Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 11:10

  Μην διχάζετε, λέμε!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την Τρίτη 6 Ιουλίου ανιχνεύθηκαν 1.797 νέα κρούσματα CoViD-19. Από αυτούς τους 1.797 ανθρώπους, τουλάχιστον 3 θα πεθάνουν και τουλάχιστον 36 θα αντιμετωπίσουν σοβαρά μακροχρόνια έως και ισόβια προβλήματα υγείας (αναπνευστικές, καρδιολογικές, νευρολογικές διαταραχές κ.ά.)

  Την Τετάρτη 7 Ιουλίου στην Ελλάδα βρέθηκαν 1.820 νέα κρούσματα CoViD-19. Από τους 1.820 αυτούς ανθρώπους, τουλάχιστον 4 θα πεθάνουν και τουλάχιστον 36 θα αντιμετωπίσουν σοβαρά μακροχρόνια, ίσως ισόβια, προβλήματα υγείας (αναπνευστικές, καρδιολογικές, νευρολογικές διαταραχές κ.ά.), λόγω Long CoViD.

  Την Πέμπτη 8 Ιουλίου καταγράφηκαν στην χώρα μας, 2.107 νέα κρούσματα CoViD-19. Από αυτούς τους 2.107 ασθενείς, τουλάχιστον 4 θα πεθάνουν, ενώ τουλάχιστον 42 θα αντιμετωπίσουν σοβαρά μακροχρόνια έως και ισόβια προβλήματα υγείας (αναπνευστικές, καρδιολογικές, νευρολογικές διαταραχές κ.ά.) σαν συνέπεια της Long Covid!

  Συνολικά, εντός του τριημέρου 6-8 Ιουλίου βρέθηκαν 5.704 νέα κρούσματα. Από αυτά, βάσει της έως τώρα πορείας της νόσου παγκόσμια (με δεδομένα ΠΟΥ), θα προκύψουν τουλάχιστον 10 νεκροί και τουλάχιστον 114 άτομα που θα υποφέρουν και θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα. Επίσης, με βάση τα γνωστά έως σήμερα μεγέθη του Rt που επικρατεί αυτή την εποχή, από τα συγκεκριμένα κρούσματα θα προκύψουν τουλάχιστον άλλα 10 έως 12.000. Πιθανότατα υπερδιπλάσια, αλλά είναι νωρίς ακόμη  για να γνωρίζουμε τους ακριβείς ρυθμούς μετάδοσης στο νέο κύμα. Με τις αντίστοιχες αναλογικά "επιδόσεις", σε νεκρούς και μακροχρόνια νοσούντες. 

  Τα μεγέθη νεκρών και μακροχρόνια νοσούντων έχουν υπολογισθεί στο 1/10 της μέχρι σήμερα στοιχειοθετημένης "αποτελεσματικότητας" της νόσου. Εάν δηλαδή η στατιστική μελέτη κρουσμάτων κ.λπ., δείχνει ότι θα υπάρξουν 100 νεκροί από τον συγκεκριμένο αριθμό, έχουν υπολογιστεί μόνον 10. Σε απλά ελληνικά ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από τα κρούσματα αυτά, πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερος αυτών που αναφέρονται, στο κείμενο.

  Στο Ασκληπιείο Βούλας, ένας ειδικευόμενος ορθοπεδικός (νοσήσας και ο ίδιος!) προσπάθησε να ξεγελάσει το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου, ώστε να καταγραφούν 5 άτομα ως εμβολιασμένα και να λάβουν το σχετικό πιστοποιητικό, χωρίς να δεχθούν το εμβόλιο. Έγινε αντιληπτός και εξαφανίστηκε. Της περίπτωσης έχει επιληφθεί εισαγγελέας.

  Στα social media εκατοντάδες αρνητές, αντιεμβολιαστές και λοιποί ψεκασμένοι, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην εμβολιαστούν. Ορισμένοι μάλιστα δεν διστάζουν να απειλήσουν ακόμη και την ζωή όποιου τολμήσει να τους ελέγξει! 

  Ξεχωριστή, "ειδική" υποκατηγορία των παραπάνω, οι θρασύδειλοι που στέλνουν emails και μηνύματα στο inbox του messenger απειλώντας και βρίζοντας με βαρύτατες εκφράσεις, όποιον τολμά να ξεσκεπάζει το κακό που προκαλούν. Οι περισσότεροι με ψευδώνυμα, νομίζοντας μέσα στην άγνοιά τους ότι έτσι θα γλυτώσουν τις ευθύνες των πράξεων τους…

  Από την άλλη πλευρά, εδώ και κάμποσες εβδομάδες πολλοί επώνυμοι (κυρίως πολιτικοί και καλλιτέχνες αλλά όχι μόνο) υποστηρίζουν δημόσια πως δεν πρέπει, όσοι ακολουθούν τις επιταγές της επιστήμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να μάχονται τους αντιεμβολιαστές. Θεωρούν πως δεν πρέπει "να διχάζεται η χώρα". Αντίθετα, πρέπει να προσπαθούν να πείσουν εκείνους τους συμπολίτες μας που είναι διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια.

  Πολύ σωστά λένε! Μήπως και είναι ικανό και ικανοποιητικό επιχείρημα για να καμφθεί η αμφιβολία της κυρά-Μαριγώς από την Άνω Πέρα Πετροραχούλα, τα περισσότερα από 2 (ολογράφως ΔΥΟ) ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη; Με περιστατικά παρενεργειών που δεν ξεπερνούν συνολικά τις κάποιες εκατοντάδες; Όχι βέβαια! Σιγά το επιχείρημα! 

  Πολύ σωστά, λένε όλοι αυτοί οι ψύχραιμοι υπερασπιστές της μέσης οδού και υπέρμαχοι των ίσων αποστάσεων! Πάρα πολύ σωστά! Η αμορφωσιά, ο εαυτουλισμός και ο ψεκασμός έχουν πλήρως  και απόλυτα το δικαίωμα της επιλογής! Μπορούν ελεύθερα, ανεμπόδιστα και ατιμώρητα να διαλύουν ζωές, να σκοτώνουν ανθρώπους και να καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία! Είναι δικαίωμα τους! Πως να το κάνουμε δηλαδή;

  Αντίθετα, όσοι έχουν την στοιχειώδη λογική ν’ ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων και τα κελεύσματα της επιστήμης, δεν έχουν κανένα δικαίωμα! Κανένα απολύτως! Κανένα whatsoever, που λεν’ και στο χωριό μου! Ούτε καν αυτό της υπεράσπισης των ζωών τους! Ούτε καν φραστικά! Οι λογικοί είναι υποχρεωμένοι να υποταχθούν αμαχητί στην άγνοια, την εσκεμμένη αμφιβολία και την βλακεία!

  Εξάλλου τι; Μήπως ζούμε σε κάποια χώρα με πολίτευμα που οριοθετεί τα δικαιώματα ενός ατόμου στο σημείο ακριβώς όπου αρχίζουν του άλλου και το οποίο πολίτευμα υποχρεώνει την Πολιτεία, πριν και πρώτα απ’ όλα, να προστατεύει την ζωή ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των πολιτών; 

  Όχι βέβαια! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ