Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 00:02

  Άμα δείτε φόρο να πληρώνεται...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του G7, του άτυπου οργάνου των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, κατόρθωσαν να βρουν κοινό τόπο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή φορολογική στάση, απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές. Κυρίως αυτές του τεχνολογικού τομέα, αλλά όχι μόνο...

  Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να θέσουν από κοινού ένα minimum φόρου 15% που θα πρέπει να πληρώνει ο μεγάλος πλούτος! Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία το G7 επεδίωκε εδώ και πολλά χρόνια αλλά, για διάφορους λόγους και ειδικές συνθήκες, δεν κατορθώθηκε να κλείσει έως τώρα. Είναι μία συμφωνία αξιέπαινη των προθέσεών της αλλά επίσης καταδικασμένη ν’ αποτύχει, εκ των προτέρων. Για τον πιο απλό και γνωστό τοις πάσοι λόγο: Το έξυπνο χρήμα γνωρίζει άριστα να κινείται με τον πλέον συμφέροντα για αυτό τρόπο και δεν διστάζει να το κάνει. Ποτέ!

  Πολλοί δισεκατομμυριούχοι δηλώνουν κατ’ επανάληψη πως θεωρούν μικρούς τους άμεσους φόρους που πληρώνουν, συγκριτικά με τον μέσο πολίτη (π.χ. Buffett, Bezos Gates κ.ά.) αλλά αφενός δεν ανήκουν στην πλειοψηφία της "τάξης" τους και αφετέρου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πράξεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις λέξεις (π.χ.  Elon Musk, Bezos). Σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει περισσότερα, εάν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει.

  Το πλεονέκτημα του μεγάλου, διεθνούς κεφαλαίου, βρίσκεται στη δυνατότητα που παρέχει εδώ και δεκαετίες η παγκοσμιοποίηση για άμεση, σχεδόν αστραπιαία, μετακίνησή του από τη… Λάρισα στη… Χαβάη, και μετά στην… Καραϊβική! 

  Με απλά λόγια, ο μεγάλος πλούτος επιλέγει να παραμένει όπου έχει επιλέξει να εδρεύει, όσο θεωρεί τους όρους που θέτει το εκάστοτε κράτος. Εάν η (όποια) τοπική κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και προσπαθήσει να εφαρμόσει σκληρότερους ορούς για την παραμονή του εντός των ορίων της δικαιοδοσίας της, απλά μετακομίζει! Παίρνει τα γεμάτα χρυσάφι κουβαδάκια του και πάει σε άλλη παραλία. Έχει συμβεί χιλιάδες φορές και θα συνεχίσει να συμβαίνει! 

  Εναλλακτικές, θα υπάρχουν πάντα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε "φορολογικούς παραδείσους" τύπου Νήσων του Μάρσαλ, στους οποίους οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών έχουν πλέον τη δυνατότητα ν’ ασκήσουν πιέσεις. Υπάρχουν προηγμένες χώρες, σε ολόκληρη την υφήλιο που παρέχουν "φορολογικές διευκολύνσεις" (Κύπρος, Μάλτα, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Μονακό, Σιγκαπούρη και πολλές ακόμη), οι οποίες θα συνεχίσουν να διατηρούν ανοικτές αγκάλες και να υποδέχονται φιλόξενα όποιον μεγιστάνα επιθυμεί να μην πληρώνει δρακόντειους φόρους, σε ποσοστά 45, 50 ή και 70% των εισοδημάτων του. Επιθυμία, ρεαλιστικά απόλυτα λογική! Ακόμη δε περισσότερο, όταν σκεφτούμε πού καταλήγει η μερίδα του λέοντος αυτών των ποσών που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πληρώνει...

  Γεννιέται λοιπόν απορία, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους καταβλήθηκε τόσο μεγάλη προσπάθεια από την ομάδα των Επτά επί τόσα πολλά χρόνια. Όπως επίσης και για τον πανηγυρικό τόνο που δόθηκε στην ευόδωση των προσπαθειών και την επίτευξη συμφωνίας.

  Ειλικρινά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλον λόγο πέρα της δημιουργίας εντυπώσεων, για τον οποίο  οι ισχυροί του πλανήτη  να προχώρησαν σε αυτές τις ανακοινώσεις και μάλιστα σε τόσο έντονα "εορταστικούς" τόνους!

  Ίσως βέβαια, αυτοί να γνωρίζουν καλύτερα! Ίσως και όχι! Σε κάθε περίπτωση, η στήλη τους εύχεται "καλή τύχη" στην προσπάθειά τους. Σαφώς χρειάζεται δικαιότερη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου δεν μπορεί να γίνει με την συγκεκριμένη ή κάποια παρεμφερή συμφωνία. Οπότε η τύχη θα είναι απαραίτητη , έστω για ένα (ελαφρά) θετικό αποτέλεσμα.

  Όπως λένε και στα χωριά λοιπόν, αγαπητοί G7 #GLWT (Good Luck With That)! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ