Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 00:01

  Νισάφι πιά!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η είδηση έμοιαζε σαν να βγήκε από κάποιο έντυπο ηλικίας 3-4 δεκαετιών και ήταν απόλυτα τραγελαφική. Ο τίτλος έγραφε:

  "Ικαρία: Ασθένησε υπάλληλος και έκλεισε το αεροδρόμιο –
  Αποκαθίστανται οι πτήσεις την Πέμπτη
  "

  Διαβάζοντας τον, κανείς δεν ήξερε τι να υποθέσει! Έπρεπε να γελάσει ή να κλάψει; Στο έτος 2021 μπορεί να διακοπούν οι αεροπορικές πτήσεις επειδή αρρώστησε ένας υπάλληλος; Μήπως ήταν κάποια φάρσα; Μήπως κάποιος σκέφτηκε να γράψει ένα τέτοιο "σενάριο", ώστε να μπορέσει η κοινή γνώμη να ξεφύγει από το βαρύτατο κλίμα που προκαλούν οι πυρκαγιές που καίνε σε ολόκληρη την χώρα; 

  Δυστυχώς η είδηση είναι επιβεβαιωμένα πραγματική. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ  και την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κανείς μαθαίνει ότι πράγματι ασθένησε ένας "τηλεπικοινωνιακός υπάλληλος" (Θεός και η ψυχή τους τι σημαίνει ακριβώς αυτό, μιας και τις τηλεπικοινωνίες των πύργων ελέγχου χειρίζεται συνήθως ο εκάστοτε επικεφαλής ελεγκτής) και εξαιτίας της ασθένειας του ακυρώθηκαν και οι 3 προγραμματισμένες πτήσεις για την Τετάρτη 4/8! 

  Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, επειδή αρρώστησε κάποιος από το προσωπικό του αεροδρομίου, δεκάδες άνθρωποι θα χάσουν σημαντικούς χρόνους και χρήματα και θα χαθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εργατοώρες για την Ελληνική οικονομία.

  Ταυτόχρονα οι δύο αεροπορικές εταιρείες, μέλη ενός κλάδου που έχει υποστεί καταστροφή λόγω της πανδημίας, χωρίς να φέρουν κάποια ευθύνη ή να έχουν κάνει κάποιο λάθος, υποχρεώνονται να καλύψουν έξοδα διαμονής, διατροφής κ.λπ., των επιβατών τους. Έξοδα τα οποία θα ανακτήσουν μεν μετά από κάποιο διάστημα αλλά θα πρέπει να βγουν από το ταμείο σήμερα, εντελώς απρογραμμάτιστα. 

  Πολλοί θα ισχυριστούν πως το πρόβλημα για τις εταιρείες είναι αμελητέο. Υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν δίκιο. Όταν όμως ένας κλάδος βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσχερή θέση που βρίσκονται οι αερομεταφορές τους τελευταίους 18 μήνες, και το τελευταίο σεντς μετρά. Οι απώλειες κάποιων χιλιάδων ευρώ μία συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να σημαίνουν την διαφορά μεταξύ της κάλυψης ή μη υποχρεώσεων σε προμηθευτές, της πληρωμής μισθοδοσίας, την διαφορά μετά ζωής και θανάτου της συγκεκριμένης εταιρείας. 

  Αλλά ακόμη και εάν το πρόβλημα των αεροπορικών εταιρειών θεωρηθεί άνευ σημασίας, δύσκολα μπορεί κάποιος να αγνοήσει την ταλαιπωρία και, το κυριότερο την ζημιά που υπέστησαν οι επιβάτες. Π.χ. υπήρχε στην μία πτήση δικηγόρος που επέστρεφε από επαγγελματική επίσκεψη στο νησί. Τι θα συμβεί με την δίκη στην οποία έπρεπε να παραστεί σήμερα το πρωί; Τι φταίει ο πελάτης του οποίου η υπόθεση εκδικάζεται να χάσει κάμποσους μήνες ακόμη, επειδή αρρώστησε ένας υπάλληλος του αεροδρομίου Ικαρίας;  

  Είναι δε σίγουρο πως ανάλογες καταστάσεις, αντιμετώπισαν και άλλοι επιβάτες-επισκέπτες και ότι κάμποσοι αθώοι σε διάφορα μέρη της χώρας θα ταλαιπωρηθούν εξαιτίας του γεγονότος.

  Ίσως σε πολλούς να μοιάζει σαν υπερβολή αυτή η ανάλυση της κατάστασης, αλλά δεν είναι. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως ζούμε στο 2021, σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Μία χώρα που διοικείται από ένα κράτος του οποίου η συντήρηση κοστίζει στον φορολογούμενο (δηλαδή εσάς και εμένα) περισσότερα από 90 δις ευρώ τον χρόνο. Κάθε χρόνο. 

  Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάσταση κάποιου ασθενή μέσα σε λίγες ώρες από κάποιο γειτονικό αεροδρόμιο ή και την Αθήνα. Ή μήπως δεν υπάρχουν ελικόπτερα στην διάθεση της ΥΠΑ; Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρείται και να ζημιώνεται σε τέτοιο βαθμό ο πολίτης, επειδή κάποιος αρμόδιος-αναρμόδιος δεν μπορεί να σκεφτεί ούτε καν το αυτονόητο! 

  Αρκετά πια! Αρκετά αυτό το κράτος έχει κάνει την χώρα διεθνές ρεζίλι, χύνοντας κάθε φορά την καρδάρα που τόσο έχουν κοπιάσει κάποιοι για να γεμίσει! Αρκετά, αρνείται να αξιολογηθεί, σοβαρά και με επιστημονικούς όρους! Αρκετά έχουν γλυτώσει κάποιοι την θεσούλα τους καταστρέφοντας τις ζωές άλλων! Αρκετά κάποιοι κοντεύουν ν' απαιτήσουν να τους στέλνει η υπηρεσία τον μισθό στο σπίτι για να μην κουράζονται να πηγαίνουν στην τράπεζα!

  Αρκετά! Έλεος! Λυπηθείτε τα μυαλά μας, αν μη τι άλλο! Νισάφι! 

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ