Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 00:16

  Ένας νέος, εντελώς διαφορετικός κόσμος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την αρχή της πανδημίας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως με το τέλος αυτής της απίθανης περιπέτειας, όλα θα είναι καλύτερα. Εντύπωση η οποία δεν είναι μεν λανθασμένη αλλά είναι οπωσδήποτε ταυτόχρονα, παρακινδυνευμένη.

  Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι μετά από θεομηνίες με παγκόσμιο αντίκτυπο, έρχονται καλύτερες ημέρες. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά, αλλά ευρύτερα γνωστό είναι εκείνο της περιόδου που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την τρομερή πανδημία της Ισπανικής γρίπης. Της περιόδου που ονομάστηκε Μεσοπόλεμος. 

  Ήταν τέτοια η ένταση της ανάκαμψης και της διάθεσης για εορτασμό της ζωής και της επιβίωσης, που ακόμη και αυτή η Ποτοαπαγόρευση στην τότε ατμομηχανή των οικονομιών του πλανήτη τις ΗΠΑ, μετατράπηκε σ’ ευκαιρία για παραγωγή πλούτου και διασκέδαση.

  Πολλοί θεωρούν πως μια αντίστοιχη διάθεση θα υπάρξει επίσης σήμερα, όταν η πανδημία νικηθεί και ο πλανήτης επανέλθει σε φυσιολογικές μορφές διαβίωσης. Δεν έχουν άδικο. Ήδη τα πρώτα δείγματα από χώρες όπου είτε ο καιρός, είτε τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δίνουν τη δυνατότητα για την επαναφορά ενός μέρους της κανονικότητας, είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Καθώς μάλιστα μια από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, δεν χρειάζεται παρά μια ματιά τριγύρω για να δει κανείς την ορμή με την οποία ο πληθυσμός επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς.

  Είναι αρκετά πιθανόν μάλιστα, η ένταση της ανάκαμψης να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που αναμένεται, καθώς πολλές τεχνολογίες βρήκαν εφαρμογή στη διάρκεια των lockdowns, άνοιξαν νέους ορίζοντες και δρόμους στον τρόπο ζωής όλων μας, δίνοντας ταυτόχρονα πολλές νέες δυνατότητες παραγωγής πλούτου. 

  Η συγκυρία επίσης είναι ευνοϊκότατη, καθώς στα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για ευρύτατη χρήση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας πέμπτης γενεάς, που γνωρίζουμε ως 5G. Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικότητα υπηρεσίες τις οποίες μέχρι σήμερα, μόνο να φανταστούμε μπορούσαμε και έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

  Όλα λοιπόν συνηγορούν για μία λαμπρή περίοδο καινοτομίας, μεγάλης ανάπτυξης, ευημερίας και δημιουργίας. Όμως από το σημείο όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες, μέχρι εκείνο όπου αυτές θα επαληθευτούν, υπάρχει σημαντική απόσταση. Και στο διάστημα μεταξύ τους, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Κίνδυνοι σοβαροί και όχι αμελητέοι.

  Χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, ο πληθωρισμός. Ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια του, έχει ανησυχήσει τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη και μπορεί να ψαλιδίσει (αν όχι να καταστρέψει) την ελπίδα που όλοι έχουν τώρα.

  Πιθανότατα δεν θ’ αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα, μιας και ήδη οι ειδικοί για την αντιμετώπισή του Κεντρικοί Τραπεζίτες, έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει και θα λάβουν μέτρα εγκαίρως. 

  Όμως ο πληθωρισμός δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Αν π.χ. οι ανεπτυγμένες χώρες δεν βοηθήσουν σημαντικά και επισταμένα, να καλυφθεί το κενό εμβολιασμού στην Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες ή/και υπανάπτυκτες χώρες, η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 που δεν θα καλύπτεται από τα γνωστά εμβόλια, είναι μόνο ζήτημα χρόνου.

  Οι κίνδυνοι που μπορούν να χαλάσουν το διαφαινόμενο "πάρτι", είναι πολλοί. Και σε λίγους μήνες τα πάντα θα γίνονται σε ένα νέο περιβάλλον πρωτόγνωρο και, σε έναν μεγάλο βαθμό, άγνωστο σε όλους μας. Σε τέτοιες συνθήκες τα ατυχήματα συμβαίνουν πολύ πιο εύκολα, απ’ ό,τι παλαιότερα.

  Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χαθεί η αισιοδοξία ή να υπάρξει επιφυλακτικότητα. Το κοκτέιλ που μας οδηγεί στο αύριο, είναι εξαιρετικό. Απλά, μια σταλιά προσοχής, θα το κάνει πολύ καλύτερο.
  "Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά" δεν λέγαν’ οι παλιοί; Λέτε να ήσαν τόσο ανίκανοι;

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ