Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Ιουλ-2021 00:03

  Δεν ξεχνώ!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το χάραμα της 21ης Ιουλίου 1974, οι περιοχές που γειτόνευαν με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από το Μεγάλο Πεύκο (τότε στρατόπεδο μονάδων τεθωρακισμένων, τώρα κέντρο εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων) μέχρι τον Κηφισό και από εκεί έως το λιμάνι του Πειραιά, σείονταν συθέμελα. 

  Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μετά το Νοέμβριο του ’73, τα τανκς πατούσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ για πρώτη φορά από την Κατοχή, η Αθήνα ένοιωθε το βάρος των μεταλλικών πολεμικών ερπυστριών, στους δρόμους της.

  Δεκάδες βαρέων πολεμικών αρμάτων (οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ως προς τον αριθμό ιλών που κινητοποιήθηκαν) διέσχιζαν την Κορινθία και την Αττική, με στόχο να επιβιβαστούν στα μέσα μεταφοράς τους από το επίνειο και να αποβιβαστούν στην Κύπρο, όπου το πρωί της προηγούμενης ημέρας είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του τουρκικού Αττίλα (τότε δεν ήταν γνωστή η δεύτερη φάση, που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1974, με την κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης).

  Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, τα τεθωρακισμένα δεν αναχώρησαν ποτέ για την Κύπρο και η τουρκική εισβολή κατέληξε στην κατοχή του 36,2% των εδαφών της νήσου. Με ελάχιστες, έως ανύπαρκτες πιθανότητες για την επανενοποίηση, σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον.

  Οι αιτίες αυτού του κεφαλαίου της Κυπριακής τραγωδίας είναι επίσης γνωστές σε όλους. Το βλακώδες πραξικόπημα που "οργάνωσε" η Χούντα της Αθήνας, η προδοτική στάση ορισμένων στα επιτελεία Αθηνών, Λευκωσίας, Λονδίνου, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον και η διαχρονική έλλειψη ρεαλιστικής και συνεννόησης και κοινής στρατηγικής ανάμεσα στην Ελλάδα και την εκάστοτε ηγεσία των Ελληνοκυπρίων. Η οποία έλλειψη αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική πραγματική αιτία του του συνόλου της Κυπριακής τραγωδίας.

  Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι και τις συνομιλίες του Crans-Montana το 2017! Ναι! Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η πραγματική αιτία που η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη επί τόσες δεκαετίες, είναι η επικράτηση μικροσυμφερόντων (κυρίως αλλά όχι μόνον, πολιτικών) τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία! 

  Με αποτέλεσμα την εφαρμογή πολιτικής "καμένης γης" στο πρόβλημα αυτό καθαυτό, πότε από την μία ελληνόφωνη πρωτεύουσα και πότε από την άλλη. Δεν είναι της παρούσης η περαιτέρω ανάλυση, αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια!

  Το ζητούμενο είναι να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να υπάρξει συντονισμένη δράση, ώστε να επανέλθει το Κυπριακό πρόβλημα, σε τροχιά επίλυσης. Κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, μετά τις τελευταίες κινήσεις Ερντογάν (απαίτηση για 2 κράτη, "ενεργοποίηση" μέρους των Βαρωσίων κ.λπ.) και την Αθήνα και τη Λευκωσία να μοιάζουν ανέτοιμες για οτιδήποτε. Δείχνουν σαν μην ξέρουν καν τι είναι έτοιμες ν΄ αποδεχθούν, τι όχι, πως και εάν πρέπει να αντιδράσουν συγκεκριμένα στην εκάστοτε τουρκική κίνηση στην σκακιέρα κ.ο.κ. Δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις και κλώτσημα της μπάλας, παρακάτω. 

  Αρκετά κόστισε αυτή η "στρατηγική" (θου Κύριε…) στον Ελληνισμό!

  Ο Ερντογάν κινείται πάντα στρατηγικά και δεν ζητά την άδεια κανενός. Ή έτσι θέλει να νομίζει η κοινή γνώμη. Το παιχνίδι όμως που βλέπουμε να εξελίσσεται τώρα, ξεκίνησε στο μυαλό του στις 15 Ιουλίου 2016 και είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο τερματιστεί άμεσα! Τώρα! Πριν είναι αργά, για την Κύπρο και όχι μόνο! Ακόμη και με βίαιο τρόπο εάν χρειαστεί!

  Διαχρονικά εξάλλου, η βασικότερη αιτιολογία του Τούρκου για την αδιάλλακτη στάση του είναι πως "ότι κερδίζεται με αίμα, δεν επιστρέφεται με χαρτί και μελάνι"!

  Από τον Αύγουστο του 1974, το ίδιο επαναλαμβάνει...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ