Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουλ-2021 00:10

  Η ευκαιρία της Εκκλησίας!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία από τις πλέον "χτυπητές" απουσίες στο κυρίαρχο ζήτημα των ημερών, αυτό του  εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, ήταν εκείνη της Εκκλησίας. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα! Από την προηγούμενη εβδομάδα όμως, ο κλήρος δείχνει να έχει αλλάξει πλεύση.

  Οι λόγοι τόσο για τη μέχρι προχθές τηρούμενη στάση, όσο και την αλλαγή, δυσνόητοι, δυσδιάκριτοι και δυσεξήγητοι. Άλλοι μιλούν για θέματα πίστεως, άλλοι για ανικανοποίητα αιτήματα προς την Πολιτεία (σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία) κ.ά. Δύσκολο πολύ να προσδιοριστούν οι λόγοι της αρχικής στάσης και ακόμη δυσκολότερο να επαληθευτούν αυτοί που οδήγησαν στην αλλαγή.

  Σίγουρα πάντως θέματα πίστεως δεν τέθηκαν ποτέ στα σοβαρά μιας και, ακόμη και ένας πρωτοετής Θεολογίας το γνωρίζει, η άρνηση εμβολιασμού έχει χαρακτηριστεί αμάρτημα και οι αντιεμβολιαστές αυτόχειρες, από την Ιερά Σύνοδο του 1864. Δηλαδή εδώ και 157 χρόνια, εξ αιτίας της ευλογιάς και του δαμαλισμού (εμβολιασμός κατά της νόσου με εξασθενημένο ιό βοοειδών).

  Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπήρξαν άλλα θέματα ή ζητήματα αλλά το βέβαιον είναι ότι από τη συνάντηση Ιερωνύμου-Μητσοτάκη στις 30 Ιουνίου, προέκυψε μια κοινή γραμμή η οποία προσδιορίστηκε περαιτέρω και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, αρχικά από μεμονωμένους Ιεράρχες (π.χ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος) και κατόπιν από την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την προηγούμενη εβδομάδα.

  Εδώ αξίζει να σημειωθεί επίσης η στάση του Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρίλλου ο οποίος εξέδωσε επιστολή, η οποία διαβάστηκε υποχρεωτικά από άμβωνος σε όλες τις εκκλησίες της Μητροπόλεως επί δύο εβδομάδες, και με την οποία χαρακτήριζε τον εμβολιασμό σαν "πράξη χριστιανικής αγάπης". Η σημασία της κίνησης αυτής γίνεται αντιληπτή σε όλο της το εύρος, όταν λάβει λάβει κανείς υπόψη του αφενός πως η Εκκλησία της Κρήτης είναι ανεξάρτητη και υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αφετέρου πως ο νομός Λασιθίου έχει μέχρι σήμερα μακράν τα λιγότερα κρούσματα στην Λεβεντογέννα. Αξιοσημείωτη και περίεργη σύμπτωση (είμαι βέβαιος) αυτά άρχισαν ν’ αυξάνονται μετά την ανάγνωση της επιστολής και τους λίβελλους εναντίον της από κάποιους ιερωμένους-αρνητές σε άλλες, "κατακόκκινες" μητροπόλεις! Κοίτα να δεις παιγνίδια που κάνει η ζωή, βρε παιδί μου!

  Όπως και να ‘χει το πράγμα, είναι φανερό ότι η Εκκλησία κατάλαβε το λάθος στην τήρηση αμφιλεγόμενης στάσης απέναντι στον εμβολιασμό και το διορθώνει. Η αρχή έγινε και είναι σημαντική. Ειδικά αυτή η ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει ότι οι διάφοροι "περίεργοι" ρασοφόροι (κάποιοι συνελήφθησαν και σε κάποιους απαγγέλθηκαν κατηγορίες) στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών προχθές, δεν ανήκουν κατά κανένα τρόπο στο δυναμικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί δείγμα και υπόδειγμα υγιούς σκεπτικού και συμπεριφοράς.

  Το ζητούμενο όμως, είναι να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια. Π.χ. μία κίνηση ανάγνωσης επιστολής του εκάστοτε τοπικού Μητροπολίτη ή του Αρχιεπισκόπου, στα πρότυπα της κίνησης του Κυρίλλου, σε πανελλαδική κλίμακα, θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα δεδομένα. Ομοίως θα μπορούσε ν’ αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μία προτροπή (ή και υποχρέωση, γιατί όχι;) εμβολιασμού όλων των κληρικών που έρχονται σε άμεση επαφή με το ποίμνιο κ.ο.κ. 

  Με τέτοιες κινήσεις η Ελλαδική Εκκλησία, μόνο θετικό απολογισμό θα έχει. Και μάλιστα σε δύο "μέτωπα". Από την μία θα βοηθήσει αποφασιστικά την χώρα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας (αρέσει, δεν αρέσει, οι Έλληνες πιστεύουν), από την άλλη θα αποδείξει ότι βρίσκεται στον καλύτερο δυνατό δρόμο για να επιτύχει τον μεγάλο της στόχο, να συμβαδίζει με την εποχή, τους καιρούς και την επιστήμη και να μην παραμένει αγκιστρωμένη στο παρελθόν!

  Για να δούμε, τι θα δούμε...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ