Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 00:02

  Ένας σαφώς πιο ενδιαφέρων κόσμος!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη στιγμή που η ανθρωπότητα αντελήφθη την έκταση και τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία, όλοι ήξεραν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη. Ειδικά από τη δεύτερη, οι διαφορές προβλέπονταν τεράστιες. Και οι προβλέψεις αυτές, σήμερα επαληθεύονται στο ακέραιο. 

  Οι διαφορές όμως, δείχνουν να εκτείνονται πολύ βαθύτερα από τις εργασιακές σχέσεις ή το εμπορικό status της κάθε χώρας. Και έχουν πολύ περισσότερη σημασία από μια αλλαγή των ανθρώπινων συνηθειών στις κοινωνικές συναναστροφές. 

  Όπως έγινε εμφανές με τη συμπεριφορά των Δυτικών στο Αφγανιστάν και αυτήν των τριών μερών της AUKUS, οι αλλαγές στο γεωπολιτικό πεδίο θα είναι εξίσου συνταρακτικές και θ’ αλλάξουν δομές και καταστάσεις που ίσχυαν επί δεκαετίες.

  Πολλοί θ’ αμφισβητήσουν τη σχέση αυτών των αλλαγών με την CoViD-19. Δεν έχουν δίκιο όμως. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι, παρότι οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει να προσδιορίσουν με ακρίβεια την προέλευση του ιού, ο ειρηνιστής και "φιλήσυχος" Biden επιμένει ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Wuhan! 

  Λέτε να μετετράπη ξαφνικά ο πάλαι ποτέ Sleepy Joe σε Trump; Όχι, βέβαια! Απλά χρειάζεται όσους λόγους μπορεί να σκεφτεί το επιτελείο του, για να στηρίξει αληθοφανώς προς το εκλογικό κοινό των Δημοκρατικών, την αντιπαράθεση με την Κίνα! Αντιπαράθεση η οποία είναι απόλυτα αναγκαία για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων, μετά την πανδημία και την αλλαγή του status quo στη Μέση Ανατολή, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της (ελαχιστοποιημένης πλέον) σημασίας των ορυκτών καυσίμων.

  Για να καταλάβει κάποιος τη σημασία αυτής της αντιπαράθεσης για τα συμφέροντα της μοναδικής υπερδύναμης, αρκεί να σκεφτεί πως για να την εξυπηρετήσει, δεν δίστασε να πλήξει βάναυσα και ίσως ανεπανόρθωτα τη σχέση της με την αρχαιότερη και για αιώνες μεγαλύτερη σύμμαχό της, τη Γαλλία.

  Γεγονός που βέβαια μας εξηγεί ολοκάθαρα τους λόγους για τους οποίους οι αλλαγές θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν βαθύτατα και την Ευρώπη. Αλλαγές οι οποίες δεν θα περιοριστούν στην προφανέστατα, απόλυτα απαραίτητη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών (να σου κλέβει το φαΐ μέσα από το πιάτο ο μουρλό-Μπόρις και να μην έχεις πάρει χαμπάρι μέχρι την ώρα που τον βλέπεις να το μασάει! Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Μακρόν). 

  Ευτυχώς, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν να έχουν αντιληφθεί το προβληματικό της στάσης που κρατά στη διεθνή πολιτική σκηνή η ΕΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και αρχίζουν να κινούνται προς θετική κατεύθυνση. Η ψυχρή στάση των μεγάλων οικονομιών προς τις ΗΠΑ, τουλάχιστον αρχικά, οι συζητήσεις για τον ευρωπαϊκό στρατό που "ζωντάνεψαν" και διεξάγονται πλέον με ρυθμούς εντονότερους από ποτέ, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αποχώρηση της Μέρκελ (η θεμελιωτής και αμετακίνητη υποστηρίκτρια της στρατηγικής των αποκλειστικά ήπιων τόνων) από την πολιτική, δίνουν ελπίδα για ουσιαστικότερες διαδικασίες ενοποίησης παράλληλα με αποτελεσματική δράση.

  Η Ελλάδα από τη μεριά της, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τη στάση που θα κρατήσει. Διότι το κενό της Αυστραλίας στο γαλλικό εμπορικό ισοζύγιο, μπορεί εύκολα να καλυφθεί από την αδηφάγα για όπλα, Τουρκία. Σαφώς, υπάρχει βαθιά ριζωμένη αντιπάθεια (αν όχι απέχθεια) για την Τουρκία και κάθε τι Τουρκικό στο εσωτερικό της Γαλλίας, αλλά η υπόσχεση για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας €90-100 δισ., αποτελεί ένα εξαιρετικά πειστικό επιχείρημα. Και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι μια φιλική προς την Τουρκία Γαλλία. 

  Ευτυχώς οι δύο χώρες έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα σε αρκετά μέτωπα, οπότε η Γαλλοτουρκική φιλία δεν είναι κάτι εύκολο να συμβεί. Αλλά η οποιαδήποτε πρόβλεψη στο θέμα είναι κάτι παραπάνω από παρακινδυνευμένη. Οι φύλακες έχουν γνώση, αλλά είναι άνθρωποι και όχι… Πάπες με αλάνθαστο.

  Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια, ποιες και πόσες θα είναι τελικά οι αλλαγές και οι διαφορές που θα προκύψουν στα επόμενα χρόνια. Αλλά  υπάρχει σίγουρα μία βεβαιότητα: πρόκειται να είναι τόσο μεγάλες και συνταρακτικές που, για τα επόμενα 10 και παραπάνω χρόνια, αποκλείεται να πλήξουμε!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ