Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 00:02

  Επιλογές και καθρέπτες…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Πέτρου Λάζου

  Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα, αντί να λυγίσουν, να φωνάξουν, να γκρινιάξουν να κατηγορήσουν, επιλέγουν να εστιάσουν στο μέλλον και στον τρόπο που θα το κάνουν καλύτερο.

  Όπως η μητέρα ενός χρήστη στο Facebook (η στήλη γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία τους) ο οποίος, όταν ο γιός της την κάλεσε στο τηλέφωνο, για να την ενημερώσει σχετικά με την καταστροφή της περιουσίας τους στα Κιούρκα, αυτή απάντησε μόνο: "Θέλω να φέρεις τα εξής εργαλεία…". Μόλις είχε μάθει ότι οι κόποι 20 χρόνων, δικοί της και του άντρα της, είχαν γίνει στάχτη αλλά δεν βαρυγκώμησε, δεν βλαστήμησε, δεν μεμψιμοίρησε καν! Απλά επικεντρώθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν για να φτιαχτούν ξανά, όσα χάθηκαν.

  Ό,τι και να πει κανείς γι’ αυτήν την ηρωίδα, θα είναι λίγο. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γιός της: "Αυτή η γενιά ξανάχτισε τον κόσμο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σιγά μην μασήσει τώρα!".

  Υπάρχουν άνθρωποι σαν τον λιμενάρχη Αιδηψού, τον πλωτάρχη Δανίκα ο οποίος, αφού προετοίμασε τους άνδρες του τρεις ημέρες πριν ξεσπάσει η τραγωδία, σε πείσμα όσων γελούσαν πίσω από την πλάτη του θεωρώντας την κίνηση υπερβολική. Κι όταν ξέσπασε ο πύρινος όλεθρος, μπήκε μπροστά από τους άνδρες του και καθοδήγησε τις από θαλάσσης εκκενώσεις μαεστρικά, χωρίς υπερβολές με ψυχραιμία και τάξη, όπως εκτελεί ένας μεγάλος μαέστρος με την ορχήστρα του, ένα κορυφαίο μουσικό έργο.

  Υπάρχουν οι άντρες των πυροσβεστικών μονάδων και οι εθελοντές πυροσβέστες που στέκονται μπροστά στο αδηφάγο θηρίο και με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να το δαμάσουν.

  Υπάρχουν οι πιλότοι των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, που αψηφούν τους νόμους της φυσικής και κάνουν απίστευτα πράγματα, ρισκάροντας την ίδια την ζωή τους για να σώσουν ακόμη κι αυτά που, χωρίς αυταπάρνηση και ηρωισμό, δεν σώζονται.

  Υπάρχουν όμως κι αυτοί που, ενώ καίγεται η χώρα ολόκληρη, τηλεφωνούν και δηλώνουν ανύπαρκτες πυρκαγιές, κάνοντας "φάρσα", γελώντας επειδή η πυροσβεστική θα διασπάσει τις δυνάμεις υποχρεωτικά και έτσι "θα καούν περισσότερα"! 

  Υπάρχουν κι αυτοί που αντί να σκεφτούν πως μπορούν να προσφέρουν, πως μπορούν να βάλουν ένα βοτσαλάκι στο τείχος απέναντι στην φωτιά, σκέφτονται πως θα συνωμοσιολογήσουν από τα πληκτρολόγια τους και πως θα "κατακεραυνώσουν αυτούς που καίνε τα δάση για να βάλουν ανεμογεννήτριες"! Μην κάνοντας καν τον κόπο να μάθουν το στοιχειώδες: οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν καμία αλληλεξάρτηση από τα δάση. Ίσα-ίσα τα χρειάζονται (σε έναν βαθμό σε όλο τον ευρύτερο πλανήτη), για την διατήρηση των ανέμων…

  Υπάρχουν και οι "αλληλέγγυοι σύντροφοι" που στην Βαρυμπόμπη, επιτέθηκαν στους πυροσβέστες που τους εμπόδιζαν να… αυτοκτονήσουν και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ, για να απομακρυνθούν. 

  Υπάρχουν και οι… δημοσιογράφοι που "καταγγέλλουν εγκατάλειψη, θυμό και οργή για την έλλειψη συμπαράστασης και μέσων για όλους", ενώ λίγες ημέρες πριν έγραφαν λίβελλους για "υπερβολικές δαπάνες του υπουργού για την αντιπυρική προστασία". Οι ίδιοι… δημοσιογράφοι! 

  Υπάρχουν πολιτικοί και δημοσιολογούντες που ενδιαφέρονται μόνο για την δική τους ατζέντα και προσπαθούν να αποκτήσουν ηθικό (sic) πλεονέκτημα και πολιτικό όφελος, σκυλεύοντας τ’ αποκαΐδια που καπνίζουν, λέγοντας πως "δεν αρκεί να σώζονται οι ζωές, πρέπει να σώζονται και οι περιουσίες". 

  Υπάρχουν πολιτικοί και αρμόδιοι που, αναλογιζόμενοι το πολιτικό κόστος, βάζοντας πάνω απ’ όλα το τομάρι  και την επανεκλογή τους, διστάζουν ν’ αποφασίσουν. Δεν τολμούν να δυσαρεστήσουν κάποιους, μ’ αποτέλεσμα να καίγονται χιλιάδες χιλιάδων δέντρα τα οποία, με άλλες αποφάσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις πυρκαγιές διαχρονικά, θα σώζονταν.

  Υπάρχουν, υπάρχουν, υπάρχουν...

  Ο καθένας και η κάθε μία από εμάς μπορεί να διαλέξει ποιο από τα παραδείγματα θ’ ακολουθήσει, μπορεί να επιλέξει τι είδους μονοπάτι θα τραβήξει και τι αποτύπωμα θ’ αφήσει, αυτήν την ιστορική στιγμή. 

  Κριτής αυτής της συγκεκριμένης απόφασης θα είναι ένας και μοναδικός: το πρόσωπο που κάθε μία και καθένας, θ’ αντικρύζει το πρωί στον καθρέπτη… 

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ