Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 00:01

  Θράσος, ανηθικότητα και φιλότιμο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και αυτών της Μεσογειακής λεκάνης γενικότερα, ένα κύμα καύσωνα σημαίνει, εκτός όλων των άλλων και σειρά φυσικών καταστροφών. Είτε άμεσων λόγω πυρκαγιών ανεξέλεγκτου μεγέθους, είτε έμμεσων εξαιτίας των συνεπειών της ζέστης, της ανυδρίας και της ευρείας διατάραξης των ισορροπιών στα κατά τόπους οικοσυστήματα. 

  Ειδικότερα στην Ελλάδα, υπάρχουν χρονιές κατά τις οποίες κινδυνεύουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ενώ χιλιάδες στρέμματα καίγονται ολοσχερώς, σχεδόν κάθε χρόνο. 

  Οι εκάστοτε κυβερνήσεις καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε ο ερχομός της θερινής περιόδου, όταν και εμφανίζεται το φαινόμενο συνήθως, να βρει την χώρα προετοιμασμένη κατά το δυνατόν. Κάποιες φορές με μεγάλη επιτυχία, κάποιες με λιγότερη αλλά όλες οι κυβερνήσεις  καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του φονικού συνδυασμού καύσωνας-πυρκαγιές. 

  Όλες, διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός από μία: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ, το διάστημα 2015-2019. Σε αυτά τα τέσσερα και μισό χρόνια, η έννοια της προστασίας του κάθε πολίτη και της προετοιμασίας απέναντι σε πιθανές θεομηνίες, μεταβλήθηκε σε τυχερό παιχνίδι, ένα είδος ρουλέτας ή τροχού της Τύχης. Οι τραγωδίες των πλημμυρών στην Μάνδρα και της πυρκαγιάς στο Μάτι, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της θλιβερής πραγματικότητας, πέραν πάσης αμφιβολίας.  

  Η έλλειψη προετοιμασίας δε, κάθε άλλο παρά ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο επιτρέπει την απόδοση βαρύτατης μομφής στην τότε κυβέρνηση. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι σχετικές έρευνες, υπήρξε πλήρης ασυνειδησία και ασέβεια απέναντι στους πληγέντες και τους συγγενείς τους. Ασυνειδησία και ασέβεια που οφείλονταν αποκλειστικά στην διαχείριση της κρίσης με καθαρά και στενά πολιτικά κριτήρια και παραμέτρους. 

  Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την απόκρυψη των ήδη γνωστοποιημένων νεκρών στην σύσκεψη για την υποτιθέμενη βελτίωση της αντιμετώπισης, καθώς η πυρκαγιά είχε ήδη ελεγχθεί; Την αποστολή πυροσβεστικών μέσων, με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των τοπικών αρχόντων και τα αποτελέσματα  των εκλογών, όπως προκύπτει από τις διαρρεύσασες από την σχετική δικογραφία, συνομιλίες του κέντρου επιχειρήσεων; Την ξεδιάντροπη στάση του Αλέξη Τσίπρα και την προσβολή προς τους πληγέντες με την περιβόητη φράση "Τι να τα κάνεις τα 2.000€; Και να στα δώσουμε θα τα φας!; Ή μήπως την μετατροπή πιθανών αδικημάτων και για τις δύο τραγωδίες σε πλημμελήματα, ώστε οι τότε υπεύθυνοι να πέσουν στα μαλακά, ακόμη και αν δικαστούν; 

  Τι; Είναι τόσα πολλά, είναι τόσο μεγάλη η ανευθυνότητα, είναι τόσο βαθιά η ανηθικότητα που επιδείχθηκαν τότε… 

  Παρ’ όλα αυτά, ο αυταπατημένος Ηγέτης Τσίπρας, ο άνθρωπος που, με βάση την τότε θέση του, έχει την ηθική ευθύνη για 127 νεκρούς και ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων,  είχε το θράσος να αποδώσει μομφές και να κατηγορήσει την παρούσα κυβέρνηση. Όταν αυτή κατόρθωσε να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιου μεγέθους συμβάντα, με (τηρουμένων των αναλογιών σχετικά) ελάχιστες υλικές ζημίες και χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών... 

  Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός σαν σύνολο στο άκρον άωτο της κομμουνιστικής ανηθικότητας που θέλει το κόμμα να προηγείται των πάντων, ακόμη και αυτής της ίδιας της χώρας, ειρωνεύτηκε την έκκληση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες για οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πάλι καλά που δεν δόθηκε οδηγία στα μέλη, για την κατά το δυνατόν μέγιστη κατανάλωση, ώστε να γίνει το blackout πιθανότερο. Τουλάχιστον όχι δημόσια και φανερά… 

  Είναι πλέον γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται "μέχρι τελευταίας ρανίδας" τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του. Παρότι αυτά τα πεπραγμένα αποδοκιμάστηκαν στην κάλπη.  

  Δικαίωμα του και πολύ σωστά πράττει, μιας και η κομματική νομενκλατούρα του το επιτρέπει! Όμως, από το σημείο αυτό, μέχρι το να κουνά το δάκτυλο και να κατηγορεί άλλους, υπάρχει τεράστια απόσταση! Χάος κανονικό!

  Το οποίο χάος όμως, για να γεφυρωθεί χρειάζεται ηθικές αρχές, φιλότιμο και τσίπα. Προσόντα και χαρακτηριστικά τα  οποία ο Αλέξης Τσίπρας στερείται, παντελώς.  

  Και το έχει πει: "Τα πάντα είναι στο παραμύθι"! Αν η κοινωνία δεν το έχει καταλάβει, το λάθος δεν είναι δικό του… 

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ