Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Μαϊ-2021 00:02

  Τα πρώτα χελιδόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εβδομάδα που προηγήθηκε, ξεκίνησε ουσιαστικά η τουριστική περίοδος του 2021. Οι παλιοί επαγγελματίες του τουρισμού σε άλλες, πιο νοσταλγικές εποχές, θα έλεγαν πως έφτασαν τα πρώτα χελιδόνια.

  Κάμποσες πτήσεις από διάφορες χώρες με μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα τα προ πανδημίας χρόνια και μία απευθείας πτήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά από το 2013, αποτελούν σίγουρα θετικές ενδείξεις. 

  Όμως οι κρατήσεις που υπάρχουν δεν είναι δεσμευτικές και τα εμπόδια καραδοκούν σε καθημερινή βάση. Π.χ. η αύξηση κρουσμάτων και  θανάτων στη Μεγ. Βρετανία από την πιθανολογούμενη επίδραση της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, κάθε άλλο παρά εκπέμπει κάποιο θετικό μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό. Θα πρέπει να πρέπει να υπάρξει προβληματισμός και σχέδιο.

  Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη του στόχου εσόδων περί το 50% αυτών που εισπράχθηκαν το 2019, είναι εφικτή. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση, στρατηγική  αλλά και τύχη. Όταν αντιμετωπίζει κανείς τέτοιες θεομηνίες σαν την πανδημία που βιώνουμε εδώ και 17 μήνες, η ισχυρή συνδρομή της τυφλής θεάς, είναι απαραίτητη.

  Οι πρώτες, σοβαρά αξιόπιστες εκτιμήσεις του πραγματικού αποτελέσματος δύσκολα θα γίνουν πριν τα μέσα Ιουλίου και η όποια προσπάθεια για συντόμευση θα πάσχει από μεγάλη αβεβαιότητα.

  Η "καυτή" αναμονή και η αναγκαία επαγρύπνηση όμως, δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή  από το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το μοντέλο ανάπτυξης με "μονοκαλλιέργεια" τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ένα μοντέλο που βοήθησε σημαντικά σε προηγούμενες δεκαετίες και προσέφερε, αλλά πλέον έχει κλείσει το κύκλο ζωής του και πρέπει ν’ αλλάξει, ριζικά.

  Με δεδομένες τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά το τέλος της πανδημίας ανά την υφήλιο, ο τουρισμός μπορεί να συνεχίσει ν’ αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα 2, maximum 3 χρόνια. Μετά το 2023, εάν δεν εν τω μεταξύ δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την δραστική αλλαγή του ελληνικού οικονομικού μείγματος, θα συνεχίσει να είναι ο Άτλας της οικονομίας αλλά σιγά-σιγά, καθώς η ποιότητα των τουριστικών παροχών (π.χ. αποδοτικές εφαρμογές 5G, virtual ξεναγήσεις κ.ά.) που θα προσφέρει η χώρα θα μειώνεται κατακόρυφα, ο όγκος του τουριστικού αποτελέσματος θα συρρικνώνεται και θα το ακολουθεί η εξαρτημένη από αυτό, εθνική οικονομία.

  Η λύση, τουλάχιστον σε επίπεδο θεωρίας, είναι εύκολη. Χρειάζονται δύο πράγματα:

  Α. Ουσιαστικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην οικονομία την ευελιξία που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στην νέα εποχή. Π.χ. το εργατικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την εποχή, είναι απόλυτα αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτή η πραγματικότητα, διαγράφεται ολοκάθαρα ακόμη κι αν δεν το διαβάσει καν κάποιος, μέσα στην λυσσαλέα αντίδραση που συναντά από τις "προοδευτικές" δυνάμεις.

  Β. Επενδύσεις σε σύγχρονες, ψηφιακές και μη, υποδομές που θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 15-20 έτη. Δίκτυα οπτικών ινών σε ολόκληρη την επικράτεια, βιώσιμο, έξυπνα σχεδιασμένο δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών (κυρίως για φορτία), ολοκλήρωση των έργων στους οδικούς άξονες, αποτελεσματικό και παραγωγικό κράτος και πολλά άλλα, αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό αύριο. 

  Απλά είναι τα πράγματα! Εάν μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αντιληφθεί αυτήν την αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, υπάρχει μέλλον και μέλλον λαμπρό! Εάν όχι, "ντου γιου λάικ μαντεμουαζέλ δη γκρης, "φυτείες" και "χίαρ γκουτ τσατζίκι ενττ φρες μουσάκα"! 

  Κι αυτά ακόμη, υπό τον όρο ότι δεν θα χρειαστεί να μιλούν κάποια άλλη γλώσσα εκτός ελληνικών (π.χ. τουρκικά;) μόνιμα, όσοι θα ζουν στην νότια άκρη της Βαλκανικής Χερσονήσου…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ