει του ευρωπαϊκού! Μια απόφαση που αντίκειται ριζικά και απόλυτα με τους κανόνες και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο, και αυτήν ακόμη την παραμονή της χώρας στην ΕΕ!

  Γεγονός που τόνισε με ιδιαίτερα έντονο ύφος εχθές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές. Η Γερμανίδα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε πως "Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε τα τεθούν οι κοινές αξίες μας σε κίνδυνο! Η Επιτροπή θα δράσει. Αυτή η απόφαση είναι ευθεία αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής νομικής τάξης!".

  Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι που ήταν παρών, προσπάθησε να υπερασπιστεί από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τις "μεταρρυθμίσεις" του, αλλά μάταια. Οι ευρωβουλευτές και ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή πλην Πολωνίας (και ίσως Ουγγαρίας) είναι έξω φρενών. Βλέπετε, οι δήθεν μεταρρυθμίσεις προβλέπουν την παροχή στην κυβέρνηση της δυνατότητας να επιλέγει τα μέλη του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά το δοκούν και χωρίς καν να υπάρχει η υποχρέωση τα νέα μέλη να είναι δικαστές ή, έστω, νομικοί! 
  Χαρακτηριστικό του βαθμού αντιδημοκρατικότητας της απόφασης είναι το γεγονός ότι αυτή ελήφθη από το ίδιο το δικαστήριο του οποίου κρίνεται η τύχη! Και μάλιστα υπό τη νέα σύνθεση που περιλαμβάνει μέλη τα οποία, δεν είναι νομικοί! Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

  Τυπικά τα πράγματα, είναι απλά. Όλες οι χώρες έχουν συνυπογράψει τις Συνθήκες, όταν έγιναν πλήρη μέλη. Σε αυτές προβλέπεται ξεκάθαρα πως η αρμοδιότητα για την ερμηνεία και την επίλυση ζητημάτων που απορρέουν από τις Συνθήκες, παραχωρείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το εκάστοτε τοπικό Σύνταγμα και η τοπική νομοθεσία, αφενός υποχρεούνται να ενσωματώνουν τάχιστα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφετέρου  δεν μπορούν να υπερισχύουν, σε καμία περίπτωση. Διαφορετικά δεν θα ήταν ένωση, αλλά "λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένοι".

  Η ισχύς της συγκεκριμένης αρχής, αφορά όλες τις χώρες και για όλα τα σχετικά θέματα. Χωρίς να έχει προβλεφθεί κάποια ειδική εξαίρεση για την Πολωνία. Πολλώ δε μάλλον που από την εποχή που η χώρα έγινε πλήρες μέλος (2004), το Πολωνικό Σύνταγμα δεν έχει αναθεωρηθεί και άρα δεν υφίσταται η παραμικρή διαφορά με όσα συμφώνησε και ψήφισε τότε η Πολωνική Βουλή.

  Η πολωνική κυβέρνηση, που με αυτόν τρόπο επιδιώκει να ελέγξει πλήρως και απόλυτα τη Δικαιοσύνη, ώστε να μην εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ("έλεγχο των αρμών της εξουσίας το λέει αυτό κάποια ψυχή, στην Ελλάδα) και να μπορεί να ασκεί απολυταρχικές και ακροδεξιές πολιτικές, προβάλλει αστείες δικαιολογίες και αστήρικτους νομικισμούς. Τρικ τα οποία δεν έχουν καμία τύχη στο Λουξεμβούργο, όμως...

  Επομένως, από τη στιγμή που η Πολωνία αρνείται ν’ ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τυπικά οι διαδικασίες και τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Αρχικά επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων και κατόπιν, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση σε βάθος χρόνου, ενεργοποίηση του άρθρου 7, το οποίο προβλέπει την αναστολή της ιδιότητας του μέλους, για όσο καιρό η ΕΕ κρίνει πως στην χώρα-μέλος είτε είναι σε κίνδυνο, είτε δεν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές δημοκρατικές ελευθερίες. 

  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά!

  Μπορεί η Πολωνική οικονομία να εξαρτάται για την επιβίωσή της, απόλυτα από την Ευρωπαϊκή αγορά και να περιμένει σαν μάνα εξ ουρανού τα κονδύλια των ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά ταυτόχρονα από το έδαφός της περνά ο μεγαλύτερος όγκος Ρωσικού φυσικού αερίου που χρειάζεται η υπόλοιπη Ευρώπη. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, αφενός αυτή την στιγμή υπάρχει ζήτημά τιμών του καυσίμου αφετέρου, την δεδομένη στιγμή η Ευρώπη δεν είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα…

  Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι, παρά τις κορώνες που εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές, θα χρειαστούν πολλές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Οι οποίες θα πρέπει  να διεξαχθούν με επιτυχία και γρήγορα, διότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. 

  Ας ελπίσουμε τα πράγματα να κυλήσουν με αυτόν τον τρόπο και χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ