Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 00:02

  Τα πράγματα είναι απλά!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χθεσινή "έκρηξη" των 1.797 κρουσμάτων, δεν αιφνιδίασε παρά μόνον εκείνους που ήθελαν  να αιφνιδιαστούν. Οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και πολλές ημέρες, ότι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του Ιουλίου.

  Η επαλήθευση δεν άργησε να έρθει. Μπήκαμε σε ένα τέταρτο κύμα και το μοναδικό ερώτημα που πλανάται ακόμη είναι εάν μπορεί αυτό το κύμα να σταματήσει νωρίς, πριν διαλύσει την οικονομία και τη χώρα.

  Η απάντηση έρχεται εύκολη και αβίαστη. Όχι, ούτε αυτό το κύμα θα σταματήσει πριν σκοτώσει χιλιάδες! 

  Όχι, ούτε αυτό το κύμα θα σταματήσει πριν προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες και πριν διαλύσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές! 

  Όχι, αν δεν αλλάξουν ορισμένα πράγματα άμεσα, ριζικά και αποφασιστικά! 

  Όχι αν δεν αντιληφθούν κάποιοι ότι σε αυτήν τη ζωή, η δράση φέρνει αντίδραση και πως όταν αδιαφορείς για τις ζωές των άλλων, θα πληρώσεις τίμημα και μάλιστα βαρύ. Όχι αν δεν νοιώσουν κάποιοι βαθιά  στο πετσί τους οι ίδιοι, τον πόνο που προκαλούν στους άλλους, πληρώνοντας αντίστοιχο τίμημα.

  Η μεγάλη διαφορά των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων της CoViD-19 με αυτό που ξεκινά τώρα, έγκειται στην κατάσταση της οικονομίας. Τον Φεβρουάριο του 2020 η ελληνική οικονομία, λόγω των οικτρών πολιτικών που είχαν ακολουθηθεί από το 2015 έως τα μέσα του 2019, απείχε σημαντικά από τα καλύτερα της. 

  Είχε κάποιες δυνατότητες αλλά δύσκολα θα κατόρθωνε να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από τη σαρωτική θεομηνία, εάν δεν υπήρχε η ατελείωτη βοήθεια της ΕΚΤ. Με τη συμπαράσταση της Φρανκφούρτης, αντλήθηκαν από τις αγορές (κατά κύριο λόγο), με εξωφρενικά χαμηλά επιτόκια και μοιράστηκαν περί τα €30 δισ. 

  Αυτό έγινε εφικτό διότι το πρόβλημα ήταν παγκόσμιο και κανείς στην Ευρωζώνη δεν  τολμούσε να φέρει αντιρρήσεις για την παρέμβαση της ΕΚΤ, που διαμόρφωνε τις χαμηλές αποδόσεις και ταυτόχρονα "εγγυόταν" αστείρευτη ρευστότητα, σε όλα τα κράτη μέλη.

  Όμως αυτό το σκηνικό αποτελεί παρελθόν Υπάρχουν όρια (και έχουν εμμέσως πλην σαφώς υποδειχθεί) στον χρόνο που θα επιτρέπεται στην Κεντρική Τράπεζα να μοιράζει αφειδώς χρήμα και να το διοχετεύει στις οικονομίες. Για τον απλούστατο λόγο διότι οι περισσότερες χώρες-μέλη αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά εμβολιασμένων κατοίκων τους και κάποια στιγμή θα φτάσουν στο περιβόητο τείχος ανοσίας. Οπότε, εντελώς φυσιολογικά, θα θεωρήσουν πως έπραξαν το καθήκον τους και δεν έχουν κανέναν λόγο να πληρώνουν αυτές τα μπαταχτσιλίκια άλλων. Όποιος διαφωνεί, ας θυμηθεί λίγο καλύτερα την προηγούμενη δεκαετία...

  Αυτές οι χώρες τότε, θα έχουν τεράστιο λάθος, ένα λάθος το οποίο πιθανότατα θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλο τον πλανήτη, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Η ουσία είναι ότι μόλις π.χ. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία φτάσουν σε ποσοστά εμβολιασμών άνω του 70%, οι κάνουλες θα στερέψουν. Ίσως όχι απότομα και "μονοκοντυλιά", αλλά θα στερέψουν. Και τότε "τα επιδόματα καναπέ και Netflix", οι "επιστρεπτέες προκαταβολές" και όλες οι υπόλοιπες "ενισχύσεις" στις οποίες κάποιοι καλόμαθαν, θα πάψουν και αυτές να υπάρχουν. 

  Πώς θα κινηθεί σε αυτή την περίπτωση η εγχώρια οικονομία; Με τι καύσιμα θα τροφοδοτηθεί η οικονομική μηχανή της χώρας; Με αέρα κοπανιστό;

  Πολλοί θεωρούν ότι επειδή η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει lockdown, δεν θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κυβέρνηση δεν θα το επιβάλλει γιατί δεν θα μπορεί να το πληρώσει αλλά τo lockdown θα γίνει πράξη από τους ίδιους τους πολίτες. Απλούστατα διότι κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να κυκλοφορήσει μαζί μ’ ένα τσούρμο πσεκασμένων που πιθανόν να "εκκολάπτουν" τη μετάλλαξη που δεν θα καλύπτεται από τα εμβόλια και θα σκοτώνει Χ φορές περισσότερους από τα προηγούμενα στελέχη.

  Ούτε υπάρχει περίπτωση να έρθει σοβαρός αριθμός τουριστών σε μία χώρα όπου σημειώνονται καθημερινά κάποιες χιλιάδες κρούσματα! Όχι όταν έχει εναλλακτικές όπως π.χ.  η Σαρδηνία! Έστω και αν αυτές δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του. Για ποιο λόγο να ρισκάρει; Θα πάει κάπου όπου π.χ. στο αεροδρόμιο δεν θα κινδυνεύει, αν και εμβολιασμένος,  να νοσήσει και να χάσει τις διακοπές του κλεισμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

  Κι όσοι περιμένουν "για να βγάλουν τον χειμώνα", θα μείνουν να τον περιμένουν χωρίς την παραμικρή εναλλακτική! 

  Τόσο απλά είναι τα πράγματα! Όσοι υποκρίνονται πως δεν το καταλαβαίνουν, κοροϊδεύουν! Πριν και πρωτ’ απ’ όλους, τους ίδιους τους τους εαυτούς...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ