Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 00:02

  Μπράβο, αλλά να έχουμε και το νου μας!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες κρίσεις. Είτε λόγω γεωγραφικής θέσης και γειτνίασης με την "φασαριόζα" Τουρκία, είτε επειδή οι υποδομές της δεν είναι όσο πλήρεις θα άρμοζε σε μια ευρωπαϊκή χώρα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, είτε διότι απλούστατα κάποιες κρίσεις είναι παγκόσμια προβλήματα.

  Η αλληλουχία και η ένταση των γεγονότων ήταν και είναι τέτοια που πολλές φορές η κατάσταση μοιάζει να έρχεται από κάποια κακογυρισμένη αλλά με "αναβολικά"  σασπένς και συγκίνησης, ταινία φρίκης. Ορδές λαθρομεταναστών σε δεκάδες χώρες, πανδημία και πυρκαγιές σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για να αναφερθώ στα πλέον "χτυπητά", έχουν δημιουργήσει μια "βαριά" ατμόσφαιρα, μια "καταχνιά" παντού. 

  Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καλά νέα είναι πραγματικά δυσεύρετα και καλοδεχούμενα από όλους. Στην Ελλάδα της δεκαετούς κρίσης και της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές περισσότερο.

  Ευτυχώς, όσοι ζούμε σε αυτήν τη χώρα, είμαστε λίγο πιο τυχεροί. Κάτι ο καιρός που είναι "χαμογελαστός" 300 ημέρες τον χρόνο, κάτι το απέραντο γαλάζιο, κάτι η έμφυτη αισιοδοξία, χρειαζόμαστε λίγα καλά νέα για να ξεπερνάμε την "κατάθλιψη".

  Κι ένα τέτοιο μας προέκυψε χτες, όταν η ΕΛΑΣΤΑΤ ανακοίνωσε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, που ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το ελληνικό ΑΕΠ στο Β’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 16,2%, σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου διαστήματος της προηγούμενης χρονιάς. Περισσότερο από δεκαέξι τοις εκατό! Πιθανότατα η επίδοση, αποτελεί ρεκόρ!

  Και τα καλά νέα δεν έχουν απλά επιφανειακή αξία και σημασία. Υπάρχει βάθος και δημιουργείται σημαντική ελπίδα για αξιόλογη περαιτέρω βελτίωση, καθώς οι βασικές "αιτίες" της εκτόξευσης βρίσκονται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 12,1% (τόσο μεγάλο άλμα υποδηλώνει μεσομακροχρόνιες θετικές προσδοκίες από τον μέσο καταναλωτή) και στην κατά 12,9% αύξηση του σχηματισμού ακαθαρίστου παγίου κεφαλαίου (δηλ. των επενδύσεων). Δύο τομείς όπου δύσκολα θα περίμενε κανείς να υπάρξουν καλές επιδόσεις στο συγκεκριμένο τρίμηνο, υπεραπόδοσαν θεαματικά. Κι αυτό χρήζει επιβράβευσης, αδιαμφισβήτητα. Τέτοια νέα στην οικονομία τα περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια.

  Δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα λοιπόν και δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος στοιχεία άξια κριτικής. Η εικόνα είναι πράγματι εξαιρετική και πιθανότατα η αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο του έτους στο 5%, που οι πληροφορίες θέλουν να ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, ν’ αποδειχθεί συντηρητική. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για την πορεία του τουρισμού τους δύο προηγούμενους μήνες, μια ετήσια επίδοση του 7%, δεν μοιάζει εξωπραγματική! 

  Δυστυχώς, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες θετικής έκβασης και τις αισιόδοξες ενδείξεις, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι. Δύο σοβαρότατοι κίνδυνοι που απειλούν έντονα το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και πολλαπλάσια την ελληνική, λόγω του μεσοκροχρόνιου παρελθόντος της.   

  Ο ένας ακούει στο όνομα πληθωρισμός και η στήλη έχει προειδοποιήσει εγκαίρως (από τον Ιούνιο) σχετικά. Τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι εδώ, δείχνουν τα δόντια τους και θα ήταν μεγάλο λάθος να αγνοηθούν. Σίγουρα φαίνεται να έχουν προσωρινό χαρακτήρα αλλά η μακροχρόνια απουσία πληθωριστικών πιέσεων παγκόσμια, δημιουργεί πρόσθετους λόγους μονιμότερης έξαρσης και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και μέτρα για να αποφευχθεί αυτή η μονιμότητα.

  Ο δεύτερος αφορά τον "μεγάλο ασθενή" της παγκόσμιας οικονομίας, την Κίνα. Θα περίμενε κανείς ότι μετά το ξεπέρασμα εσωτερικά της πανδημίας, τα προ CoViD-19 προβλήματα θα λύνονταν εύκολα και η πορεία προς τη "νορμαλοποίηση" (sic) της κινεζικής οικονομίας, θα συνεχιζόταν ομαλά. Δυστυχώς, όπως ορθότατα εξήγησε ο πολύπειρος περί την Ασία Daniel Moss, οι ενδείξεις προειδοποιούν για το ακριβώς αντίθετο! Περιττό να πούμε ότι ο συνδυασμός, υψηλός πληθωρισμός σε όλο τον πλανήτη με την Κινεζική οικονομία σε ύφεση, είναι πραγματικά εκρηκτικός και θα μπορούσε να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα. Τρομερά έως και αξεπέραστα…

  Ευτυχώς, μέχρι τώρα οι φύλακες έχουν δείξει πως "έχουν γνώσιν", παρακολουθούν και δρουν έγκαιρα. Τόσο σε Ελληνικό, όσο και  ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι η επαγρύπνηση δεν είναι πάντα αρκετή. Χρειάζονται και πολλά άλλα για να αποφευχθούν καταστροφές!

  Ας μην θεωρούμε δεδομένο και βέβαιο πως υπάρχουν και είναι διαθέσιμα εφόσον χρειαστούν...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ