Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Αυγ-2021 00:02

  Ψυχραιμία!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τουλάχιστον 100 πυρκαγιές λυσσομανούν σε ολόκληρη την επικράτεια, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο θεομηνίας. Aν όχι πρωτοφανές!

  Ένα φαινόμενο που δεν εξελίσσεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κυριότερες χώρες-θύματα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία αλλά και η Ρωσία. Ένα φαινόμενο του οποίου οι συνέπειες θα επηρεάσουν καθοριστικά το μεσοπρόθεσμο μέλλον όχι μόνο των χωρών στις οποίες διαδραματίζεται αλλά συνολικά του πλανήτη. Συνέπειες οι οποίες θα χαράξουν βαθιά σημάδια στην ζωή της ανθρωπότητας καθώς θα είναι σημαντικότατες. Τόσο από πλευράς κοινωνικής, όσο και οικονομικής, πολιτικής, ηθικής κ.ά.

  Οι πραγματικές αιτίες που το προκάλεσαν είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν άμεσα και καθώς, είναι και πολλές και πολύπλευρες.  Όμοια, οι τυχόν ευθύνες είναι αδύνατον ν’ αποτυπωθούν και να καταλογιστούν σωστά και δίκαια τώρα. Όπως έχει επανειλημμένα εξηγήσει η στήλη, όταν εξελίσσεται μια καταστροφική θεομηνία, αυτό που προέχει είναι να σωθεί οτιδήποτε είναι δυνατόν να σωθεί. Ο υπαίτιος ή οι υπαίτιοι της όποιας καταστροφής, θα πρέπει να λογοδοτήσουν αλλά μετά από προσεκτική και ενδελεχή έρευνα όλων των στοιχείων. Κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να πραγματοποιηθεί, όταν καίγεται το Σύμπαν.

  Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει σε όλους μας καθώς ο καθοριστικός παράγων των πυρκαγιών είναι ο καύσωνας, ο οποίος με την σειρά του οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτήν, όλοι έχουμε ευθύνη. Άλλοι μικρή και άλλοι μεγάλη, ακόμη και οι φανατικότεροι υποστηρικτές του οικολογικού κινήματος.

  Η μοναδική πιθανότητα να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με αξιώσεις ότι δεν φέρει ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, υφίσταται για εκείνους που ζούσαν σε κάποιο σπήλαιο τα τελευταία 30 χρόνια.

  Όμως η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί ν’ αποτελέσει γενικό άλλοθι, για όσα δραματικά ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν ευθύνες, ευθύνες βαριές και ευρύτατες. Τόσο της παρούσας κυβέρνησης, όσο και πολλών άλλων. Και θα πρέπει αυτές οι ευθύνες να καταμεριστούν. 

  Με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό όμως! Όχι την ώρα που η γη βράζει από τις ακραίες θερμοκρασίες που αναπτύσσουν οι πυρκαγιές. Χρειάζεται και σε αυτό, φρόνηση και λογική.

  Σε τέτοιες ώρες η όποια κριτική, δεν έχει νόημα! Προκαλεί μόνο σπατάλη χρόνου και δυνάμεων. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συμφορά και να κερδίσουν πολιτικά! Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά! Στην Ελλάδα ζούμε! Ας είναι! Δεν νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν τίποτε περισσότερο από το να φανερώσουν ακόμη μία φορά τον πραγματικό τους εαυτό, δείχνοντας πόσο λίγοι και ηθικά ανερμάτιστοι είναι. 

  Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σοβαροί και σώφρονες πολίτες ξέρουν πως μόνο τρία πράγματα μπορούν και πρέπει να κάνουν. Πρώτον να είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε ήθελε προκύψει, καλό ή κακό, δεύτερον να ακολουθούν πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες των αρχών και τρίτον να συνδράμουν εάν ζητηθεί και να προσεύχονται (ναι, να προσεύχονται!) για όλους εκείνους τους πυροσβέστες, στρατιώτες, συντονιστές, υπευθύνους και αρμοδίους που αγωνίζονται με κάθε μέσο και τρόπο να σταματήσουν τα πύρινα τέρατα!

  Το μυστικό για την επιτυχημένη αντιμετώπιση μιας κρίσης είναι ένα: ψυχραιμία και ήρεμο μυαλό. Ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και τίποτε, αντίθετα κατέστρεψε πολλά και πολλούς.

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ