Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 00:01

  Μην υποτιμάτε ένα πληγωμένο ζώο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά, από την πλευρά της γείτονος. 

  Το συμβάν με τον νεκρό Τούρκο πολίτη (πιθανότατα διακινητή παράνομων μεταναστών) και οι απροκάλυπτοι ισχυρισμοί Τουρκικών μέσων ενημέρωσης, αφενός ότι η Ελλάδα (σε συνεργασία με το κουρδικό ΡΚΚ) συνέβαλλε στο κύμα των πυρκαγιών που έχουν κατακάψει την Τουρκική ενδοχώρα το προηγούμενο διάστημα (υπονοήθηκε εμμέσως πλην σαφώς από 3 τουλάχιστον Τούρκους αξιωματούχους) και αφετέρου πως προσέφερε βοήθεια υποκριτικά, χωρίς πραγματική διάθεση να συνδράμει, μόνο συγκυριακά γεγονότα δεν πρέπει να θεωρούνται.

  Το μπάχαλο που παρουσιάστηκε στην λειτουργία του κράτους με την όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη αντιμετώπιση του κύματος πυρκαγιών (περισσότερες από 120, ξέσπασαν μέσα σε λίγες ημέρες!), η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν λόγω των επιχειρήσεων ανακατάληψης που διενεργούν οι Ταλιμπάν και η πολύ άσχημη και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, έχουν εκθέσει και φέρει τον Ερντογάν σε εξαιρετικά δυσχερή πολιτική θέση. Με μοναδικό τρόπο αντίδρασης διαθέσιμο την δεδομένη στιγμή, την γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη τακτική της δημιουργίας "εξωτερικών εχθρών"…

  Με τον πραγματικό πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμούς κοντά στο 40% (η επίσημη μέτρηση βρίσκεται πέριξ του 20%, εδώ και… χρόνια!), την δημοτικότητα του να κατρακυλά με κάθε νέα μέτρηση και χωρίς να έχει τα μέσα να παρουσιάσει κάποια νέα πολιτική με δυνατότητες αποτελέσματος, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Ίσως να μην προσπαθήσει να σηκώσει τους τόνους άμεσα λόγω τουριστικής σεζόν, αλλά ο Αύγουστος περνά γρήγορα…

  Η λογική λέει ότι, λόγω μεταβολής διάθεσης του διεθνούς παράγοντα απέναντι στην Τουρκία, δεν θα δούμε άλλες ενέργειες τύπου Oruc Reis και.. επακουμβήσεως φρεγατών αλλά "υπάρχουν πολλοί τρόποι να γδάρεις μια γάτα" και ο πάλαι ποτέ "κουμπάρος Ταγίπ", τους γνωρίζει καλά όλους. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έχει αποδείξει ότι όταν θέλει πραγματικά να προκαλέσει εντάσεις στο Αιγαίο ή το Κυπριακό, το κάνει και μάλιστα με σημαντική επιτυχία.

  Το ζητούμενο λοιπόν εδώ είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός από Ελληνικής πλευράς και να μην δοθούν περιθώρια σημαντικών κινήσεων και δημιουργίας ακραίων καταστάσεων στην Τουρκία. Οι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται δημόσιες αναφορές, επεξηγήσεις κλπ. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο και βέβαιο ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες.

  Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πάντα ότι όσο πιο στερημένο από διεξόδους είναι ένα πληγωμένο ζώο, τόσο περισσότερο επικίνδυνο είναι. Και ο Recep Tayyip Erdogan, είναι βαριά πληγωμένος (πολιτικά και όχι μόνο) και "αιμορραγεί" από πολλές και βαθιές πληγές. 

  Η ελπίδα ότι θα αποδεχθεί την ήττα του και πως δεν θα δώσει υπέρ πάντων αγώνα για να επικρατήσει, δεν είναι απλά φρούδα και ουτοπική, είναι εντελώς παράλογη. Και με αυτήν την θεώρηση, υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να τον αντιμετωπίζει η Ελληνική εξωτερική πολιτική!

  Διαφορετικά θα βρεθούμε όλοι, μπροστά σε εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις.

  Οψόμεθα…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ