Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 00:03

  Το πρόβλημα δεν είναι η φορολογία!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τις 365 ημέρες του 2021, τις 179 οι κάτοικοι αυτής της χώρας εργάστηκαν αποκλειστικά για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Σε απλά ελληνικά, ο φορολογούμενος στην Ελλάδα πολίτης οφείλει ν’ αποδίδει στο κράτος περίπου τους μισούς κόπους μια χρονιάς. Αυτό έδειξε η καθιερωμένη έρευνα του Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ), για τον προσδιορισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας. 

  49% των κόπων μιας χρονιάς, υπέρ δημοσίου! Λίγο, δεν το λες!

  Φυσικά, για τους γνώστες της πραγματικής κατάστασης του ελληνικού δημοσίου, οι αριθμοί δεν δείχνουν υπερβολικοί. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και συντηρητικοί. Πολύ δε περισσότερο, όσον αφορά τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και  οι ημέρες που το αποτέλεσμα της εργασίας όσων κατοικούν στη χώρα καταλήγει στον κρατικό κορβανά, έχουν μειωθεί. Το 2018, χάρις στις "φιλολαϊκές σοσιαλιστικές πολιτικές" του συντρόφου Euclid, χρειάζονταν 186 ημερών δουλειάς (51% του έτους!) για να γεμίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα σεντούκια του υπουργείου Οικονομικών.

  Το πρόβλημα όμως είναι ότι, σε ολόκληρη τη χώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας γνώστης της πραγματικής κατάστασης του ελληνικού δημοσίου, με ρεαλιστικά κριτήρια. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται μέσα στον οργανισμό που αποκαλούμε "Γενική Κυβέρνηση".

  Πολλοί (νομίζουν ότι) τη γνωρίζουν αλλά επί του πρακτέου, δεν έχουν παρά μόνο μία άποψη για τα τμήματα εκείνα της κρατικής μηχανής, με τα οποία συναλλάσσονται. Κανείς όμως δεν γνωρίζει το όλον, κανείς  δεν έχει πλήρη και σφαιρική αντίληψη των όσων συμβαίνουν σε όλες τις γωνιές του ελληνικού δημοσίου. Τουλάχιστον όχι με πλήρη στοιχεία και επιστημονική ακρίβεια και αξιοπιστία. Αυτό είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες αυτής της ζωής!

  Γιατί; Μα διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ, ούτε καν επί των τρισκατάρατων, μια ενδελεχής έρευνα σε όλο το εύρος και το πλάτος του δημοσίου, ώστε να μπορεί κάποιος να προσδιορίσει με ακρίβεια τα προβλήματα και τις αιτίες τους, ώστε να τα λύσει και να διορθωθεί η κατάσταση. Οι λόγοι που δεν έχει συμβεί ποτέ το αυτονόητο, είναι κάτι παραπάνω από προφανείς! Αλλά όχι της παρούσης...

  Το άμεσο πρόβλημα είναι άλλο και η επίλυσή του δεν παίρνει πλέον αναβολή. Έστω σε κάποιον μερικό βαθμό, μιας και χωρίς να γνωρίζει κάποιος όλο το φάσμα των προβλημάτων, μια ολοκληρωμένη λύση, είναι περισσότερο θέμα τύχης, παρά οτιδήποτε διαφορετικό.

  Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο. Και η λύση δεν μπορεί να είναι η πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων, για να κάνουν τη δουλειά εκείνων που τεμπελιάζουν. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι λύση η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς π.χ.  για τον υπολογισμό και την έγκαιρη απόδοση των συντάξεων. 

  Σαφώς θα βοηθήσει προσωρινά, σαφώς και είναι αποδεκτή, αλλά δεν προσφέρει τίποτε σε βάθος χρόνου. Απολύτως τίποτε. Δεν πρόκειται για μία λύση βιώσιμη που προσφέρει σταθερότητα. Κι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, απλά εθελοτυφλεί.

  Η περίπτωση των συντάξεων είναι μόνο μία και αφορά μόνο έναν τομέα του δημοσίου! Μεγάλον, αλλά μόνο έναν! Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις! Ίσως και δεκάδες χιλιάδες! Σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες τομείς! Και προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την χώρα! Από την μία άκρη της στην άλλη (π.χ. διαχείριση μεταναστευτικού στα αστικά κέντρα, έλεγχος χαμηλής εγκληματικότητας, επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα κ.λπ.)! Με τεράστια κόστη οικονομικά και άλλα, για τον ιδιωτικό τομέα αλλά όχι μόνο!

  Εάν κάποιοι δεν σηκώσουν μανίκια, δεν ανασκουμπωθούν και δεν δώσουν λύσεις σύγχρονες, λειτουργικές και αποτελεσματικές, θα ξημερώσει μια Δευτέρα πρωί, όπου θα βρεθούν ν’ αναρωτιούνται, γεμάτοι απορία: "Μ’ αφού με τον ήλιο τα μπάζαμε, με τον ήλιο τα βγάζαμε, γιατί ψόφησαν τα έρ’μα;"!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Petros Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ