Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 00:04

  Καλύτερα... δωρεάν διακοπές!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά απασχόλησε έντονα την ελληνική κοινωνία από την πρώτη στιγμή. Όταν αποκαλύφθηκε ο πραγματικός δολοφόνος, η είδηση συγκλόνισε. Απόλυτα δικαιολογημένα. Άσχετα από τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα, η ψυχραιμία με την οποία προσπάθησε ο καθ’ ομολογία του δράστης, για ν’ καλύψει την ενοχή του, είναι ανατριχιαστική. Σχεδόν απόκοσμη...

  Ένα από τα κυριότερα σημεία με τα οποία ασχολήθηκε η δημόσια συζήτηση, ήταν το θέμα της (μεγάλης) δυσαναλογίας που έχει δημιουργήσει η νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, μεταξύ διαπραττόμενων αδικημάτων και ποινών που επιβάλλονται στους δράστες. 

  Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους σοβαρά, που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που πραγματικά προκαλεί. Π.χ. ο συζυγοκτόνος πιλότος, με βάση το κατηγορητήριο που έχει γίνει γνωστό και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς στους οποίους απευθύνθηκε η στήλη, θα εγκλειστεί  για 16 περίπου χρόνια, κατ’ ανώτατο όριο. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα, με έναν συνδυασμό εργασίας εντός φυλακής, καλής συμπεριφοράς και άλλων πειστηρίων του βαθμού σωφρονισμού του, να αφεθεί ελεύθερος σε λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια!

  Πέντε χρόνια! Ως ποινή για την αφαίρεση μιας ζωής και τη σκηνοθεσία ενός σκηνικού παραπλάνησης της Αστυνομίας, αντάξιου των ταινιών του Alfred Hitchcock!

  Το περιστατικό αυτό δε, δεν είναι μια τυχαία εξαίρεση όπου οι συγκυρίες παρέχουν ακραίες δυνατότητες επιείκειας σε έναν εγκληματία! Πρόκειται για τον κυρίαρχο κανόνα. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις βαρύτατων αδικημάτων που τιμωρούνται με ποινές-χάδια ενώ η συχνότητα με την οποία παρέχεται αναστολή ποινής στις δικαστικές αίθουσες, είναι πράγματι εντυπωσιακή. Χωρίς οι δικαστές να έχουν ιδιαίτερα πολλές εναλλακτικές καθώς αυτές είναι οι ποινές που προβλέπονται από τον νόμο.

  Το πρόβλημα όμως δεν σταματά στις προβλεπόμενες ποινές. Συχνότατα διαβάζουμε για τον τάδε ή δείνα βαρυποινίτη που απέδρασε κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας από την έκτιση της ποινής του. Την πολλοστή άδεια. Δηλαδή δεν αρκεί που δίνεται το δικαίωμα να "ξεσκάνε" άνθρωποι που έχουν διαπράξει βαρύτατα αδικήματα, οι οποίοι κάποιες φορές είναι και αμετανόητοι (π.χ.  Κουφοντίνας, έως πρόσφατα), αλλά ταυτόχρονα οι δράστες έχουν και τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια απόδραση, υπό τους καλύτερους όρους.

  Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των εγκλείστων, θα σας πουν ότι αυτά προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβαίνουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγμα που είναι η μισή αλήθεια, όμως. Διότι στην Ευρώπη ναι μεν μπορεί να πάρει άδεια κάποιων ημερών π.χ. ένας δολοφόνος, αλλά βρίσκεται πάντα υπό αυστηρή επιτήρηση! Είναι δε σχεδόν ανύπαρκτο το φαινόμενο της χορήγησης αδείας "προς απόδραση" (όπως χαρακτηρίστηκε από συνομιλητή της στήλης).

  Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό το συνονθύλευμα της νομοθεσίας που επιτρέπει στους εγκληματίες να υφίστανται δυσανάλογες των αδικημάτων τους ποινές και να τις εκτίουν με ευνοϊκές συνθήκες, στην Ελλάδα έχουμε επίσης το νόμο Παρασκευόπουλου και τις λοιπές ευνοϊκές διατάξεις, που επιτρέπουν σε π.χ. βιαστές καθ’ έξιν να κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ωραίοι, σε εμπόρους ναρκωτικών να "οργιάζουν επιχειρηματικά", μήνες μετά την καταδίκη τους κ.ο.κ. 

  Σε όλα αυτά προσθέστε και την (ορθή σε γενικές γραμμές, αλλά όχι πάντα) συνταγματική πρόβλεψη για την εφαρμογή του εκάστοτε ευνοϊκότερου νόμου που έχει τεθεί σε ισχύ και έχετε πλήρη εικόνα, για τις "ευνοϊκές και φιλικές" συνθήκες υπό τις οποίες δρουν οι εγκληματίες στη χώρα μας.

  Συνθήκες οι οποίες, υποσυνείδητα και αυτονόητα, επηρεάζουν επίσης την ικανότητα της αστυνομίας να κυνηγήσει τους υπόπτους και να διαλευκάνει τα εγκλήματα. Είναι ανθρώπινο και απόλυτα φυσιολογικό να μην δείχνει ο κάθε αστυνομικός τον ζήλο και το πάθος που πρέπει στην άσκηση του έργου του, όταν γνωρίζει ότι θα συλλάβει κάποιον για ένα στυγερό έγκλημα και υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα, ο συλληφθείς να κυκλοφορεί ελεύθερος. 

  Δεν ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για εκούσια και συνειδητή επιλογή. Σε καμία περίπτωση. Απλά θεωρώ πως "δεν βγαίνει" από τους αστυνομικούς η ίδια ζέση για την επιτυχία των στόχων τους, όταν τους είναι γνωστά τα "προνόμια" που απολαμβάνουν οι εγκληματίες...

  Η παρούσα κυβέρνηση, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαδικασίες για την αλλαγή των ποινών και την "επικαιροποίηση" τους είναι σε εξέλιξη, αλλά χρειάζεται χρόνος για να γίνει σωστή δουλειά. Πράγματι, αυτό συμβαίνει. 

  Επειδή όμως το πράγμα τραβά σε μάκρος, η στήλη προτείνει μέχρι να καταλήξουν οι διαδικασίες, να θεσπισθεί η παροχή δωρεάν "διακοπών" ενός μήνα σε καταδικασμένους δράστες εγκλημάτων. "Διακοπών" σε μία χώρα όπου θα υπάρχει ήδη ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών. 

  Με αυτόν τον τρόπο, αφενός οι κάτοικοι τούτης της χώρας θα είναι μια σταλιά περισσότερο ασφαλείς και αφετέρου θα υπάρχει η διπλή ελπίδα, είτε να ηρεμήσουν από τη ραστώνη και τη χαλάρωση των διακοπών, είτε να διαπράξουν εκεί κάποιο σοβαρό αδίκημα και ν’ αντιμετωπίσουν πραγματικές ποινές και όχι κανάκεμα. 

  Σε κάθε περίπτωση, οι δωρεάν... διακοπές είναι μια λύση καλύτερη από το να μπαίνουν από τη μία πόρτα της φυλακής, να κάνουν… μια βολτίτσα στον προαύλιο χώρα και μετά να βγαίνουν αμέσως απ' την άλλη!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ