Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 00:02

  Το παιχνίδι της Παλαιστίνης, κρύβει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους τελευταίους δύο μήνες ζούμε μία ακόμη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Μια σύγκρουση η οποία, λόγω των ειδικών συνθηκών της εποχής, είναι μία από τις αγριότερες ποτέ.

  Με δεδομένο ότι η περιοχή επηρεάζει άμεσα τα όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, η παρακολούθηση των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Η προσεκτική παρατήρηση είναι απολύτως απαραίτητη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς π.χ. την φήμη που θέλει την Τουρκία του Ερντογάν να υποδαυλίζει τις συγκρούσεις, σήμερα.

  Μπορεί να συμβαίνει πράγματι κάτι τέτοιο; Σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση, δεν μπορεί να δοθεί. Τουλάχιστον όχι με αξιόλογη πιθανότητα ορθής εκτίμησης. Το γεγονός όμως πως ο πλέον δραστήριος "παίκτης" από την Παλαιστινιακή πλευρά, είναι η τρομοκρατική Χαμάς, το καθιστά απίθανο. Η Χαμάς χρηματοδοτείται και (πρακτικά) ελέγχεται σχεδόν απόλυτα, από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Πολύ δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος πως οι Σιίτες μουλάδες της Τεχεράνης, συνεργάζονται με τη βαθιά Σουνιτική Τουρκία (περισσότερο από 80% των Τούρκων Μουσουλμάνων είναι Σουνίτες με τις διάφορες Σιιτικές σέχτες να συναθροίζονται στο καθόλου αμελητέο 15-16%). 

  Δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει μια κάποια συνεργασία μεταξύ τους, αλλά θα ισοδυναμούσε με συμμαχία... Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, και σε άνδρες και σε γυναίκες. Μια χαρά θα μπορούσε να υπάρξει αλλά η πιθανότητα ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας.

  Εναντίον της πιθανότητας να στηρίζει ενεργά και σημαντικά τη Χαμάς η Άγκυρα, συνηγορεί και το γεγονός ότι η ήδη υπάρχουσα, πολύχρονη στήριξη από την Τεχεράνη είναι πλουσιοπάροχη και καλύπτει όλες τις ανάγκες των τρομοκρατών, τόσο στρατιωτικά (οι Ιρανοί προμηθεύουν μέχρι και τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρουκετών-τυφλών δολοφόνων), όσο και οικονομικά.

  Από την άλλη πλευρά, πολλοί γνωστοί "μαχητές" του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται στη Γάζα και συμβάλλουν στη συνέχιση των σφαγών. Κι ως γνωστόν, ο ISIS βρίσκεται υπό την "σκέπη" του Σουλτάνου...

  Δύσκολο αίνιγμα το οποίο, ακόμη και αν λυθεί, δεν θα βάλει τέλος στη σύγκρουση. Τα αίτια της σύγκρουσης που μαίνεται επί δεκαετίες, είναι πολύ πιο βαθιά, από μια ενίσχυση που προσδίδει αυτοπεποίθηση και δύναμη στους τρομοκράτες. Οι πραγματικοί λόγοι όσων συμβαίνουν στην περιοχή είναι τα τρομερά μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν και στις δύο πλευρές και τα οποία επιθυμούν τη συνέχιση της αιματοχυσίας, μέχρις τελικής πτώσης.

  Η μοναδική ρεαλιστική προοπτική που μπορεί να υπάρχει για το ζήτημα, είναι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός και δέσμευση όλων των μερών ότι θα πάψουν να αλληλοσκοτώνονται χωρίς σημαντικούς λόγους. Η παρούσα σφαγή ξεκίνησε με ταραχές που άρχισαν την πρώτη ημέρα του μπαϊραμιού (13 Απριλίου) επειδή οι Ισραηλινοί, λόγω μιας ομιλίας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, έκοψαν τα καλώδια της μικροφωνικής εγκατάστασης ενός τζαμιού στον Αραβικό Τομέα της Ιερουσαλήμ. 

  Για μερικά μέτρα καλώδιο και το πόσο δυνατά θ’ ακούγονταν κάποιες ψαλμωδίες ή μια πολιτική ομιλία, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι και το τέλος του αιματοκυλίσματος δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

  Υπάρχει έστω και ένα ίχνος λογικής, σε αυτό το ουσιαστικά αναίτιο και παρανοϊκό λουτρό αίματος; Φυσικά όχι!

  Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να  παρακολουθεί με προσοχή και ετοιμότητα, όλα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Προσοχή, ετοιμότητα και μεγάλη σωφροσύνη. Όλες οι κρίσεις κρύβουν κινδύνους αλλά και ευκαιρίες...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ